ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Многократният шампион по автомобилизъм Илия Царски е поредният гост в подкаста БЛИЦ Live. Освен за високите скорости, опитният пилот разказа и любопитни неща за Христо Стоичков, с когото е близък приятел. 

55-годишният Царски продължава да е амбициран и обясни, че не мисли да се отказва, въпреки че вече натрупа 20 шампионски титли на България. Опитният пилот, родом от Панагюрище, говори и за личния си живот при гостуването на Пламен Славов:

"На майтап приех да се състезавам в сръбския шампионат миналата година и го спечелих. Имах шест старта, записах рекорди по трасетата", разказа Царски (1:25 мин.)

"Автомобилната ни гилдия е разделен на два лагера, дори на повече. Постоянно съдебни процеси, съдилища. Нито едната федерация е легална, нито другата, и двете са без лиценз. Много е важно какво ще се случи в министерството на спорта. Предстоят ротации и ще видим дали Димитър Илиев ще остане министър" (2:29 мин.)

WINBET – забавление онлайн с над 1400 слот игри! (18+) 

Има ли планове да управлява родния автомобилен спорт? "Най-вероятно ще дойде и този момент, в който ще спра да се състезавам и ще помагам със знанията и уменията, но на този етап желая да продължа това, което правя в момента, при това доста успешно. Ще карам, докато побеждавам. Имам страхотен екип" (4:00 мин.)

"Спечелих договор да обучавам полицаи. След курса проведохме анонимна анкета, от която стана ясно, че наистина сме ги научили на някои неща. Обучението беше за надграждане на шофьорските им умения в екстремни ситуации, включително при гонки с престъпници. Доста добре се справиха, 100 полицаи бяха на курса, който проведохме на писта "Дракон" в село Калояново, имаше присъствие и от нежния пол" (6:55 мин.)

"Изненадващо полицейските автомобили се оказаха подготвени, нито една не се счупи" (8:15 мин.)

"Натовариха ме в джип и ме откараха в болницата, където ми поставиха системи. Имах страшни болни, но въпреки това стартирах и спечелих 20-ата шампионска титла", разказа Царски за кошмара преди старта в Стара Загора през ноември (9:47 мин.)

"Пилотите постоянно рискуваме живота си, с единия крак винаги сме на другото място. Но това ни прави мъже. Това ме прави силен - динамиката, рисковете, този мъжки спорт" (12:55 мин.)

"Пламен Камбуров ме удари на пистата в Бургас и се забих челно в билборд със скорост около 130 км/час. От автомобила ми нямаше здрава част, получих вътрешни разкъсвания в организма. Доста време ми беше необходимо за възстановяване. Първоначално мислих, че са ми откъснати крайниците", разказа Царски за най-тежката си катастрофа (13:28 мин.)

"Нашият спорт е толкова опасен, че една малка грешка може да има и фатален край. Много близко си играем около този тънък лед" (15:05 мин.) 

Шампионът разказа какви автомобили има в автопарка си (18:55 мин.)

"Максималната скорост по пистите в България, в които се състезаваме, може да достигне до 270 км/час. Много е опасно обаче, тъй като е при градски условия, има билбордове, публика..." (20:10 мин.)

Разказа любопитни неща за Христо Стоичков и как футболната легенда му е помогнал да закупи "Ланча Делта Интеграле", с която печели първите си шампионски титли. Камата дори два пъти му е бил навигатор (21:33 мин.)

"Синът ми Иван е на 7 години, голям фен е на Стоичков. Лошото е, че се увлича повече по футбола, отколкото по автомобилите. Той също ми казва, че във футбола са парите. Тренира в Панагюрище. Успешно се развива в училище и във футбола, ходим и на картинг" (24:25 мин.)

"Не искам да спирам още, защото това ме кара да се чувствам жив, млад, силен" (27:33 мин.)

"Лице съм на кампании за безопасност на пътя. Не трябва да си позволяваме нередни неща. Напоследък сме свидетели на нещо много лошо - фатални случай, и все с млади хора. Родителите, които инвестират в бързи автомобили, за да угодят на децата си, е моментът да инвестират и в хора, които да ги научат как да ги управляват. Шофьорският курс е крайно недостатъчен" (28:00 мин.)

Царски обясни как шофьорите трябва правилно да се позиционират в седалката на автомобила и задължително да държат волана с две ръце (32:25 мин.)

"Не съм се женил още, младеж съм. Живея с моята приятелка дълги години, имаме наследник - Иван, който е кръстен на баща ми" (33:12 мин.)

Какво каза за красивите момичета, които са част от екипите по време на състезанията? (34:30 мин.)

"С брат ми като малки извършихме кражба..." (36:30 мин.)

За нарушенията на пътя и какви глоби са му налагани от КАТ? (37:15 мин.)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ