ПОБЕДИ
 
Ферари има 216 победи във Формула 1, Макларън е със 173, Уилямс има 113, а настоящият шампион Ред Бул – 21.
 
Михаел Шумахер държи рекорда за най-много победи сред пилотите – 91. Фернандо Алонсо от Ферари е на второ място сред действащите състезатели – 27.
 
Победата на Алонсо на “Силвърстоун” преди две седмици изравни испанеца с британската легенда Джаки Стюърт на пето място във вечната ранглиста на пилотите.
 
Успехът на Фернандо Алонсо във Великобритания означава, че Ферари има поне по една победа във всеки сезон 1993 г. насам.
 
Световният шампион Себастиан Фетел с Ред Бул и Люис Хамилтън с Макларън имат по 16 победи, Рубенс Барикело от Уилямс и  Дженсън Бътън от Макларън са с по 11 успеха.
 
Фетел спечели шест от 11-те състезания през този сезон и 9 от последните 15. Шумахер държи рекорда за най-много победи през един сезон – 13 успеха за Ферари през 2004 г.
 
Само трима пилоти са печелили по седем състезания на година и не са взимали титлата – Михаел Шумахер (2006), Кими Райконен (2005) и Ален Прост (1988 и 1984).
 
ЮБИЛЕЙ
 
Михаел Шумахер празнува 20-ата годишнина от дебюта си във Формула 1 през този уикенд.
 
42-годишният седемкратен световен шампион записа първото си участие в Гран При на 25 август 1991 г. на “Спа-Франкоршан” като пилот на Джордан.
 
В деня преди състезанието Марк Уебър от Ред Бул става на 35 години.
 
ПОЛПОЗИШЪН
 
Себастиан Фетел стартира от полпозишън в осем от 11-те старта през този сезон. Ред Бул имаше свой болид на първа стартова позиция във всичките надпревари, тъй като Марк Уебър тръгна първи в Испания, Великобритания и Германия.
 
Рекордът за най-много полпозишъни в рамките на един сезон се държи от Найджъл Менсъл – 14 през 1992 г.
 
Фетел има спечелени 23 първи стартови позиции в кариерата си. Шумахер държи рекорда с 68.
 
Ред Бул има 12 поредни полпозишъна, заедно с последното състезание от миналата година. Рекордът принадлежи на Уилямс – 24 в периода 1992-93.
 
Макларън имаше свой болид на първа стартова позиция през юни 2010 г., когато Хамилтън спечели квалификацията в Канада. Алонсо е последният пилот на Ферари с полпозишън – септември 2010 г. в Сингапур.
 
ПОДИУМ
 
Фернандо Алонсо с Ферари завърши на подиума в последните четири състезания.
 
БЕЛГИЯ
 
Джером дАмброзио от Върджин Рейсинг ще бъде първият белгийски пилот, който ще се състезава на “Спа-Франкоршан” след Филип Адамс, карал за Лотус през 1994 г.
 
Само седем белгийци са печелили точки във Формула 1. Последният от тях, сторил това, бе Тиери Бутсен през 1992 г.
 
Ферари записа 6 победи за 9 години в Белгия. Преди Люис Хамилтън от Макларън да спечели през миналата година, “черните кончета” триумфираха в три поредни години.
 
Михаел Шумахер има повече победи на “Спа-Франкоршан” (6 успеха) от всеки друг пилот във Формула 1.
 
От 1999 г. насам състезанието за Голямата награда на Белгия се печели от Ферари или Макларън.
 
ТОЧКИ
 
Фетел и Уебър завършиха последните 13 състезания в зоната на точките. Шумахер държи рекорда в това отношения с 24 поредни старта със спечелени точки.
 
Тийм Лотус, Испания Рейсинг и Върджин Рейсинг все още нямат спечелена точка във Формула 1. Трите отбора дебютираха в Гран При на Бахрейн през миналата година.
 
ПИСТА: “Спа-Франкоршан”
Дължина на обиколката: 7,004 км
Брой обиколки на състезание: 44
Обща дължина на състезанието: 308,052 км
Полпозишън за 2010 г.: Марк Уебър (Австралия, Ред Бул) – 1:45,778 минути
Най-бърза обиколка на трасето по време на състезание: Кими Райконен (Финландия, Макларън) – 1:45,108 минути

spa.jpg
 
ФАКТИ: Това е най-дългата писта в шампионата и втората най-бърза след “Монца”. Оригиналното трасе е дълго 14 км. Разположено е в триъгълника на шосетата, свързващи Малмеди, Ставело и Франкоршан.
 
Климатичните условия се сменят бързо и пилотите може да карата на суха писта в един участък и на много мокра в друг. Заради голямата дължина на трасето, пилотите правят по-малко обиколки на тренировките.
 
“Червената вода” (Eau Rouge), поредица на ляв и десен завой, се взима с повече от 300 км/ч. Това е един от легендарните участъци във Формула 1.
 
Средната скорост на една обиколка на “Спа-Франкоршан” е 242 км/ч.
 
ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ
Хамилтън триумфира в хаотично състезание и излезе начело в генералното класиране, изпреварвайки Марк Уебър, който стартира лошо от полпозишън. Фетел бе изместен от Бътън на второто място, след като германецът бе наказан с преминаване през питлейна. Той имаше и сблъсък с Адриан Сутил от Форс Индия.
 
Райконен донесе на Ферари единствената победа през сезона, след като лидерът в шампионата Дженсън Бътън катастрофира в първата обиколка. Италианецът Джанкарло Фисикела финишира втори. Това бяха първите точки за Форс Индия във Формула 1. Фисикела стартира от полпозишън. Фетел с Ред Бул завърши трети.
 
Маса спечели служебно, след като Люис Хамилтън бе върнат от стюардите от първо на трето място заради пресичане на шикан. Райконен катастрофира в предпоследната обиколка, докато водеше интригуваща битка с Хамилтън.
 
2007 г. – Кими Райконен (Финландия, Ферари)
Райконен изведе Ферари до двойна победа, а това бе неговият трети пореден триумф в Белгия. Неговият отбор спечели титлата при конструкторите, след като всички точки на Макларън бяха отнети заради шпионски скандал.
 
2005 г. – Кими Райконен (Финландия, Макларън)
Нова победа за Кими Райконен. Фернандо Алонсо с Рено завърши на второ място.