През изминалата нощ завърши редовния сезон в НХЛ, а в сряда започват плейофите. Представяме ви някои факти за предстоящите четвъртфинални сблъсъци в двете конференции.
 
ИЗТОЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ
Вашингтон Кепитълс (1) – Ню Йорк Рейнджърс (8)
 
Рейнджърс спечели три от четирите си мача срещу столичаните в редовния сезон, като води с 18:6 в головата разлика. Александър Овечкин не успя да вкара попадение в тези срещи. Мачовете от редовния сезон между двата отбора приключиха на 25 февруари, но чак след това Вашингтон започна да играе силно. Кепитълс завърши сезона в серия от 16 победи, 3 загуби и едно поражение след дузпи.
 
Филаделфия Флайърс (2) – Бъфало Сейбърс (7)
 
Флайърс записа 2 победи, 1 загуба и едно поражение от дузпи срещу Сейбърс в редовния сезон. Бъфало обаче е в по-добра моментна форма. “Сабите” завършиха сезона с 8 победи, 1 загуба и едно поражение след дузпи в последните си 10 мача, като финишира редовния сезон с 4 поредни победи. Филаделфия показа спад в края и завърши последните 10 срещи с 3 победи, 4 загуби и 3 поражения след дузпи.
 
Бостън Бруинс (3) – Монреал Кънейдиънс (6)
 
Това ще бъде 33-ият плейофен сблъсък между двата съперника, като канадският тим води в статистиката с 24:8. Монреал имаше 18-и поредни успеха в периода (1946-87), но Бруинс спечели 6 от последните 10 противопоставяния на двата тима в плейофите, включително и сблъсъкът преди две години. Монреал води с 4:2 победи в мачовете между двата тима през изминалия редовен сезон.
 
Питсбърг Пингуинс (4) – Тампа Бей Лайтнинг (5)
 
Не е сигурно, че Питсбърг ще може да разчита на капитана си Сидни Кросби за мачовете срещу Тампа Бей, тъй като канадската звезда не е възстановен от контузията си. Въпреки това “пингвините” би трябвало да се справят и без Кросби срещу “светкавиците”. Тампа Бей е тимът с най-много допуснати голове сред участниците в плейофите – 240. Питгуинс пък е на второ място сред отборите с най-добра голова разлика в Източната конференция (+36).
 
ЗАПАДНА КОНФЕРЕНЦИЯ
Ванкувър Канъкс (1) – Чикаго Блекхоукс (8)
 
Очертава се трудно препятствие за Ванкувър, тъй като Чикаго редовно е черната му котка в плейофите. От друга стана, успех срещу шампиона на НХЛ ще даде на Канъкс увереност за по-силно представяне. Блекхоукс се класира за плейофите в последния момент, след като се нуждаеше от помощ от страна на Минесота Уайлд, за да може да защитава шампионската си титла от миналата година.
 
Сан Хосе Шаркс (2) – Лос Анджелис Кингс (7)
 
Сан Хосе за пета поредна година се класират за плейофите с актив от над 100 точки от редовния сезон, но само два пъти в този период игра на финал в конференцията. Въпреки проблемите си в плейофите, “акулите” ще трябва да се справят с Лос Анджелис, който няма да може да разчита на основния си нападател Анже Копитар. Сан Хосе записа 3 победи, 1 загуба и две поражения срещу Кингс в редовния сезон.
 
Детройт Ред Уингс (3) – Финикс Койотс (6)
 
Детройт постигна 2 победи, загуба и поражение след дузпи срещу Финикс в редовния сезон. Двата отбора играха в първия кръг на плейофите и преди година, когато Ред Уингс спечели с 6:1 седмия мач от серията и продължи напред. “Крилете” вкараха 26 гола на “койотите” преди година и със сигурност знаят как да се справят с отбор, който разчита предимно на защитата си.
 
Анахайм Дъкс (4) – Нешвил Предатърс (5)
 
Анахайм направи много силен втори полусезон. Така “Патоците”, водени от Кори Пери, се превърнаха в отбора, който никой не желае да срещне в първия кръг на плейофите. Нешвил, който е на трето място по допуснати голове през шампионата, ще трябва да се справи с Кори Пери, Райън Гецлаф и Боби Райън, ако иска да продължи напред.