Днес предстои изиграването на третата серия от общо четири на осминафиналните реванши на Шампионската лига. Манчестър Сити изглежда има лесна задача срещу Динамо (Киев), след като си опече работата още в първия мач след победа с 3:1. Атлетико (Мадрид) приема ПСВ Айнховен, след като първата среща между двата тима завърши при нулево равенство. Историята е срещу „дюшекчиите“ в сблъсъците с холандски отбори в евротурнирите.
 

Манчестър Сити – Динамо (Киев)
(в първия мач 3:1)

Днес от 21:45 часа по Ринг
Манчестър, „Етихад“
Съдия: Овидиу Хацеган (Румъния)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
mancity.jpgМанчестър Сити: Харт, Саня, Компани, Отаменди, Клиши, Фернандиньо, Яя Туре, Навас, Силва, Стърлинг, Агуеро
Контузени: Делф, Де Бруйне
Под въпрос: няма
Наказан: Тасенде
На картон от наказание: няма

dinamo.jpgДинамо (Киев): Шовковски, Вида, Хачериди, Драгович, Антунеш, Велосо, Буялски, Гармаш, Ярмоленко, Гусев, Теодорчик
Контузени: Рибка, Морозюк, Мораеш, Петрович, Бурда, Мякушко, Рибалка
Под въпрос: Данило Силва
Наказани: няма
На картон от наказание: Данило Силва, Рибалка, Корзун, Буялски

Баланс между двата отбора: 3 мача, 2 победи за Манчестър Сити, 1 победа за Динамо (Киев), г.р. 4:3 за Манчестър Сити
Манчестър Сити срещу украински отбори: 3 мача, 2 победи, 1 загуба, г.р. 4:3
Динамо (Киев) срещу английски отбори: 27 мача, 5 победи, 8 равенства, 14 загуби, г.р. 27:38

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Манчестър Сити преследва трета поредна домакинска победа в Шампионската лига, след като в групите записа успехи над Севиля (2:1) и Борусия Мьонхенгладбах (4:2). И в двата случая „гражданите“ стигаха до успеха благодарение на голове в последните десет минути.
* Манчестър Сити загуби и трите си последни участия в елиминационна фаза на шампионския турнир на Европа – срещу Фенербахче (първи кръг на сезон 1968/69) и срещу Барселона (осминафинали на сезон 2013/14 и 2014/15). Във всеки от трите случая английският тим гостуваше в реванша.
* Ако Сити се класира за следващата фаза, това означава, че мениджърът на тима Мануел Пелегрини ще участва на четвъртфинал на Шампионската лига с трети различен отбор. Той вече е правил това с Виляреал (2005/06 и 2008/09) и Малага (2012/13).
* Манчестър Сити никога не се е провалял в евротурнирите след победа в първия мач като гост. До момента е имало шест подобни случая. Последният беше през сезон 2011/12 на 1/16-финалите на Лига Европа (2:1 като гост и 4:0 у дома).
* „Гражданите“ два пъти в историята си са решавали мачовете си в Европа след дузпи, като и двата пъти излизат победители.
* Динамо (Киев) се опитва да се класира за четвъртфиналите на Шампионската лига за първи път от 1999 г., когато настоящият треньор на тима Серхий Ребров все още беше футболист в отбора.
* Украинският тим записа две победи с 2:0 (над Макаби Тел Авив и Порто) като гост в груповата фаза. В третата си визита киевчани отстъпиха с 1:2 на Челси в Лондон.
* През миналия сезон Динамо отстрани английски тим на осминафиталите на Лига Европа. След загуба с 1:2 като гост на Евертън тимът на Ребров записа успех с 5:2 като домакин.
* Като цяло Динамо (Киев) няма победа в 13-те си гостувания в Англия (2 равенства и 11 загуби).
* Общо в осем случая украинският тим е губил като домакин в първия мач от елиминационна фаза в евротурнирите, като само два пъти е продължавал напред – срещу Спарта Прага (сезон 1998/99) и Трабзонспор (сезон 2004/05).
* Динамо (Киев) само един път е участвал в изпълнение на дузпи в евротурнирите и в този случай записва успех.

 

Атлетико (Мадрид) – ПСВ Айндховен
(в първия мач 0:0)

Днес от 21:45 часа по bTV Action
Мадрид, „Висенте Калдерон“
Съдия: Марк Клатънбърг (Англия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
atletico.jpgАтлетико (Мадрид): Облак, Хуанфран, Хименес, Годин, Филипе Луис, Коке, Габи, Караско, Саул, Гризман, Фернандо Торес
Контузени: Тиаго, Савич
Под въпрос: няма
Наказани: няма
На картон от наказание: Оливер Торес

psv.jpgПСВ Айндховен: Зут, Ариас, Брума, Морено, Вилемс, Гуардадо, Прьопер, Ван Гинкел, Нарсинг, Де Йонг, Локадиа
Контузен: Поулсен
Под въпрос: няма
Наказан: Перейро
На картон от наказание: Брума, Гуардадо

Баланс между двата отбора: 3 мача, 2 победи за Атлетико (Мадрид), 1 равенство, г.р. 5:1 за Атлетико (Мадрид)
Атлетико (Мадрид) срещу холандски отбори: 11 мача, 5 победи, 2 равенства, 4 загуби, г.р. 13:14
ПСВ Айндховен срещу испански отбори: 25 мача, 4 победи, 11 равенства, 10 загуби, г.р. 28:37

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Атлетико (Мадрид) вече записа домакинска загуба през този сезон – 1:2 от Бенфика в груповата фаза. След това обаче бяха постигнати успехи на „Висенте Калдерон“ над Астана и Галатасарай.
* „Дюшекчиите“ отпаднаха и в четирите случая, в които играха срещу холандци в елиминационна фаза на евротурнирите. От друга страна „червено-белите“ имат четири победи в петте си домакински мача срещу холандци, като единственото изключение е поражението с 2:3 от Аякс през сезон 1996/97 на Шампионската лига.
* Атлетико (Мадрид) спечели десет от 12-те си случая в евротурнирите, когато завърши при равен резултат като гост в първия мач. Испанците два пъти са продължавали напред, когато направят 0:0 навън в първата среща.
* „Дюшекчиите“ четири пъти са решавали мачове от елиминационната фаза с изпълнение на дузпи – 1 успех и 3 провала.
* ПСВ Айндховен има две загуби (от ЦСКА Москва и Волфсбург) и едно равенство (0:0 с Манчестър Юнайтед) при гостуванията си в Шампионската лига през този сезон.
* „Филипсите“ все още нямат победа при гостуване в Испания – 4 равенства и 8 загуби.
* Четири от петте гостувания на ПСВ Айндховен в Мадрид завършиха със загуби. Единственото изключение е равенството с Реал (Мадрид) в първия полуфинал на КЕШ през сезон 1987/88. Впоследствие холандският тим печели трофея след успех над Бенфика с дузпи на финала.
* „Филипсите“ са продължавали напред три пъти в 12-те случая, когато правят домакинско равенство в първия мач. Любопитното е, че и трите пъти това става след 0:0 у дома в първата среща. Има още три случая, в които холандският тим отпада след нулево равенство като домакин в първия мач.
* ПСВ Айндховен три пъти е излизал победител и два пъти е губил при изпълнение на дузпи в евротурнирите.

 Резултати, програма и класиране в Шампионска лига - ТУК !!!