ПОБЕДИ
 
Победата на Люис Хамилтън в Турция бе първата му през този сезон и 12-а в неговата кариера. По този начин той се нареди до американеца Марио Андрети, австралиеца Алан Джоунс и аржентинеца Карлос Ройтеман във вечната ранглиста.
 
Ферари има 211 победи в историята на Формула 1. Макларън е вторият най-успешен тим със 167 победи. Уилямс има 113.
 
До момента има петима пилоти, записали победа през този сезон – Фернандо Алонсо (Ферари), Дженсън Бътън (2 пъти) и Люис Хамилтън (Макларън), Марк Уебър (2 пъти) и Себастиан Фетел (Ред Бул)
 
ШАМПИОНАТ
 
Четирима пилоти са били начело на шампионата през тази година – Фернандо Алонсо, Фелипе Маса, Дженсън Бътън и Марк Уебър.
 
Уебър бе първият австралиец, оглавил класирането, след Алан Джоунс през 1981 г.
 
ПОЛПОЗИШЪН
 
В седемте състезания от началото на сезона болид на Ред Бул винаги стартираше от полпозишън (Себастиан Фетел – 3 пъти, Марк Уебър – 4 пъти).
 
Последният отбор с осем поредни полпозишъни бе Макларън, който записа това постижение през 1998 г.
 
Марк Уебър е единственият пилот през този сезон, който е записал победа след тръгване от първа стартова позиция. Австралиецът бе на полпозишън в последните три състезания.
 
Последният състезател с три поредни полпозишъна бе Фернандо Алонсо, който записа постижението си през 2006 г. като пилот на Рено.
 
Кола на Ферари не е била на първата стартова позиция от Гран При на Бразилия през 2008 г.
 
ПЪРВА РЕДИЦА
 
Ред Бул имаше поне една кола на първата редица в последните 11 състезания.
 
Световният шампион Дженсън Бътън не е бил на челната редица на старта на състезание от Гран При на Турция през миналата година.
 
Позицията на Люис Хамилтън на първата редица в Турция през този месец бе първата такава за Макларън след Гран При на Абу Даби през ноември.
 
КАНАДА
 
Михаел Шумахер има седем победи в Канада, повече от всеки друг пилот. Единствената държава, където един състезател има повече победи е Франция. Там рекорда отново се държи от Шуми, който има 8 успеха.
 
Шумахер, който сега кара за Мерцедес GP, е бил 12 пъти на подиума в Монреал, а е участвал в 15 състезания.
 
Тазгодишната надпревара е 41-ото издание на Гран При на Канада и за 31-и път се провежда в Монреал.
 
Само три от последните 11 състезания на пистата са спечелени от пилота, стартирал от полпозишън.
 
Люис Хамилтън има две състезания в Канада и два пъти е бил на първа стартова позиция. На тази писта през 2007 г. бе и първата победа в кариерата на британеца.
 
Полякът Роберт Кубица, който в момента е в Рено, взе първата си победа във Формула 1 на пистата “Жил Вилньов” през 2008 г., когато караше за БМВ-Заубер.
 
КВАЛИФИКАЦИИ
 
От началото на сезона само двама състезатели не са постигнали по-добър резултат в квалификациите от своите съотборници. Това са руснакът Витали Петров от Рено и бразилецът Лукас ди Граси от Върджин.
 
ТОЧКИ
 
Марк Уебър и Фелипе Маса са единствените пилоти, които са записвали точки във всяко едно състезание от началото на годината.
 
ПИСТА: “Жил Вилньов”
Дължина на обиколката: 4,361 км
Брой обиколки на състезание: 70
Обща дължина на състезанието: 305,27 км
Полпозишън за 2008 г.: Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън) – 1:17,886 минути
Най-бърза обиколка на тресето по време на състезание: Рубенс Барикело (Бразилия, Ферари) – 1:13,622 минути

Circuit Gilles Villeneuve_1.jpg
 
ФАКТИ: Пистата е разположена на остров Нотр Дам - изкуственият остров на река Сейнт Лоурънс, който бе построен за световното изложение през 1976 г. На трасето се провеждат състезания от 1978 г.
 
Заради рядката употреба на “Жил Вилньов”, вероятно трасето ще бъде доста прашно по време на първите тренировки.
 
Профилът на пистата поставя на сериозно изпитание спирачките и скоростните кутии на болидите. В течение на 70-те обиколки на състезанието пилотите ще направят почти 2000 смени на предавките.
 
ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 5 СЪСТЕЗАНИЯ
 
2008 г. – Роберт Кубица (Полша, БМВ-Заубер)
Първата и за момента единствена победа в кариерата на Кубица дойде година след жестоката му катастрофа на трасето в Монреал. Това състезание донесе единствената победа на БМВ-Заубер. Тогава тимът за първи и единствен път качи пилотите си на първите две места на подиума. Хамилтън стартира от полпозишън, но отпадна, след като се сблъска в спрелия в пит лейна Кими Райконен.
 
2007 г. – Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън)
Първата побена в кариерата на Хамилтън дойде, след като той стартира от полпозишън. Фелипе Маса с Ферари и Джанкарло Фисикела с Рено бяха дисквалифицирани, докато Роберт Кубица от БМВ-Заубер бе откаран в болница след жестока катастрофа. Колата за сигурност излиза 4 пъти на пистата.
 
2006 г. – Фернандо Алонсо (Испания, Рено)
Четвъртата поредна победа на Алонсо и негова шеста от девет състезания увеличиха на 25 точки аванса му пред Михаел Шумахер от Ферари. Алонсо тръгна от полпозишън в пето поредно състезание.
 
2005 г. – Кими Райконен (Финландия, Макларън)
Райконен триумфира при единственото отпадане на Алонсо през сезона. Джанкарло Фисикела с Рено водеше през половината състезание, но не завърши заради хидравличен проблем. Алонсо бе лидер в продължение на 6 обиколки, но се удари в стената в 39-ата обиколка.
 
2004 г. – Михаел Шумахер (Германия, Ферари)
Шумахер стана първият пилот, спечелил едно състезание седем пъти. Ферари качи състезателите си на първите две места на подиума, след като завършилият на втора позиция Ралф Шумахер бе дисквалифициран заради по-големи от разрешеното охладителни канали за спирачките.