Англия няма да има представител на 1/4-финалите в Шампионската лига за четвърти път в историята, след като и шампионът Манчестър Сити отпадна от най-престижната европейска клубна надпревара. „Гражданите” загубиха с 0:1 при гостуването си на Барселона и напуснаха турнира с общ резултат 1:3. Преди тях отпаднаха още Челси и Арсенал, елиминирани съответно от ПСЖ и Монако.

През сезон 2012/13 Висшата лига също остава без отбор в тази фаза, след като Арсенал отпада от Байерн с общ резултат 3:3 и по-малко голове на чужд терен, а Манчестър Юнайтед е елиминиран от Реал (Мадрид), губейки с общ резултат 2:3.

Другите два случая от съществуването на турнира в този му формат на Шампионска лига, когато Англия е нямала представител на 1/4-финалите, са 1995 и 1996 година. В първия от тях Манчестър Юнайтед отпада още в груповата фаза, завършвайки на трето място в своята група с 6 точки. Тогава ИФК Гьотеборг с 9 точки и Барселона с 6 точки и по-добри показатели от „червените дяволи” продължават директно към 1/4-финалите. През 1996 година пък Блекбърн отпада в групите, завършвайки на последно място в своята група след отборите на Спартак (Москва), Легия (Варшава) и Розенборг.

Между 2007 и 2011 английската Висша лига доминираше в 1/4-финалната фаза на турнира, като Арсенал, Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Челси почти постоянно бяха сред най-добрите осем отбора в Европа. През 2008 година Юнайтед и Челси дори играха на финала в Москва и тогава „червените дяволи” спечелиха с 6:5 след изпълнение на дузпи. В редовното време и продълженията резултатът бе 1:1. През 2012 година и Челси спечели трофея, надвивайки като гост Байерн на финала на неговия „Алианц Арена” в Мюнхен с 4:3 след дузпи. В редовното време и продълженията тогава отборите завършиха 1:1.

След като сър Алекс Фъргюсън сложи край на кариерата си като мениджър в края на сезон 2012/13, Манчестър Юнайтед пропуска участие в Шампионската лига за втора поредна година.