ПОБЕДИ
 
Ферари е спечелил 215 състезания във Формула 1. Макларън има 170, а Уилямс е със 113. Шампионът при конструкторите от миналата година Ред Бул е с 18.
 
Михаел Шумахер държи рекорда за най-много спечелени победи от един пилот – 91. Фернандо Алонсо от Ферари е на второ място сред действащите пилоти с 26. Още един успех ще изравни испанеца с британската легенда Джеки Стюърт.
 
Люис Хамилтън от Макларън има 15 победи. Световният шампион Себастиан Фетел от Ред Бул е с 14, а Дженсън Бътън има 9 успеха.
 
Триумфът на Фетел в Испания бе неговият четвърти за пет състезания през този сезон и седми в последните девет старта.
 
Германецът се изравни във вечната ранглиста по спечелени победи във Формула 1 с трима легендарни пилоти – Греъм Хил, Джак Брабам и Емерсон Фитипалди.
 
ПОЛПОЗИШЪН
 
Австралиецът Марк Уебър сложи край на серията от пет поредни първи стартови позиции на своя съотборник Фетел, след като спечели полпозишън за Гран При на Испания през миналия уикенд.
 
Техният тим Ред Бул имаше свой болид на първа стартова позиция в последните 6 надпревари. Рекордът за последователни полпозишъни на един отбор се държи от Уилямс, който записа 24 поредни в периода 1992-93.
 
За последно Макларън имаше свой пилот (Хамилтън) на първа стартова позиция в Канада през миналия юни. Алонсо е последният състезател на Ферари с първа стартова позиция. Това стана в Сингапур през септември.
 
КВАЛИФИКАЦИИ
 
Себастиан Фетел стартира в последните 10 състезания от първа редица.
 
Фелипе Маса с Ферари, Михаел Шумахер с Мерцедес, Ярно Трули от Тийм Лотус и Нараин Картикеян от Испания Рейсинг не успяха да победят съотборниците си в нито една от квалификациите от началото на сезона.
 
НАЙ-БЪРЗА ОБИКОЛКА
 
Люис Хамилтън записа най-бързата обиколка в Гран При на Испания и сложи край на серията на Марк Уебър, който направи такова постижение в предишните три състезания – Малайзия, Китай и Турция.
 
МОНАКО
 
Ферари няма победа в Монако от десетилетие. Последният успех на тима бе през 2001 г. и бе извоюван от Михаел Шумахер. “Черните кончета” записаха най-бързите обиколки в пет от последните 7 състезания в Княжеството.
 
Тръгналите от полпозишън пилоти спечелиха шест от последните 10 състезания за Гран При на Монако. През 1996 г. Оливие Панис триумфира, след като тръгна от 14-о място на стартовата решетка.
 
Макларън има 15 победи в последните 27 години, докато Ферари има едва три успеха. Нито един от двата тима не класира свой пилот на подиума преди година.
 
ТОЧКИ
 
Тийм Лотус, Испания Рейсинг и Върджин Рейсинг са единствените отбори във Формула 1, които все още нямат спечелени точки. Тимовете дебютираха в Гран При на Бахрейн през миналата година. Бившият шампион Уилямс още няма завоювана точка през тази година.
 
ПИСТА: Монте Карло
Дължина на обиколката: 3,340 км
Брой обиколки на състезание: 78
Обща дължина на състезанието: 260,520 км
Полпозишън за 2010 г.: Марк Уебър (Австралия, Ред Бул) – 1:13,862 минути
Най-бърза обиколка на трасето в състезание: Михаел Шумахер (Германия, Ферари) през 2004 г. – 1:14,439 минути

__________.jpg
 
ФАКТИ: Квалификацията в Монако е изключително важна, тъй като изпреварването е много трудно. Най-известното в света улично трасе не дава на пилотите право на грешки, а мантинелите и оградите са много близо до пистата. Средната скорост е сравнително ниска, а най-високата скорост, развивана на трасето е 290 км/ч и това става в тунела. В миналото пилотите често финишираха с мехури по ръцете, тъй като скоростта се сменя 55 пъти на обиколка.
 
ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ
2010 г. – Марк Уебър (Австралия, Ред Бул)
Марк Уебър донесе двойна победа на Ред Бул и излезе на първо място в класирането. Той стана едва вторият австралиец с победа в Монако, първият е Джак Брабам през 1959 г. Уебър тръгна от полпозишън и взе втората си поредна победа. Дженсън Бътън отпадна заради прегрял двигател още на третата обиколка, след като запушалка бе оставена във въздуховода на колата му.
 
2009 г. – Дженсън Бътън (Великобритания, Браун GP)
Бътън спечели петото си състезание за шест надпревари като стартира от полпозишън, а Браун GP окупира първите две места на подиума. Единствената грешка на британеца бе, че паркира на неправилно място след финала.
 
2008 г. – Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън)
Хамилтън триумфира и излезе начело в генералното класиране, въпреки че стартира от трета позиция. В шестата обиколка той направи непредвидено спиране в бокса, след като удари мантинелата в шестата обиколка. Състезанието бе приключено две обиколки преди края, след като бе премината двучасовата граница за продължителност на надпреварата.
 
2007 г. – Фернандо Алонсо (Испания, Макларън)
Алонсо триумфира за втора поредна година, а съотборникът му в Макларън Люис Хамилтън бе втори. Испанецът тръгна от полпозишън и записа най-бързата обиколка.
 
2006 г. – Фернандо Алонсо (Испания, Рено)
Алонсо спечели състезанието, но основната полемика бе около квалификацията на Михаел Шумахер. Германецът бе обвинен от някои пилоти в измама и бе пратен от полпозишън на последната стартова позиция. Шуми завърши на пето място.