ТИТЛАТА
 
24-годишният пилот на Ред Бул Себастиан Фетел вече спечели титлата за 2011 г., с което стана най-младият двукратен световен шампион. Той е и едва деветият пилот, който става шампион в две поредни години.
 
Ред Бул си гарантира и първото място при конструкторите за втора поредна година. Само осем отбора са успявали да сторят това в две последователни години – Купър, Брабам, Лотус, Ферари, Уилямс, Макларън, Рено и Ред Бул.
 
ПОБЕДИ
 
Ферари има 216 победи във Формула 1, Макларън е със 174, Уилямс има 113, а настоящият шампион Ред Бул – 26. Още една победи ще изравни “червените бикове” с Бенетон, който има 27.
 
Михаел Шумахер държи рекорда за най-много победи сред пилотите – 91. Фернандо Алонсо от Ферари е на второ място сред действащите състезатели – 27.
 
Испанецът дели пето място във вечната ранглиста на пилотите с британската легенда Джаки Стюърт.
 
Световният шампион Себастиан Фетел с Ред Бул има 21 победи. Люис Хамилтън с Макларън е с 16, а съотборникът му Дженсън Бътън е с 12. Рубенс Барикело от Уилямс и Фелипе Маса от Ферари са с по 11 успеха.
 
Фетел спечели 11 от 17-те състезания през този сезон и 14 от последните 21. Той трябва да триумфира в оставащите до края на годината два старта, за да изравни рекорда на Шумахер за най-много победи през един сезон – 13 успеха за Ферари през 2004 г.
 
Фетели и Михаел Шумахер (има и 11 победи пред 2002 г.) са единствените пилоти, спечелили 10 и повече състезания в рамките на една година.
 
ПОЛПОЗИШЪН
 
Себастиан Фетел стартира от полпозишън в 13 от 17-те старта през този сезон. Ред Бул имаше свой болид на първа стартова позиция в 16 от надпреварите, тъй като Марк Уебър тръгна първи в Испания, Великобритания и Германия. Това е рекорд за един отбор във Формула 1 в рамките на един сезон.
 
Рекордът за най-много полпозишъни в рамките на един сезон се държи от Найджъл Менсъл – 14 през 1992 г. Фетел е едва четвъртият пилот с 13 първи стартови позиции в една година след Менсъл, Сена (1988 и 1989) и Ален Прост (1993).
 
Себастиан Фетел има спечелени 28 първи стартови позиции в кариерата си и се изравни с аржентинската легенда Хуан Мануел Фанджо на шесто място във вечната ранглиста. Шумахер държи рекорда с 68.
 
Полпозишънът на Хамилтън в Южна Корея бе първият за Макларън от Гран При на Канада през юни 2010 г. Ферари имаше свой болид на първа стартова позиция през септември 2010 г., когато Алонсо спечели квалификацията в Сингапур.
 
ПОДИУМ
 
Себастиан Фетел се качи на почетната стълбичка в последните седем състезания.
 
ТОЧКИ
 
Фетел завърши последните 19 състезания в зоната на точките. Шумахер държи рекорда в това отношения с 24 поредни старта със спечелени точки.
 
Тийм Лотус, Испания Рейсинг и Върджин Рейсинг все още нямат спечелена точка във Формула 1. Трите отбора дебютираха в Гран При на Бахрейн през миналата година.
 
АБУ ДАБИ
 
Фетел е единственият пилот, печелил победа в Абу Даби. Той триумфира през 2009 и 2010 г. Немецът и Хамилтън са единствените състезатели, които са стартирали на “Яс Марина” от полпозишън и са заемали място на първа стартова редица.
 
ПИТСТОПИ
 
В 17-те състезания през този сезон, Ред Бул осем пъти направи най-бързите индивидуални питстопа. Мерцедес GP е правил същото седем пъти, а Макларън и Ферари имат само по едно подобно постижение.
 
ПИСТА: “Яс Марина”
Дължина на обиколката: 5,554 км
Брой обиколки на състезание: 55
Обща дължина на състезанието: 305,470 км
Полпозишън за 2010 г.: Себастиан Фетел (Ред Бул, Германия) – 1:39,394

31.jpg
 
ПОБЕДИТЕЛИТЕ
2010 – Себастиан Фетел (Ред Бул, Германия)
Германецът остана единственият пилот, печелил на “Яс Марина”. Той триумфира, след като стартира от полпозишън
 
2009 – Себастиан Фетел (Ред Бул, Германия)
Младият немец спечели първото в историята Гран при на Абу Даби. Пилотът на Ред Бул триумфира, след като тръгна от втора стартова позиция.