Руският нападател на Вашингтон Кепитълс Александър Овечкин беше избран за най-полезен състезател (MVP) в изминалия сезон в Националната хокейна лига на САЩ и Канада. Церемонията, на която му беше връчена наградата Харт Трофи, се проведе снощи в Лас Вегас. Овечкин трябваше да се качи няколко пъти на подиума, тъй като това не беше единственото отличие, което получи. Наградата Харт Трофи се присъжда спрямо гласовете на журналистите, които пишат за хокея на лед в Северна Америка. Освен това, Овечкин получи още две награди. Едната е на името на Лестър Пиърсън, която се връчва за най-добър състезател в гласуването на Професионалната асоциация на състезателите в Лигата. Другата награда е за голмайстор през сезона с 56 точни попадения и носи името на легендарния нападател на Монреал Канейдиънс Морис Ришар.

Най-интересното е, че Овечкин за втора поредна година получава Харт Трофи, въпреки че отборът му не се класира за финал за Купата Стенли. Тази година шампион стана отборът на Питсбърг Пингуинс, който на финала преодоля в седем мача Детройт Ред Уингс.

Звездата на Питсбърг- Евгений Малкин, също не тръгна за лятната си почивка с празни ръце. Той взе наградата Арт Рос Трофи, която се връчва на голмайстора в редовния сезон, а получи и наградата Кон Смит Трофи - тя се дава за най-полезен състезател в плейофите.

За наградата Харт Трофи Овечкин получи 115 първи места от 133 възможни. След него в класирането се наредиха още двама руснаци Павел Дацюк (Детройт) и Евгений Малкин (Питсбърг). Овечкин е и първият състезател, който печели два пъти подред наградата след вратаря Доминик Хашек, който с екипа на Бъфало Сейбърс я спечели през 1997-а и 1998-а година. /БЛИЦ