ПОБЕДИ
 
Ферари има 215 победи във Формула 1, Макларън е записал 170 успеха, Уилямс има 113, а Ред Бул – 20.
 
Михаел Шумахер държи рекорда за най-голям брой победи сред пилотите – 91. Сред настоящите състезатели на второ място в класацията е Фернандо Алонсо с 26. Още един успех на испанеца ще го изравни с британската легенда Джеси Стюърт.
 
Люис Хамилтън от Макларън и Себастиан Фетел с Ред Бул имат по 15 победи във Формула 1. Дженсън Бътън е с 9.
 
Победата на Фетел в Гран При на Монако бе петия му успех в шестте състезания от началото на сезона и негов осми в последните 10 старта.
 
ПОЛПОЗИШЪН
 
Себастиан Фетел бе на полпозишън в пет от шестте състезания през тази година. Ред Бул имаше свой пилот на първа стартова позиция във всяко едно състезание, след като Марк Уебър стартира първи в Испания.
 
Фетел има 20 полпозишъна в кариерата си, което го изравни с Фернандо Алонсо и шампиона за 1996 г. Деймън Хил. Михаел Шумахер държи рекорда и по този показател – 68.
 
Серията от поредни първи стартови позиции на Ред Бул започна от миналата година и тимът вече има 7 последнователни полпозишъна. Рекордът в това отношение е притежание на Уилямс – 24 в периода 1992-93.
 
Макларън за последно имаше свой пилот на първо място на стартовата решетка точно преди година. Люис Хамилтън стартира от полпозишън в Канада. Алонсо е последният състезател на Ферари с първа стартова позизия. Това стана през миналия септември в Сингапур.
 
КВАЛИФИКАЦИИ
 
Себастиан Фетел започна последните 11 състезания от първа редица.
 
Фелипе Маса от Ферари, Ярно Трули от Тийм Лотус и Нараин Картикеян от Испания Рейсинг нямат победа над съотборниците в квалификациите от начабото на сезона.
 
НАЙ-БЪРЗА ОБИКОЛКА
 
Марк Уебър с Ред Бул записа най-бързите обиколки в четири от шестте състезания от началото на годината.
 
КАНАДА
 
Михаел Шумахер има седем успеха в Канада, повече от всеки друг пилот. Единствената държава, където един състезател има повече победи е Франция. Там Пилето записа осем триумфа между 1994 и 2006 г.
 
Шумахер има 12 подиума от 16 състезания на пистата в Монреал.
 
Само четири от последните 12 състезания в Канада бяха спечелени от пилот, стартирал от полпозишън.
 
Състезателят на Макларън Люис Хамилтън има три старта в Канада, като в тях има три първи стартови позиции и две победи. През 2007 г. в Монреал той спечели първия успех в кариерата си.
 
Ферари има 11 победи на пистата “Жил Вилньов”, но последната е през 2004 г.
 
Най-доброто постижение на Ред Бул в Канада е третото място на Дейвид Култард през 2008 г.
 
ТОЧКИ
 
Уилямс спечели първите си точки за годината в Гран При на Монако. Тийм Лотус, Испания Рейсинг и Върджин все още нямат спечелени точки от дебюта си във Формула 1 през миналата година.
 
ПИСТА: “Жил Вилньов”
Дължина на обиколката: 4,361 км
Брой обиколки на състезание: 70
Обща дължина на състезанието: 305,27 км
Полпозишън за 2010 г.: Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън) – 1:15,105 минути
Най-бърза обиколка на тресето по време на състезание: Рубенс Барикело (Бразилия, Ферари) – 1:13,622 минути

Circuit_Gilles_Villeneuve_1.jpg 
ФАКТИ: Пистата е разположена на остров Нотр Дам - изкуственият остров на река Сейнт Лоурънс, който бе построен за световното изложение през 1976 г. На трасето се провеждат състезания от 1978 г.
Заради рядката употреба на “Жил Вилньов”, вероятно трасето ще бъде доста прашно по време на първите тренировки.
Профилът на пистата поставя на сериозно изпитание спирачките и скоростните кутии на болидите. В течение на 70-те обиколки на състезанието пилотите ще направят почти 2000 смени на предавките.
 
ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 5 СЪСТЕЗАНИЯ
2010 г. – Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън)
Хамилтън взе втората си поредна победа и излезе начело на класирането, а Бътън завърши на второ място и донесе на Макларън двоен успех. Състезанието бе тактическо надлъгване, а основна роля изиграха гумите. Себастиан Фетел имаше проблем със скоростната кутия.
 
2008 г. – Роберт Кубица (Полша, БМВ-Заубер)
Първата и за момента единствена победа в кариерата на Кубица дойде година след жестоката му катастрофа на трасето в Монреал. Това състезание донесе единствената победа на БМВ-Заубер. Тогава тимът за първи и единствен път качи пилотите си на първите две места на подиума. Хамилтън стартира от полпозишън, но отпадна, след като се сблъска в спрелия в пит лейна Кими Райконен.
 
2007 г. – Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън)
Първата победа в кариерата на Хамилтън дойде, след като той стартира от полпозишън. Фелипе Маса с Ферари и Джанкарло Фисикела с Рено бяха дисквалифицирани, докато Роберт Кубица от БМВ-Заубер бе откаран в болница след жестока катастрофа. Колата за сигурност излиза 4 пъти на пистата.
 
2006 г. – Фернандо Алонсо (Испания, Рено)
Четвъртата поредна победа на Алонсо и негова шеста от девет състезания увеличиха на 25 точки аванса му пред Михаел Шумахер от Ферари. Алонсо тръгна от полпозишън в пето поредно състезание.
 
2005 г. – Кими Райконен (Финландия, Макларън)
Райконен триумфира при единственото отпадане на Алонсо през сезона. Джанкарло Фисикела с Рено водеше през половината състезание, но не завърши заради хидравличен проблем. Алонсо бе лидер в продължение на 6 обиколки, но се удари в стената в 39-ата обиколка.