ПОБЕДИ
Успехът на Фернандо Алонсо с Ферари в Бахрейн сложи край на серията от три поредни победи на Ред Бул. Това е и първият триумф на испанеца след октомври 2008, когато спечели в Япония.
Ферари вече има 211 победи в 794 състезания във Формула 1. Макларън е вторият най-успешен тим със 164 успеха, Уилямс е трети със 113.
Двукратният световен шампион Алонсо има 22 победи в 141 състезания и се изравни с британеца Деймън Хил във вечната ранглиста. Само 9 пилоти имат повече победи от испанеца. Лидер в класацията е Михаел Шумахер с 91.

ФЕРАРИ
Алонсо стана петият пилот на “черните кончета”, който дебютира за тима с победа. Другите са аржентинецът Фуан Мануел Фанджо (1956), италианецът Джанкарло Багети (1961), британецът Найджъл Менсъл (1989) и финландецът Кими Райконен (2007).
Второто място на Маса в Бахрейн означаваше, че Ферари заема първите две места на подиума за първи път от юни 2008, когато бе Гран При на Франция.
 
ПОЛПОЗИШЪН
Въпреки успехът си в предишното състезание Ферари не е стартирал от първа позиция от Гран При на Бразилия през 2008 г. През миналия сезон тимът не записа стартиране от полпозишън. Това се случи за първи път от 1993 г., когато бе и последната година без дозареждане на автомобилите по време на състезание.
През 2006 г. бе постелдният случай, в който първият старт на сезона бе спечелен от пилот, който не тръгва от първа позиция. Тогава също триумфира Алонсо и състезанието също бе в Бахрейн.

АВСТРАЛИЯ
Ферари е печелил по-често в Мелбърн от всеки останал тим във Формула 1. “Черните кончета” имат 6 победи, а Макларън – четири.

До момента австралиец не е записвал победа в домашното си състезание, но пилотът на Ред Бул Марк Уебър има големи шансове. Той триумфира в два старта през миналия сезон.
Победителят от Гран При на Австралия става шампион в девет от последните 12 години, както и в последните четири поред.
 
ЛЮБОПИТЕН ФАКТ
Испанският пилот на Торо Росо Хайме Алгерсуари, който е най-младият състезател в стартовата решетка, навърши 20 години на 23 март.
 
ПИСТА: “Албърт Парк”
Дължина на обиколката: 5,303 км
Брой обиколки в състезанието: 58
Обща дължина на състезанието: 307,574 км
Полпозишън за 2009 г.: Дженсън Бътън (Великобритания, Браун GP) – 1:26,202 минути
Най-бърза обиколка: Михаел Шумахер (Германия, Ферари) – 1:24,125 минути
 
http://www.grandprix.com.au/site/_content/image/00002691-image.png
 
ФАКТ: Гран При на Австралия се провежда за първи път през 1985 г. по улиците на Аделаида, когато бе последното състезание за сезона. През 1996 г. надпреварата се премести на “Албърт Парк” в Мелбърн.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ПОСЛЕДИТЕ 5 ГОДИНИ
2009 г. – Дженсън Бътън (Великобритания, Браун GP)
Бътън поведе Браун GP до първите две места на подиума, което бе най-успешният дебют на тим във Формула 1 от 55 години. Рубенс Барикело бе втори, след като Себастиан Фетел и Роберт Кубица напуснаха пистата докато се бореха за второто място. Люис Хамилтън с Макларън завърши трети, но седмица по-късно бе лишен от точките си заради незачитане на сигнал на стюардите.

2008 г. – Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън)
Хамилтън тръгна от полпозишън и триумфира в състезание, в което много коли катастрофираха. Само седем от стартиралите финишираха в надпреварата, като сред тях нямаше болид на Ферари. Колата за сигурност излизаше на пистата три пъти. Рубенс Барикело от Хонда бе дисквалифициран, след като напусна пит стопа при червен светофар.

2007 г. - Кими Райконен (Финландия, Ферари)
Райконен спечели в дебютното си състезание за Ферари. Алонсо завърши втори за Макларън. Дебютантът Люис Хамилтън финишира трети, след като водеше в продължение на четири обиколки. Фелипе Маса от Ферари стартира от дъното на решетката заради смяна на двигател, но завърши шести.

2006 г. – Фернандо Алонсо (Испания, Рено)

Алонсо взе втората си победа за сезона, в състезание с доста катастрофи. Двамата пилоти на пилоти на Ферари Михаел Шумахер и Фелипе Маса бяха сред отпадналите. Бътън стартира от полпозишън, но не завърши, след като двигателят на неговия болид Хонда се запали.

2005 г. – Джанкарло Фисикела (Италия, Рено)

Втората победа в кариерата на Фисикела дойде след стартиране от първа позиция. Шумахер тръгна от втора редица, но отпадна след сблъсък с германския си сънародник Ник Хайдфелд. Алонсо финишира трети, въпреки че започна от 13-а стартова позиция./БЛИЦ
 
 ГЛЕДАЙ НА ЖИВО стартовете от ФОРМУЛА 1 с туристическа агенция "ГАЛЕРА" !