ШАМПИОНИТЕ

На стартовата решетка ще застанат четири световни шампиони (Фернандо Алонсо, Дженсън Бътън, Люис Хамилтън и Михаел Шумахер). Това не се е случвало от 1999 г., когато сезона като шампиони започнаха Мика Хакинен, Деймън Хил, Михаел Шумахер и Жак Вилньов. Алонсо, Бътън, Хамилтън и Шумахер са спечелили 11 от последните 12 шампионски титли във Формула 1.

С двойка пилоти Бътън и Хамилтън Макларън стана първият отбор във Формула 1, който има на разположение последните двама шампиони. За първи път двама британци ще карат за един тим след 1968 г., тогава Греъм Хил и Джим Кларк се състезаваха за Лотус.

Макларън имаше двама световни шампиони в тима си и през 1989 г., когато бразилецът Айртон Сена и французинът Ален Прост формираха убийствен тандем.

Носителят на шампионската титла при конструкторите през миналата година Браун GP бе закупен от германския автомобилен концерн „Мерцедес-Бенц” и сега ще се състезава под името Мерцедес GP.

ПОБЕДИТЕ

Ред Бул спечели последните 3 състезания от календара на Формула 1 през миналата година.

Единадесет от 24-те пилота, които стартират Сезон 2010 са печелили поне едно състезание във Формула 1 през кариерата си.

Ферари е лидер сред отборите по спечелени състезания – 210. Втори е Макларън със 164 победи, а трети е Уилямс със 113.

ШУМАХЕР

Рекордите на Шумахер включват: седем световни титли, 91 победи, 76 най-бързи обиколки, 68 старта от първа позиция и 1369 спечелени точки.

Той е върха на класацията за най-много средно спечелени точки от състезание – 5,5, най-много победи за сезон – 13, най-много завършвания на подиума – 154. Той е единственият пилот в историята на Формула 1 записал 19 поредни качвания на почетната стълбичка.

Освен това германецът държи рекордите за най-много победи на една писта (8 във Франция), най-много победи от полпозишън (40) и най-много хеттрици (полпозишън, победа, най-бърза обиколка) – 22.

Между 2001 и 2003 г. Шумахер записа недостижимите 24 поредни състезания със спечелени точки. Той на второ място, след бившия си съотборник във Ферари Рубенс Барикело, по участие в състазания за Гран При – 250.

ВЪЗРАСТТА

На 41 години Шумахер е най-възрастният пилот на стартовата решетка. Най-старият състезател печелил титлата във Формула 1 е аржентинската легенда Хуан Мануел Фанджо, който печели петата си шампионска купа през 1957 г., когато е на 46 години.

Други двама пилоти са печелили титлата, прехвърлили 40-те години. Италианецът Джузепе Фарина триумфира през 1950 г. на 43-годишна възраст, а австралиецът Джак Брабам е първи през 1966, когато е 40-годишен.

Най-възрастният пилот, печелил състезание във Формула 1, е италианецът Луиджи Фаджоли, който през 1951 г. триумфира във Франция на 53 години.

Испанецът Хайме Алгерсуари, който на 23 март ще стане на 20 г., е най-младият пилот във Формула 1 през Сезон 2010.

МЕРЦЕДЕС

Германският автомобилен производител ще има собствен отбор във Формула 1 за първи път от 1955 г.

ПОЛПОЗИШЪН

Девет от 17-те състезания през миналия сезон бяха спечелени от състезателя, който стартира от полпозишън.

Ферари не е печелил първа позиция на стартовата решетка от Гран При на Бразилия през 2008 г. Миналият сезон бе първият без полпозишън за „черните кончета” от 1993 г., което бе и последната година, когато болидите във Формула 1 не се дозарееждаха с гориво по време на състезанието.

БАХРЕЙН

Ферари спечели три от шестте състезания за Гран При на Бахрейн, а новият пилот на тима Фернандо Алонсо има две победи на трасето с Рено.

Половината от състезанията на пистата „Сахир” са спечелени от състезателя, който стартира от първа позиция на решетката.

В два от случаите победителят не стартира от първата редица, като и в двата случая той започна от четвърта позиция. Това бе Дженсън Бътън през миналата година и Алонсо през 2006 г.

ГРАН ПРИ НА БАХРЕЙН
Писта: „Сахир”
Дължина на трасето: 6,299 км
Състезателни обиколки: 49
Състезателна дистанция: 308,405 км
Полпозишън през 2009 г.: Ярно Трули (Италия) с Тойота
Най-бърза обиколка на трасето: Михаел Шумахер (Германия) с Ферари през 2004 г. – 1:30,252 минути

ДЕТАЙЛИ ЗА ПИСТАТА
„Сахир” се намира на около 30 км южно от столицата Манама и е заобиколена от пустиня. Това е едно от най-модерните трасета в света.

Профилът на пистата бе променен за този сезон, като бяха добавени осем нови завоя. Така вече има 23 завоя, 13 от тях десни.

Основен проблем за пилотите се явява пясъкът, който прави трасето хлъзгаво, намаля сцеплението и износва гумите. Освен това трябва да се вземат под внимание жегата и дехидратацията.

ДОСЕГАШНИТЕ СЪСТЕЗАНИЯ
2004 г. – Победител: Михаел Шумахер (Ферари)

Шумахер стартира от първа поциция на решетката в трето поредно състезание и спечели за трети пореден път. Неговият съотборник във Ферари Рубенс Барикело завърши на второ място.

2005 г. – Победител: Фернандо Алонсо (Рено)

Алонсо стартира от полпозишън и спечели второ поредно състезание и трето за Рено. Шумахер отпадна заради проблем с хидравликата. Ярно Трули с Тойота завърши втори, а трети бе Кими Райконен, който донесе първото качване на Макларън на подиума за сезона.

2006 г. – Победител: Фернандо Алонсо (Рено)

Алонсо направи перфектен старт на сезона, като за първи път Бахрейн бе откриващото състезание на шампионата. Михаел Шумахер с Ферари тръгна от полпозишън и по този начин изравни рекорда на Айртон Сена от 65 старта от първа позиция. Кими Райконен тръгна от задните редици, но завърши трети.

2007 г. – Победител: Фелипе Маса (Ферари)

Маса записа третата победа в кариерата си във Формула 1, след като триумфира от полпозишън. За първи път Люис Хамилтън тръгна от първа редица и стана първият пилот от 57 години, който завършва първите три състезания за сезона на подиума.

2008 г. – Победител: Фелипе Маса (Ферари)

Маса триумфира за втора поредна година, което бяха и първите му точки за сезона. Ферари окупира първите две места, като втори остана Кими Райконен за когото това бе 50-и подиум в кариерата и му позволи да измести Люис Хамилтън от първото място в класирането за сезона. Роберт Кубица осигури на БМВ Заубер първи старт от полпозишън, а отборът му за първи път поведе в подреждането при конструкторите.

2009 г. – Победител: Дженсън Бътън (Браун GP)

Бътън записа хеттрик от победи през сезона, като това бе третият му успех в четири състезания. Тойота за първи път стартира с двата си болида на първа редица, но надеждите на тима за първа победа не се задържаха дълго. Ферари записа първите си точки за сезона, след като Кими Райконен финишира шести, въпреки че се сблъска със съотборника си Фелипе Маса.