Новият спортен и технически правилник за сезон 2010 във Формула 1 включва някои промени по формата на квалификациите, модифициран заради наличието на 26 болида, обявиха от ФИА.

Дългата един час сесия ще бъде разделена отново на три части, но сега в първите 20 минути ще изгарят най-бавните осем автомобила. Във вторите 20 минути на квалификацията ще отпадат още осем коли, докато в последните 10 минути ще се надпреварват десетте най-бързи болида.

Има и една промяна, която особено много ще допадне на феновете на спорта. В резултат на забраната на презареждането през 2010 година болидите ще карат с минимално количество гориво в третата част на квалификацията.

ФИА също потвърди, че настоящата точкова система в топ 8 се запазва и няма да се въвежда предложението на Бърни Екълстоун с медали или т.н. "победителят взима всичко" (б.а. - световният шампион да се определя по броя на победите, а не по точките).

Минималната маса на всеки болид е вдигната на 620 кг, за да се вземе под внимание добавената маса от KERS. Системата ще бъде разрешена за ползване и през 2010 година, въпреки че представителите на ФОТА се споразумяха да не карат с нея.

Чохлите за гумите също ще бъдат позволени, въпреки че преди се говореше, че ще бъдат забранени от съображения за икономия. /БЛИЦ