ПОБЕДИ
Ферари има 215 победи във Формула 1, Макларън е със 169 успеха, а Уилямс има 113.
 
Шампионът за миналата година Ред Бул има 17 победи, което го нарежда до BRM във вечната класация.
 
Михаел Шумахер държи рекорда за най-много победи. Германецът има 91 успеха във Формула 1. Последният му триумф бе в Гран При на Китай през 2006 г.
 
Алонсо е на второ място по спечелени състезания сред действащите пилоти. Испанецът има 26 победи и със следващия си успех ще се изравни с Джеки Стюърт на пето място в класацията.
 
Люис Хамилтън има 14 победи, Себастиан Фетел е с 12, а Дженсън Бътън има 9 успеха.
 
ФЕТЕЛ
Себастиан Фетел спечели последните четири състезания във Формула 1 (две от миналия сезон). Ако двигателят му не се бе счупил в Гран При на Корея, германецът щеше да има шест поредни победи.
 
Последният пилот, спечелил първите три състезания от шампионата бе Михаел Шумахер с Ферари през 2004 г. В същия сезон немецът триумфира в първите пет старта.
 
Рекордът за най-много поредни победи във Формула 1 принадлежи на италианеца Алберто Аскари, който триумфира в девет последователни състезания през 1952 и 1953 г. Най-много поредни победи в един сезон има Михаел Шумахер, който през 2004 г. спечели седем старта един след друг.
 
Само петима са пилотите с пет и повече последователни победи след старта на Формула 1 през 1950 г. – Алберто Аскари (9), Михаел Шумахер (7), Джак Брабам (5), Джим Кларк (5) и Найджъл Менсел (5).
 
ПОЛПОЗИШЪН
Фетел бе на първа стартова позиция в последните три състезания. Неговият полпозишън в Малайзия бе 17-и в кариерата му. Със същия актив е Джеки Стюърт, а с по 16 са Стърлинг Мос и Кими Райконен.
 
НИК ХАЙДФЕЛД
При първата си победа за Лотус Рено Ник Хайдфелд ще постави нов рекорд за най-много проведени състезания преди спечелване на първо място. В Шанхай германецът ще запише своя старт № 175. Досегашният рекорд се държи от Марк Уебър от Ред Бул, който спечели първата си победа в своето 131-о състезание. Автстралиецът вече има 6 първи места в кариерата си.
 
Третата позиция на Хайдфелд в Малайзия бе 13-ата му поява на подиума – рекорд за състезател от Формула 1 без победа в кариерата си.
 
Ник Хайдфелд има осем втори места – най-добро постижение сред пилотите, които нямат спечелена първа позиция.
 
КИТАЙ
Четири от седемте старта за Гран При на Китай бяха спечелени от състезателя, тръгнал от полпозишън. Нито един пилот не е триумфирал в Шанхай в две поредни години.
 
Ферари има три победи в състезанието, Макларън е с два триумфа, а Рено и Ред Бул триумфираха в останалите стартове.
 
Дженсън Бътън, Рубенс Барикело, Фернандо Алонсо и Марк Уебър са единствените състезатели, завършили всяко едно от състезанията за Гран При на Китай.
 
В Шанхай е пистата, на която Ред Бул спечели първата си победа във Формула 1 – Фетел триумфира през 2009 г.
 
ТОЧКИ
Тийм Лотус, Хиспания и Върджин все още нямат спечелена точка във Формула 1 след дебюта си в Бахрейн през миналата година.
 
Британският новобранец Пол ди Реста записа точки в първите си две състезания като пилот на Форс Индия.
 
ПИСТА: “Шанхай”
Дължина на обиколката: 5,451 км
Брой обиколки на състезание: 56
Обща дължина на състезанието: 305,066 км
Полпозишън за 2010 г.: Себастиан Фетел (Германия, Ред Бул) – 1:34,558 минути
Най-бърза обилко на трасето: Михаел Шумахер (Германия, Ферари) през 2004 г. – 1:32,238 минути

____________.jpg
 
ФАКТИ: Пистата е проектирана от Херман Тилке във формата на китайския йероглиф “Шанг”, който означава “високо” или “над”. Трасето е североизточно от Шанхай и има 200 000 седящи места.
 
Пистата е със седем леви и седем десни завоя. Най-благоприятните места за изпреварване са на първия завой и на изхода на втората права. Най-дългата права отсечка на трасето е 1 км, а най-високата скорост развивана от колите е повече от 330 км/ч.
 
ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ
Бътън спечели в дъжда в Китай, а Макларън записа двойна победа след второто място на Люис Хамилтън. Фетел стартира от полпозишън, а до него бе съотборникът му Марк Уебър. Германецът обаче завърши шести, а австралиецът на две позиции зад него. Хамилтън бе порицан за опасно каране в близост до Фетел в питлейна.
 
Фетел донесе на Ред Бул първата победа на отбора във Формула 1, а триумфът бе допълнен от второто място на другия пилот на тима Марк Уебър. Пистата бе мокра и хлъзгава, а първите осем обиколки протекоха зад кола за сигурност. За трето поредно състезание Ферари не успя да спечели точки.
 
2008 г. – Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън)
Хамилтън даде заявка, че може да стане най-младият шампион във Формула 1, като записа петата си победа за сезона. Фелипе Маса с Ферари завърши втори, като бе допуснат да мине напред от своя съотборник Кими Райконен.
 
2007 г. – Кими Райконен (Финландия, Ферари)
Хамилтън стартира от полпозишън, но мечтите му за спечелване на трофея в Китай бяха прекратени, след като спря на чакъла на влизане в питлейна в 31-ата обиколка. Британецът, който имаше проблеми с гумите си, вече бе задминат от Райконен. Финландецът спечели петата си победа за сезона. Алонсо финишира втори и надеждите му за спечелване на титлата бяха живи до последното състезание.
 
2006 г. – Михаел Шумахер (Германия, Ферари)
Последната победа на Шумахер дойде, след като той стартира от шеста позиция. Успехът за последен път в кариерата му го изкачи на върха на класирането в шампионата. Алонсо финишира втори, но можеше и да е трети, ако не бе пропуснат напред от своя съотборник Джанкарло Фисикела.