Себастиан Фетел с Ред Бул спечели Гран при на Белгия, 12 кръг от Формула 1, на пистата “Спа”. Втори остана съотборникът му Марк Уебър, а на трето място се нареди Дженсън Бътън (Макларън). Това е първи успех за Фетел след триумфа във Валенсия за Гран при на Валенсия. Последва второ място за германеца във Великобритания, четвърто в Гран при на Германия и отново втора позиция в предишното Гран при на Унгария.

Днешното състезание беше първо след лятната пауза и се оказа успешно за Ред Бул и двамата пилоти Себастиан Фетел и Марк Уебър. Четвърти финишира Фернандо Алонсо, пето време даде легендарният Михаел Шумахер. Германецът чества 20-годишен юбилей в кариерата си във Формула 1. През 1991 година Шуми дебютира точно на "Спа", а днес тръгна от последна позиция заради лоша квалификация. Великият пилот обаче навакса много места още на старта и в крайна сметка финишира на пето място. Шести се нареди съотборникът му в Мерцедес Нико Розберг, а Топ 10 допълват Адриан Сутил, Фелипе Маса, Витали Петров и Пастор Малдонадо.

Люис Хамилтън отпадна злощастно в средата на състезанието, след като при спирането за един от завоите бе блъснат от Камуи Кобаяши, който се опита да изпревари британеца. Люис изгуби контрол и се заби в рекламните пана в страни от пистата отпадайки от състезанието.

На старта на състезанието настъпи хаос, след като Марк Уебър не успя да започне надпреварата добре. Най-съобразителен се оказа Нико Розберг с Мерцедес, който веднага се изстреля до втората позиция, а малко след това успя да поведе колоната, след като изпревари и Фетел до края на първата обиколка. Зад Себастиан се наредиха Фелипе Маса, Хамилтън и Фернандо Алонсо. Лидерството на Нико продължи до третата обиколка, когато всички пилоти получиха правото да използват своите системи DRS. Фетел изпревари своя сънародник, но четири обиколки след това, трябваше да влезе в бокса, тъй като гумите му започнаха да се разпадат. Същото се случи и с Марк Уебър. В 13 обиколка Хамилтън направи контакт с Камуи Кобаяши и това го изхвърли встрани от трасето. Ударът предизвика и излизането на кола на сигурността, която водеше колоната в следващите няколко обиколки.

След този момент Фетел беше недосегаем за конкуренти и удържа победата без проблеми. Алонсо, който изглеждаше като най-големия претендент за първото място, сложи в края на надпреварата нов комплект гуми и темпото му рязко спадна. Първо Уебър, а след това и спринтиращият от 13-а позиция към топ 3 Бътън успяха да го изпреварят.

Класиране Гран при на Белгия
1.Себастиан Фетел Ред Бул - Рено 1:26.44.893
2.Марк Уебър Ред Бул – Рено +3.7
3.Дженсън Бътън Макларън – Мерцедес +9.6
4.Фернандо Алонсо Ферари +13.0
5.Михаел Шумахер Мерцедес GP +47.4
6.Нико Розберг Мерцедес GP +48.6
7.Адриан Сутил Форс Индия – Мерцедес +59.7
8.Фелипе Маса Ферари +66.0
9.Виталий Петров Рено GP +71.9
10.Пастор Малдонадо Уилямс – Косуърт +77.6
11.Пол ди Реста Форс Индия – Мерцедес +83.9
12.Камуи Кобаяши Заубер – Ферари +91.9
13.Бруно Сена Рено GP +92.9
14.Ярно Трули Лотус – Рено +1 обиколка
15.Хейки Ковалайнен Лотус – Рено +1 обиколка
16.Рубенс Барикело Уилямс – Косуърт +1 обиколка
17.Жером Дамброзио Върджин – Косуърт +1 обиколка 18.Тимо Глок Върджин – Косуърт +1 обиколка
19.Витантонио Лиуци HRT/Испания – Косуърт +1 обиколка
20.Серхио Перес Заубер – Ферари +17 обиколки
21.Даниел Рикардо HRT/Испания – Косуърт +31 обиколки 22.Люис Хамилтън Макларън – Мерцедес +32 обиколки 23.Себастиян Буеми Торо Росо – Ферари +38 обиколки
24.Хайме Алгуерсуари Торо Росо – Ферари +44 обиколки