ПОБЕДИ
Трима различни пилоти спечелиха първите три старта от сезона. За последно това се случи през 2010 г. (Фернандо Алонсо/Дженсън Бътън/Себастиан Фетел).
 
Последният път, когато сезон във Формула 1 стартира с четирима различни победители, беше през 2003 г. (Дейвид Култард/Кими Райконен/Джанкарло Фисикело/Михаел Шумахер).
 
Успехът на Нико Розберг в Китай беше дебютната му победа във Формула 1 и първа за заводски отбор на Мерцедес от от 1955 г. (Хуан Мануел Фанджо в Гран При на Италия).
 
Розберг спечели победа в 111-ото си състезание. Само четирима пилоти са чакали по-дълго за първия си успех: Дженсън Бътън (113), Ярно Трули (117), Рубенс Барикело (124) и Марк Уебър (131).
 
Ферари има 217 победи в историята на Формула 1, а Макларън е със 176. Уилямс има 113 успеха, докато Ред Бул е с 27.
 
Михаел Шумахер държи рекорда за най-много победи – 91. Алонсо е втори сред действащите пилоти. Себастиан Фетел има 21, Кими Райконен 18, а Люис Хамилтън – 17.
 
Последната победа на Райконен беше с болид на Ферари и се случи в Гран При на Белгия през 2009 г. Последният триумф на Шумахер беше в Китай през 2006 г., когато немецът караше за “черните кончета”.
 
ПОЛПОЗИШЪН
Полпозишънът на Розберг в Китай беше първи в кариерата му. Само трима пилоти са чакали по-дълго до спечелването на първата си стартова позиция – Тиери Бутсен (114), Ярно Трули (116) и Марк Уебър (130).
 
Полпозишънът на Хамилтън в Малайзия беше № 21 в неговата кариера и втори пореден за тази година.
 
Ако болид на Макларън спечели полпозишън в Бахрейн, това ще бъде първа стартова позиция № 150 в историята на отбора.
 
През миналия сезон Себастиан Фетел спечели 15 полпозишъна, рекорд за един шампионат. Ред Бул взе 18 първи стартови позиции през 2011 г., което е рекорд сред отборите.
 
Последният полпозишън на Ферари беше спечелен от Алонсо в Гран При на Сингапур през септември 2010 г.
 
ТОЧКИ
Кетърам (известен преди като Тийм Лотус и Лотус), Маруся (преди известен като Върджин Рейсинг) и HRT (носил и името Испания Рейсинг) все още нямат спечелена точка в историята си. За тях това е трети сезон във Формула 1.
 
БАХРЕЙН
Фернандо Алонсо е печелил Гран При на Бахрейн повече от всеки друг пилот. Двукратният световен шампион триумфира като състезател на Рено през 2005 и 2006 г. и с Ферари през 2010 г.
 
Настоящият му съотборник при “черните кончета” Фелипе Маса има два успеха на пистата “Сахир” – 2007 и 2008. Михаел Шумахер спечели първото състезание през 2004 г. – също с “Ферари”.
 
Макларън няма победа в Бахрейн, но пилотът на тима Дженсън Бътън триумфира през 2009 г. като състезател на Браун.
 
Само три от досегашните седем състезания в Бахрейн бяха спечелени от състезателя, стартирал от полпозишън. Надпреварата никога не е печелена от пилот, тръгнал зад първа стартова редица.
 
Шест от седемте победителя в Гран При на Бахрейн са били от отбор, който в края на годината печели титлата при конструкторите.
 
ЮБИЛЕЙ
Основателят на Уилямс и директор на тима Сър Франк Уилямс стана на 70 години в понеделник.
 
В същия ден пилотът на Форс Индия Пол ди Реста отпразнува 26-и рожден ден.
 
ГРАН ПРИ НА БАХРЕЙН
Писта: “Сахир”
Дължина на трасето: 6,299 км
Състезателни обиколки: 49
Състезателна дистанция: 308,405 км
Най-бърза обиколка на трасето: Михаел Шумахер (Германия) с Ферари през 2004 г. – 1:30,252 минути
Полпозишън за 2010 г.: Себастиан Фетел (Германия) с Ред Бул - 1:54,101 минути
 
1_4.jpg
 
ДЕТАЙЛИ ЗА ПИСТАТА
“Сахир” се намира на около 30 км южно от столицата Манама и е заобиколена от пустиня. Това е едно от най-модерните трасета в света.
 
Профилът на пистата бе променен за този сезон, като бяха добавени осем нови завоя. Така вече има 23 завоя, 13 от тях десни.
 
Основен проблем за пилотите се явява пясъкът, който прави трасето хлъзгаво, намаля сцеплението и износва гумите. Освен това трябва да се вземат под внимание жегата и дехидратацията.
 
ДОСЕГАШНИТЕ СЪСТЕЗАНИЯ
2004 г. – Победител: Михаел Шумахер (Ферари)
Шумахер стартира от първа поциция на решетката в трето поредно състезание и спечели за трети пореден път. Неговият съотборник във Ферари Рубенс Барикело завърши на второ място.
 
2005 г. – Победител: Фернандо Алонсо (Рено)
Алонсо стартира от полпозишън и спечели второ поредно състезание и трето за Рено. Шумахер отпадна заради проблем с хидравликата. Ярно Трули с Тойота завърши втори, а трети бе Кими Райконен, който донесе първото качване на Макларън на подиума за сезона.
 
2006 г. – Победител: Фернандо Алонсо (Рено)
Алонсо направи перфектен старт на сезона, като за първи път Бахрейн бе откриващото състезание на шампионата. Михаел Шумахер с Ферари тръгна от полпозишън и по този начин изравни рекорда на Айртон Сена от 65 старта от първа позиция. Кими Райконен тръгна от задните редици, но завърши трети.
 
2007 г. – Победител: Фелипе Маса (Ферари)
Маса записа третата победа в кариерата си във Формула 1, след като триумфира от полпозишън. За първи път Люис Хамилтън тръгна от първа редица и стана първият пилот от 57 години, който завършва първите три състезания за сезона на подиума.
 
2008 г. – Победител: Фелипе Маса (Ферари)
Маса триумфира за втора поредна година, което бяха и първите му точки за сезона. Ферари окупира първите две места, като втори остана Кими Райконен за когото това бе 50-и подиум в кариерата и му позволи да измести Люис Хамилтън от първото място в класирането за сезона. Роберт Кубица осигури на БМВ Заубер първи старт от полпозишън, а отборът му за първи път поведе в подреждането при конструкторите.
 
2009 г. – Победител: Дженсън Бътън (Браун GP)
Бътън записа хеттрик от победи през сезона, като това бе третият му успех в четири състезания. Тойота за първи път стартира с двата си болида на първа редица, но надеждите на тима за първа победа не се задържаха дълго. Ферари записа първите си точки за сезона, след като Кими Райконен финишира шести, въпреки че се сблъска със съотборника си Фелипе Маса.
 
2010 г. – Победител: Фернандо Алонсо (Ферари)
Ферари записа двойна победа на старта на новия сезон във Формула 1, след като болидите на тима завършиха на първите две места в Гран При на Бахрейн. Фернандо Алосо за трети път в кариерата си триумфира на пистата „Сахир”, след като бе сторил това като пилот на Рено през 2005 и 2006 г. За Ферари това е четвърта победа на трасето в Бахрейн. Ключово за успеха може би се оказа решението на тима да смени двигателите на двете си коли преди старта. Завърналият се във Формула 1 Михаел Шумахер с Мерцедес GP финишира на шеста позиция.
 
2011 г. – Състезание не се проведе заради гражданските протести в Бахрейн