Някои отбори във Формула 1 продължават с разногласията за това дали системата за възстановяване на кинетичната енергия (КЕРС) да бъде премахната през 2010 година.

ФИА публикува новите правила по-рано тази седмица и в тях възможността да се ползва нововъведението остава. ФОТА достигна до споразумение между членовете си по-рано през годината да не се поставя КЕРС.

Проблемът обаче идва от това, че Форс Индия, Уилямс и трите нови отбора не са членове на асоциацията и не може да им се налагат ограничения. Уилямс разработват своя оригинална версия на технологичното чудо и не изключват интегрирането му в болидите си през 2010 година.

На среща на техническата работна група във Валенсия в сряда отборите гласуваха решения на проблема, тъй като Уилямс и два нови отбора изявиха желание да използват КЕРС. Шефът по техническите въпроси на ФОТА Рос Браун коментира - "Целта на работната група в момента е да прокара решенията си към комисията на Формула 1, която ще определи дали предложенията ще станат правила. Това е просто част от процеса и ще видим накъде ще се развие всичко", сподели Браун.