ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Христо Христов, Графа или Чичо Граф е един от най-колоритните, най-интересните и най-знаещи фенове на ЦСКА. 71-годишният мъж е живата история на „армейския“ клуб. Ненапразно вече повече от три години е уредник на музея на ЦСКА. Чичо Граф е видял много, обиколил е цялата страна, цяла Европа и света (твърде често на стоп - всъщност, много често на стоп!), за да гледа любимия си отбор, европейски мачове и концерти на популярни метал и рок групи. Както се казва – пътувал е от София до Аляска с червената каляска. Историите с него са винаги забавни и интересни. Той е известен и със страстта си към фалеристиката.  Колекцията му е уникална. Чичо Граф донесе в студиото ни две торби, пълни с история – снимки, значки, програми, автомобилни емблеми и какво ли още не. Разказите му бяха забавни, смешни, поучителни, на моменти спиращи дъха.

„Обичайте ЦСКА и ходете на всички мачове. А не само срещу Левски, Лудогорец и Виктория Пилзен. И не влизайте в музея с цигара и с бира в ръце, защото ще последва червен картон“, посъветва Чичо Граф по-младите.

 WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)



Хроника на подкаста:

2:00 минута: В метрото никой не ми отстъпва място, не съм приличал на 71-годишен мъж

От 4:40 минута до 6:22 минута: „Майка ми искала да ме роди в София, баща ми се вбесил и отсякъл: Не, не, не, в тунела ще го родиш, в тунела – в новия социалистически обект, за да се гордее един ден къде е роден“.

6:30 минута: Любовта му към ЦСКА се ражда във Враца. „Аз започнах на стадиона с мач ЦСКА – Барселона, а не със Сепси или Царско село“


15:00 минута: Колко мача на ЦСКА е гледал на живо Чичо Граф в България и в чужбина? Цифрата е стряскаща.

17:00 минута: „Благодаря на съпругата ми Любов, която е на 28 години“ (смее се)

18:00 минута: „Връщаме се от море и на една бензиностанция чувам някакви крещят: „Графеее!“, мислех, че на наши, а те от синия лагер. Ругаят, хулят. Като взех един прът, едно желязо, като пресякох пътя и като ги подгоних. Дъщеря ми вика: Татко, повече няма пътуваш на автостоп, ще ти купим кола!“.

19:00 минута: „Все ще се намерят две-три шугави черни овце в рейса, заради такива мачове съм пропускал“.

20:50 минута: За мен преди 20 години е вчера, преди 30 години е онзи ден и чак 40 вече е може би по-отдавна.

21:30 минута: Сега е лесно да се качиш в лъскавата кола или дори във влака и да отидеш на мач в провинцията. Едно време не беше така – 4 часа до Враца, 6 часа до Плевен.

24:23 минута: „Циганско семейство с три мечки ме покани в парка в Толбухин. „Айде бе, синко, ела тука!“. Нагостиха ме с боб, извадиха, една голяма тенджера. Изядоха една, две, три купи боб с един хубав хляб Добруджа от 22 стотинки. И накрая съм заспал. И сънувам, че майка ми ме гали, а тя ме ближе едната мечка. Сепнах се и се събудих“. До 26:53 минута.


27:00 минута: При поредното му дълго и пълно с емоции пътуване на стоп е качен на камион с… умрели хора. до 29:55 минута.

36:06 минута: „Исус възкресе, Цанев на Левски го натресе! Ще извинява синята аудитория“…

37:57 минута: "ЦСКА е побеждавал Левски с 6:2. Този мач се игра на стадион „Септември“. Капацитетът му е за 15 или 18 хиляди души, от района всички се бяха струпали да го гледат".  (б.р. - материал в БЛИЦ по темата - ТУК)

38:55 минута: „Това е най-дългата ми дестинация в чужбина за мач на ЦСКА. Тогава тръгнах със скъсан менискус. Как и защо го направих, не знам.. Едва издържах, защото болките бяха неописуеми, а имаше и зверски студ на всичко отгоре. Бях в тежко положение. Та даже и багажа си загубих. Чантата ми я върнаха чак след 4 месеца“.

41:29 минута: „Аз съм първият българин, стъпил на „Копа“ – легендарната трибуна на стадион „Анфийлд“. Преди това в един магазин хванах за глезена англичанка, защото я бях помолил да премери обувки за жена ми. Човекът от Държавна сигурност, който ни дебнеше навсякъде, обаче ми се скара и предизвика скандал. „Не пипайте английската другарка за крака. Повече никъде няма да пътуваш в чужбина, защото я пипаш!“ А по-късно срещу мен се оказаха метал-бандата Айрън Мейдън! Репетираха наблизо. Чух как забиват и им видях колите им.  Тогава имаше идея да остана в Англия да живея. Не да избягам, а да остана да живея в Лийдс при един приятел. Та на „Копа“, като влязох, и започнах от първия до последния ред да им раздавам стотици артикули на ЦСКА и да вземам такива на Ливърпул. Един се дърпаше да ми даде значки, но го убедиха да го направи. И тъкмо по това време падна голът на Рони Уилън. После след мача и на терена на „Анфийлд“ стъпих“ до 51:00 минута.

51:05 минута. Пак пътува до Ливърпул, но този път на стоп от София. Това се случва през 2005 година. Сменя няколко превозни  средства, включително и гръцка цистерна. Минава под Ламанша благодарение на… Стоичков, Бербатов и Райна Кабаиванска до 55:40 минута

56:00 минута: В Мюнхен 2012 година на финала за Шампионската лига не успява да влезе на стадиона, въпреки че вади 300 евро за билет на черно и въпреки че се е… дегизирал като тв оператор.  

58:30 минута: „От 1965 година събирам автомобилни знаци, емблеми под формата на значки. Над 3600 са.  Дъщеря ми живее в Америка, а Америка съм я изорал цялата. Пътувал съм на стоп 6 дни и 6 нощи из Съединените щати. От Бостън до Калифорния, та и в Аляска съм бил. Ходил съм на безкрайно много концерти на популярни групи из целия свят. Бях 1986 година в Будапеща на Куин с Фреди Меркюри. Общият брой на гледаните от мен концерти са над 450!

1:03:00 час: Донесоха на сестра ми едни фанфари вкъщи. Грабнах ги, а те едни мощни, големи, и отивам на мач ЦСКА – Левски през 1969 година. Бихме ги с 4:2. Аз съм във „В“ сектор и надувам яко фанфарите. Един взе да ми прави забележка. Спри с тия фанфари и започна да ми ги дърпа от ръцете. Бре като се обърнах с фанфарите и като го треснах, разцепих му по лицето всичко. Треснах и приятеля му. Та скочиха и други, та  стана едно меле. Дойде милиция. Извинявам се на левскарската общност, че контузих тогава двама левскари.  А на терена при 4:1 Митата Якимов нарочно не вкара пети гол. Спря се и погали по главата вратаря им Каменски. Стадионът замря до 1:06:21 час.

1:06:23 час: Разкрива интересна новина, свързана с музея на ЦСКА и един от шампионските трофеи. „Вече трета година съм уредник на музея, мисля, че съм успял да защитя името си с това, което съм направил до момента. Не може обаче да влизаш вътре с цигара в едната ръка и с бира в другата. И да ме питаш къде е пепелникът. Веднага червен картон и излизаш навън! Отзиви за ЦСКА има оттук до Щатите и даже до Сантиаго, столицата на Чили. Имаше видеовръзка със Сантиаго от музея на ЦСКА и всички плачеха от вълнение“.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Oператор: Калоян БАЛАБАНОВ
Монтаж: Антон ТОНЧЕВ
Снимки: Георги КОЛЕВ