ПОБЕДИ
 
Ферари е спечелил 215 състезания във Формула 1. Макларън има 170, а Уилямс е със 113. Шампионът при конструкторите от миналата година Ред Бул е с 18.
 
Михаел Шумахер държи рекорда за най-много спечелени победи от един пилот – 91. Фернандо Алонсо от Ферари е на второ място сред действащите пилоти с 26. Още един успех ще изравни испанеца с британската легенда Джеки Стюърт.
 
Люис Хамилтън от Макларън има 15 победи. Световният шампион Себастиан Фетел от Ред Бул е с 13, а Дженсън Бътън има 9 успеха.
 
Триумфът на Фетел в Турция бе неговият трети за четири състезания от началото на сезона и шести в последните 8 старта във Формула 1.
 
Германецът се изравни с италианеца Алберто Аскари и британеца Дейвид Култард по спечелени победи във Ф1. В Турция бе първият двоен успех на Ред Бул за годината.
 
ПОЛПОЗИШЪН
 
Фетел тръгваше от първа стартова позиция в последните пет състезания, едно от тях бе в края на миналата година. Полпозишънът на германеца в Турция бе 19-и в неговата кариера, един повече от Хамилтън.
 
Рекордът за най-много поредни първи стартови позиции се държи от Айртон Сена, който в периода 1988-89 спечели 8 последователни полпозишъна. Последният пилот, потеглил от първа позиция в шест състезания бе Михаел Шумахер в периода 2000-01. След това той спечели и седми пореден полпозишън.
 
КВАЛИФИКАЦИИ
 
Марк Уебър от Ред Бул, Фелипе Маса от Ферари, Михаел Шумахер от Мерцедес, Ярно Трули от Тийм Лотус и Нараин Картикеян от Испания Рейсинг нямат победа над съотборниците си в квалификациите за стартова позиция от началото на годината.
 
НАЙ-БЪРЗА ОБИКОЛКА
 
Марк Уебър записваше най-бързата обиколка по време на състезание в последните три старта във Формула 1.
 
ИЗПРЕВАРВАНЕ
 
В Гран При на Испания се откриват средно по 2,3 възможности за изпреварване. През миналата година имаше 10 задминавания в битка за място, а през 2009 г. бяха само три.
 
ИСПАНИЯ
 
Последните 10 състезания за Голямата награда на Испания бяха спечелени от пилота, тръгнал от полпозишън. Това се случи и в 16 от последните 20 старта, което прави състезанието едно от най-лесно предсказуемите.
 
Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо е единственият испански пилот спечелил домашното си състезание. Той триумфира през 2006 г. докато караше за Рено.
 
Михаел Шумахер е печелил Гран При на Испания повече пъти от всеки друг пилот – 6 пъти. Той е и единственият състезател, триумфирал в Барселона без да тръгне от първа стартова редица (през 1996 г.).
 
Ферари е най-успешният тим на пистата “Каталуня”, където има 7 победи за 20 години.
 
Пет различни пилоти спечелиха Гран При на Испания през последните 5 години.
 
ТОЧКИ
 
Тийм Лотус, Испания Рейсинг и Върджин Рейсинг са единствените отбори във Формула 1, които все още нямат спечелени точки. Тимовете дебютираха в Гран При на Бахрейн през миналата година. Бившият шампион Уилямс още няма завоювана точка през тази година.
 
ЮБИЛЕЙ
 
Бразилският пилот на Уилямс Рубенс Барикело ще навърши 39 години в деня след състезанието.
 
ПИСТА: Circuit de Catalunya
Дължина на обиколката: 4,655 км
Брой обиколки на състезанието: 66
Обща дължина на състезанието: 307 104 км
Полпозишън за 2010 г. Марк Уебър (Австралия, Ред Бул) – 1:19,955 минути
Най-бърза обиколка на трасето в състезание: Кими Райконен (Финландия, Ферари) през 2008 г. – 1:21,670 минути

писта_1.jpg
 
ФАКТИ: Пистата е построена на хълмовете, които са разположени северно от Барселона. Трасето, което е домакин на Гран При на Испания от 1991 г., минава за любимото на пилотите и инженерите, но състезанията често са скучни.
 
ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ
2010 г. – Марк Уебър (Австралия, Ред Бул)
Уебър водеше от старта до финала. По този начин победата от Гран При на Испания за 10-а поредна година отиде в състезател, стартирал от полпозишън. Фернандо Алонсо финишира на второ място, след като Люис Хамилтън от Макларън спука гума в предпоследната обиколка. Себастиан Фетел с Ред Бул завърши на трето място.
 
2009 г. – Дженсън Бътън (Великобритания, Браун GP)
Бътън записа четвъртата си победа в пет старта, след като промени стратегията си. Този ход изненада неговия съотборник Рубенс Барикело, който се виждаше като победител. Марк Уебър с Ред Бул завърши трети, докато Фернандо Алонсо с Рено измъкна петото място от настоящия си съотборник във Ферари Фелипе Маса в последната обиколка.
 
2008 г. – Кими Райконен (Финландия, Ферари)
Райконен, стартирал от полпозишън, увеличи преднината си в генералното класиране на 9 точки, след като Ферари записа втора поредна двойна победа. Хейки Ковалайнен с Макларън направи тежка катастрофа като водач на колоната, след като всички лидери бяха спирали в бокса.
 
2007 г. – Фелипе Маса (Бразилия, Ферари)
Маса записа втората си поредна победа, но Хамилтън излезе начело в класирането като най-младият лидер в историята на Формула 1. Британецът задмина съотборника си в Макларън Фернандо Алонсо. Испанецът се сблъска с Маса на първия завой, но завърши на трето място.
 
2006 г. – Фернандо Алонсо (Испания, Рено)
Алонсо тръгна от първа позиция и стана първият испанец, спечелил домашното си Гран При. Той изпревари Михаел Шумахер с 18,5 секунди пред 130 000 зрители./БЛИЦ