След продължила 5 часа безуспешна нова среща между играчите и босовете на НБА остана само един ден, в който може да се вземе решение за стартиране на редовния сезон по план на 1 ноември.

Комисарят на лигата Дейвид Стърн сподели преди дни, че ако до понеделник вечер не бъде постигнато споразумение между двете страни, мачовете от първите две седмици на редовния сезон ще бъдат отменени. Вече всички 114 мача от предсезонния период отпаднаха.

„Не може да се каже, че сме по-близко до съгласие след тази среща, но днес ще се опитаме отново”, сподели след поредната среща председателят на съюза на играчите Дерек Фишър от Лос Анджелис Лейкърс.

Шефовете на отборите в НБА изтъкват, че лигата е изгубила 300 милиона долара през миналия сезон, а цели 22 от общо 30 отбора са били на червено. Те искат дяла на лигата от приходи, свързани с баскетбола да се покачи от 50 на 57%, заплатите да са по-ниски, а контрактите по-къси. Баскетболистите се съгласяват обаче да намалят своя дял до 53%.

Разликата в исканията на двете страни е твърде голяма и застрашава целия сезон в НБА. Единственият път, когато сезонът бе намален заради локаут, бе през 1998/99 година. Тогава отборите изиграха само по 50 мача, тъй като отне твърде много време на двете страни да постигнат съгласие. /БЛИЦ