Вълна от насилие и протести срещу домакинството на кръг от Формула 1 залива Бахрейн. Полицията в страната бе принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне младежи, които излязоха на улицата в две шиитски села - Абу Сайба и Тубли, намиращи се в покрайнините на столицата Манама, за да изразят недоволството си от организирането на състезанието в родината им.

Следващият кръг от Формула 1 е предвиден от 20 до 22 април на пистата "Сахир", югозападно от Манама. Бахрейнски активисти обаче в последно време засилиха кампанията си за анулиране на това състезание. Миналата година властите на Бахрейн се отказаха от домакинството на кръга, заради тогавашните протести срещу режима.

Тази година протестите срещу режима на сунитска династия и в частност срещу домакинството на поредния кръг от Формула 1 започнаха през февруари. Почти всеки ден в шиитските села в Бахрейн има демонстрации и походи.

През уикенда насилието отново ескалира, след като 22-годишен младеж бе застрелян от автомобил, който се е движел в полицейски кортеж. По неофициални данни причината за стрелбата е била опита на момчето да снима протестите, съпътстващи кортежа.

Местните власти се притесняват, че погребението на загиналия ще се превърне в катализатор за нови по-масови протести, които може да попречат на организирането на Гран при на Бахрейн.