ШАМПИОНИ
За първи път на старт във Формула 1 ще застанат шестима световни шампиони: Себастиан Фетел, Дженсън Бътън, Люис Хамилтън, Кими Райконен, Фернандо Алонсо и Михаел Шумахер.

Фетел започва защитата на титлата си. Той може да стане третият пилот в историята, спечелил три поредни шампионски титли след Хуан Мануел Фанджо (1954-57) и Михаел Шумахер (2000-04).

При спечелване на първо място в генералното класиране Фетел или Алонсо може да стане най-младия трикратен световен шампион. 43-годишният Шумахер може да стане най-възрастният първенец след Фанджо, който през 1957 г. печели осмата си титла на 46 години.

С втората титла на Фетел Германия събра 9 шампионски титли във Формула 1 и е на второ място във вечната ранглиста по този показател след Великобритания (14). Трето място заема Бразилия с 8.

ПОБЕДИ
Ферари има 216 спечелени състезания. Макларън е със 175, Уилямс със 113, а Ред Бул има 27.

Шумахер държи рекорда при пилотите за най-много победи – 91. Алонсо е на второ място сред действащите състезатели – 27. Испанецът заема пето място във вечната ранглиста. Фетел е с 21 успеха, Райконен с 18, Хамилтън със 17, а Бътън с 12.

Последната победа на Райконен бе в Гран При на Белгия през 2009 г. с Ферари. Шумахер за последно стъпи на върха на почетната стълбичка в Гран При на Китай през 2006 г. като пилот на Ферари.

ПОЛПОЗИШЪН
Фетел спечели 15 полпозишъна през 2011 г. Това е най-доброто постижение в историята, постигано в рамките на един сезон.

През миналата година Ред Бул взе 18 първи стартови позиции, рекорд за отбор във Формула 1.

Последният полпозишън на Ферари бе спечелен от Алонсо в Гран При на Сингапур през септември 2010 г.

ТОЧКИ
Кетърам (известен преди като Тийм Лотус и Лотус ), Маруся (преди известен като Върджин Рейсинг) и HRT (носил и името Испания Рейсинг) все още нямат спечелена точка в историята си. За тях това ще бъде трети сезон във Формула 1.

АВСТРАЛИЯ
Страната ще има двама пилоти на стартова решетка – Марк Уебър (Ред Бул) и Даниел Рикиардо (Торо Росо). И двамата състезатели са в болиди, които могат да им донесат точки. Нито един австралиец до момента не е печелил домашното си състезание.

Едва двама местни пилоти са взимали точки от Гран При на Австралия. Само четимира австралийци са взимали точки във Формула 1: Джак Брабам, Алан Джоунс, Тим Шенкен и Марк Уебър.

Дженсън Бътън спечели две от последните три състезания на “Албърт Парк”. Мелбърн е бил домакин на първото състезание за сезона в 14 предишни случя. Единственият друг австралийски град, приемал кръг от Формула 1 е Аделаида в периода 1985-1995.

От 2002 г. насам в седем случая победителят от Гран При на Австралия е ставал шампион. Изключенията са Дейвид Култард (2003), Джанкарло Фисикела (2005) и Дженсън Бътън (2010).

В шест от последните 10 състезания на “Албърт Парк” на пистата се е появявала кола за сигурност.

ПИЛОТИ
От 1950 г. насам 59 пилоти са записали точки в дебютните си състезания. Последният беше британецът Пол ди Реста, който финишира 10-и в Мелбълн през миналата година, след като двамата състезатели на Заубер бяха декласирани.

През тази година има двама абсолютни новобранци. Това са французите Жан-Ерик Верние (Торо Росо) и Шарл Пик (Маруся).

Гран При на Австралия ще бъде първото състезание с трима френски пилоти (Гросжан, Верие и Пик) от 1999 г. насам. Италия няма свой представител за първи път от 1970 г. насам.

ЮБИЛЕЙ
Заубер започва своя 20-и сезон във Формула 1, включително и 5 години като БМВ-Заубер.

ПИСТА: “Албърт Парк”
Дължина: 5,303 км
Обиколки: 58
Обща дължина на състезанието: 307,574 км
Най-бърза обиколка: Михаел Шумахер (Германия, Ферари) – 1:24,125 минути през 2004 г.
Полпозишън за 2011 г.: Себастиан Фетел (Германия, Ред Бул) – 1:23,529 минути

melbourne.jpg

ФАКТ: Гран При на Австралия се провежда за първи път през 1985 г. по улиците на Аделаида, когато бе последното състезание за сезона. През 1996 г. надпреварата се премести на “Албърт Парк” в Мелбърн.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ
2011 г. – Себастиан Фетел (Германия, Ред Бул)
Себастиан Фетел започна защитата на титлата си по убедителен начин. Немецът финишира с 22 секунди аванс през Люис Хамилтън от Макларън. Витали Петров от Рено за първи път в кариерата си се качи на почетната стълбичка. Болидите на Заубер бяха декласирани заради нередовен преден спойлер, което лиши Серхио Перес от седмото място в дебюта му във Формула 1.

2010 г. – Дженсън Бътън (Великобритания, Макларън)
Дженсън Бътън стартира защитата на титлата си с победа в Австралия за втора поредна година. Това бе първият му успех като пилот на Макларън. Ключ за успеха на британеца се оказа ранното слагане на “сухите” гуми, въпреки че състезанието започна при дъжд. Роберт Кубица от Рено и Фелипе Маса от Ферари допълниха почетната стълбичка.

2009 г. – Дженсън Бътън (Великобритания, Браун GP)
Бътън поведе Браун GP до първите две места на подиума, което бе най-успешният дебют на тим във Формула 1 от 55 години. Рубенс Барикело бе втори, след като Себастиан Фетел и Роберт Кубица напуснаха пистата докато се бореха за второто място. Люис Хамилтън с Макларън завърши трети, но седмица по-късно бе лишен от точките си заради незачитане на сигнал на стюардите.

2008 г. – Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън)
Хамилтън тръгна от полпозишън и триумфира в състезание, в което много коли катастрофираха. Само седем от стартиралите финишираха в надпреварата, като сред тях нямаше болид на Ферари. Колата за сигурност излизаше на пистата три пъти. Рубенс Барикело от Хонда бе дисквалифициран, след като напусна пит стопа при червен светофар.

2007 г. - Кими Райконен (Финландия, Ферари)

Райконен спечели в първото си състезание за Ферари. Алонсо завърши втори за Макларън. Дебютантът Люис Хамилтън финишира трети, след като водеше в продължение на четири обиколки. Фелипе Маса от Ферари стартира от дъното на решетката заради смяна на двигател, но завърши шести.