ПОБЕДИ
 
Австралиецът Марк Уебър спечели повече състезания от всеки друг пилот през този сезон, след като в Гран При на Великобритания записа третия си успех.
 
Пилотите на Макларън Люис Хамилтън и Дженсън Бътън и съотборникът на Уебър в Ред Бул Себастиан Фетел имат по две победи. Фернандо Алонсо от Ферари триумфира един път през сезона.
 
Ферари е отборът с най-много победи във Формула 1 – 211. Макларън е вторият най-успешен тим със 168 триумфа. Трети със 113 победи е Уилямс. За сравнение Ред Бул има 11 победи.
 
ПОДИУМ
 
Люис Хамилтън има вече четири поредни качвания на почетната стълбичка. Той прави това за първи път след дебютния си сезон през 2007 г., когато записа девет поредни подиума.
 
ПОЛПОЗИШЪН
 
Уебър, Хамилтън и Фетел са единствените пилоти през този сезон, които са печелили състезания от полпозишън. Шест от досегашните 10 състезания бяха спечелени от пилоти, стартирали от по-задна позиция.
 
Първата стартова позиция на “Силвърстоун” бе 10-ата в кариерата на Фетел. Болиди на Ред Бул тръгваха от полпозишън в девет от досегашните 10 състезания.
 
Ферари не е имал свой представител на първа стартова позиция от Гран При на Бразилия през 2008 г.
 
КВАЛИФИКАЦИИ
 
Ред Бул окупираше първата стартова редица в пет от 10-те състезания през сезона. Тимът имаше поне един болид на първа редица в последните 14 състезания.
 
Световният шампион Дженсън Бътън не е бил на предния ред на решетката от състезанието в Турция през 2009 г.
 
Четири от състезанията през този сезон бяха спечелени от пилоти, които не са стартирали от първата редица.
 
Руският новак в Рено Витали Петров е единственият пилот в момента, който не е записвал по-добър резултат в квалификациите от своя съотборник. До момента Роберт Кубица винаги заемаше по-предна позиция на решетката от руснака.
 
ТОЧКИ
 
Ферари не успя да спечели точка на “Силвърстоун”. Това бе първото състезание за тима без точка от Гран При на Абу Даби в края на миналия сезон.
 
ГЕРМАНИЯ
 
Последният германец, който спечели домашното си състезание бе Михаел Шумахер, триумфирал през 2006 г. на “Хокенхайм” като пилот на Ферари.
 
Неделното състезание ще бъде първата поява на седемкратния световен шампион на германската писта като състезател на Мерцедес.
 
Шест германци ще се състезават на надпреварата в неделя. Фетел и Шумахер са единствените от тях, печелили състезание, като само Шуми е триумфирал пред домашна публика. Другите пилоти са Адриан Сутил (Форс Индия), Нико Розберг (Мерцедес GP), Тимо Глок (Върджин) и Нико Хюлкенберг (Уилямс).
 
ЮБИЛЕЙ
 
Заубер ще отбележи своята 40-та годишнина в моторните спортове. Всичко започва, когато Петер Заубер започва да прави спортни коли в гаража на баща си. Болидите на тима ще имат специален надпис, за да отбележат юбилея.
 
ПИСТА: “Хокенхайм”
Дължина на обиколката: 4,574 км
Брой обиколки на състезание: 67
Обща дължина на състезанието: 306,458 км
Полпозишън за 2009 г.: Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън) – 1:15,666 минути
Най-бърза обиколка на трасето по време на състезание: Кими Райконен (Финландия, Макларън) – 1:13,780 минути през 2004 г.
hockenheim.jpg
 
ФАКТИ: “Хокенхайм” е една от най-дългите сред модерните писти. Освен това бе и една от най-бързите, преди да бъде съкратена основната права през гората.
 
Гран При на Германия се провежда за първи път тук през 1970 г. От 2008 г. “Хокенхайм” се редува с “Нюрнбургринг”

ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 5 СЪСТЕЗАНИЯ НА “ХОКЕНХАЙМ”
2008 г. – Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън)
Хамилтън спечели, тръгвайки от първа позиция, въпреки че 16 обиколки преди края бе на пето място. Той се възползва от излизането на колата за сигурност. Победата му донесе 4 точки аванс пред Фелипе Маса в шампионата. Нелсиньо Пикет завърши втори, въпреки че стартира от 17-о място. Маса бе трети.
 
2006 г. – Михаел Шумахер (Германия, Ферари)
Това бе последното състезание на Шумахер пред родна публика преди да се оттегли. Той спечели 89-ата победа в кариерата си и трета поредна за сезона. Кими Райконен с Макларън тръгна от полпозишън, но завърши трети. Финландецът за първи път финишира на “Хокенхайм” от шест опита.
 
2005 г. – Фернандо Алонсо (Испания, Рено)
Перфектен ден за Алонсо и пореден кошмар за Райконен, който не завърши и в петото си поредно състезание в Германия. Финландецът получи повреда на хидравликата докато бе лидер, стартирайки от полпозишън. Колумбиецът Хуан Пабло Монтоя с Макларън се класира втори, въпреки че стартира от задните редици.
 
2004 г. – Михаел Шумахер (Германия, Ферари)
Шумахер стартира от първа позиция и изравни собствения си рекорд от 11 победи за един сезон. Дженсън Бътън изпревари Фернандо Алонсо 13 обиколки преди края и финишира на второ място.
 
2003 г. – Хуан Пабло Монтоя (Колумбия, Уилямс)
Монтоя спечели, след като тръгна от полпозишън. Шумахер водеше трудна борби и се добра до втора позиция, въпреки че тръгна шести. В крайна сметка той завърши седми заради повреда три обиколки преди края.