ПОБЕДИ

Марк Уебър от Ред Бул и Фернандо Алонсо от Ферари имат по четири победи през този сезон. Пилотът на Макларън Люис Хамилтън има три успеха, докато съотборникът му Дженсън Бътън и Себастиан Фетел от Ред Бул са с по два триумфа.

Ферари има общо 214 победи във Формула 1 (808 състезания), докато Макларън е вторият най-успешен тим със 169. Уилямс има 113 триумфа. Ред Бул е с 12.

Фернандо Алонсо преследва своята трета поредна победа и 26-а в кариерата му. Само петима пилоти в историята на Формула 1 имат повече победи от испанеца. Лидер в класацията е Михаел Шумахер с 91.

За последно Ферари спечели три поредни състезания през 2008 г. и всъщност тогава тимът имаше четири поредни успеха (Малайзия, Бахрейн, Испания, Турция). Последният път, когато Алонсо триумфира в три поредни старта бе през 2006 г. като пилот на Рено (Испания, Монако, Великобритания и Канада)

ПОЛПОЗИШЪН

Алонсо, Хамилтън, Фетел и Уебър са единствените пилоти, печелили полпозишън през този сезон. Само шест от досегашните 15 състезания бяха спечелени от пилота, тръгнал от първо място на стартовата решетка.

Фетел е единственият от петте пренденти за титлата, който през този сезон не е оглавявал класирането. Германецът преследва своят осми полпозишън за сезона, а Ред Бул търси своя 13-и за последните 16 състезания.

Само два отбора са записвали повече от 12 полпозишъна за един сезон – Макларън с 15 през 1988 и 1989 и Уилямс също с 15 през 1992 и 1993 г. Уилямс държи рекорда за поредни първи стартови позиции – 24 за периода 1992-93 г.

ПЪРВА РЕДИЦА

Ред Бул класира и двата си болида на първа стартова редица в шест от досегашните състезания през сезона.

ЯПОНИЯ

Макларън спечели осем от досегашните 25 състезания за Гран При на Япония от 1976 г. насам. Ферари има 7 победи, като последната бе дело на Михаел Шумахер през 2004 г. Няма японски пилот, който да е печелил домашното си състезание във Формула 1.

ЮБИЛЕЙ

Неделното състезане ще бъде последното за доставчика на гуми “Бриджстоун” пред собствена публика. Японската компания се оттегля от Формула 1 след края на сезона.

ПИСТА: “Сузука”
Дължина на обиколката: 5,807 км
Брой обиколки на състезание: 53
Обща дължина на състезанието: 307,471 км
Полпозишън за 2009 г.: Себастиан Фетел (Германия, Ред Бул) – 1:32,160 минути
Най-бърза обиколка на трасето по време на състезание: Кими Райконен (Финландия, Макларън) през 2005 г. – 1:31,540 минути

suzuka.jpg

ФАКТИ: Пистата “Сузуса” е построена през 1962 г. като трасе за изпитание на моторите на “Хонда”. За първи път приема състезание от Формула 1 през 1987 г. Постоена във формата на цифрата 8, пистата е технична и предлага бързи и дълги виражи, прави, на които се развиват 310 км/ч, както и къси завои.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ СЪСТЕЗАНИЯ В ЯПОНИЯ

2009 г. – Себастиан Фетел (Германия, Ред Бул)
Фетел извоюва третата си победа за сезона, докато Дженсън Бътън се доближи до световната титла с осмото си място на финала, въпреки че получи наказание от връщане с пет места на стартовата решетка. Италианецът Ярно Трули с Тойота бе втори, а Люис Хамилтън с Макларън – трети. Браун GP се доближи само на половин точка до титлата при конструкторите.

2008 г. – Фернандо Алонсо (Испания, Рено)
Алонсо взе втората си поредна победа. Люис Хамилтън с Макларън стартира от полпозишън на “Фуджи”, но финишира 12-и, след като бе наказан с преминаване през питлейна заради инцидент с Кими Райконен на първия завой. Хамилтън и съперникът му за титлата Фелипе Маса се сбъскаха във втората обиколка и британецът изостана в колоната.

2007 г. – Люис Хамилтън (Великобритания, Макларън)
Хамилтън спечели четвъртата си победа за сезона и дръпна с 12 точки на съотборника си Фернандо Алонсо две състезания преди края. Испанецът катастрофира в проливния дъжд на “Фуджи”.

2006 г. – Фернандо Алонсо (Испания, Рено)
Алонсо стартира от пето място и благодари на Бог за победата си, след като надеждите на Михаел Шумахер за титлата се изпариха при повреда на двигателя 17 обиколки преди финала. Успехът остави Алонсо начело на генералното класиране с 10 точки аванс, едно състезание преди края на сезона.

2005 г. – Кими Райконен (Финландия, Макларън)
Райконен направи едно от най-великите представяния във Формула 1, след като стартира от 17-а позиция и в последната обиколка изпревари Джанкарло Фисикела от Рено за първото място. Фернандо Алонсо с Рено на два пъти изпревари Михаел Шумахер и в крайна сметка завърши трети, след като стартира 16-и./БЛИЦ