Димитър Бербатов и съотборниците му от Монако ще търсят задължителна победа като домакини на Ювентус в опита си да достигнат 1/2-финалния етап на Шампионската лига. „Монегаските” загубиха с 0:1 в първия мач на стадиона на „бианконерите” и се нуждаят от всякаква победа с два гола разлика или такава с едно чисто попадение, което евентуално да прати мача в продължения.

Бербо ще търси втория си гол във вратата на италиански отбор и ако го постигне може да влезе в историята. Досега българинът се е изправял осем пъти срещу отбори от Апенините и само веднъж е реализирал гол. През сезон 2004/05 Бербатов носи екипа на Байер (Леверкузен) и вкарва при гостуването на Рома, завършило 1:1.

При гол срещу Ювентус тази вечер от 21:45 часа българско време на „Луи II” в реванша от 1/4-финалите на Шампионската лига Бербатов ще изравни Христо Стоичков като най-резултатния български футболист в евротурнирите. Камата все още е едноличен лидер в тази класация с 35 гола в Европа.

Балансът на Бербатов срещу италиански клубове е 4 успеха, 2 равенства и 2 загуби. Той има победа над Ювентус, но с тима на Байер (Леверкузен). През сезон 2001/02 "аспирините" побеждават „бианконерите” с 3:1.

Френските медии обаче прогнозират, че Бербатов може да остане на резервната скамейка тази вечер, както се случи и в първата среща в Торино. Българинът няма реализиран гол от 7 март, когато наказа Евиан като гост. Португалският наставник Леонардо Жардим по всяка вероятност ще заложи на Курзава и Караско по крилата, а на върха на атаката ще бъде Мартиал. При негативен развой се очаква и появата на Бербатов в игра.

Под върос в състава на Монако остава халфа Жереми Тулалан. Жофри Кондогбия и Набил Дирар също имат леки травми и може да пропуснат мача. Ласина Траоре пък със сигурност отпада от сметките на Леонардо Жардим.

В Ювентус все още не могат да разчитат на контузените Мартин Касерес и Пол Погба. Всички останали играчи обаче са здрави и на разположение на Масимилиано Алегри.
 
КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Леонардо Жардим (Монако): "Трябва да смеумни и да владеем добре играта си. В Шампионската лига стилът ни е по-различен, в сравнение с Лига 1. Всичко опира до играчите, които правят разликата на терена. Готови сме да се справим с всяка тактическа постройка, която ни предложи Ювентус. Ще видим утре, дали Жереми Тулалан ще може да играе. Ако не е готов, Фабиньо ще играе в средата на терена".

Масимилиано Алегри (Ювентус): "Не знам на каква тактика ще заложи Леонардо Жардим. Сблъсъкът не е решен, тъй като имаме съвсем крехка преднина. За да се класираме, ще трябва да отбележим поне един гол и да покажем правилна игра. Монако е тежък съперник, но е хубаво, че ги познаваме малко по-добре след първия мач в Торино. Отборът се защитава добре, притежава много технични играчи и физически силни нападатели. Малките детайли ще решат изхода на битката. Затова не бива да има дори миг разсейване от наша страна. Важно е да стигнем до полуфинала. Това е голяма стъпка, която Ювентус може и трябва да направи. Трябва да се гордеем, че играем на тази фаза от турнира. Тези момчета правят нещо впечатляващо и трябва да се наслаждават на терена и да не мислят какво може да се случи в бъдещето. В началото моята задача бе отборът да се бори на всички фронтове през март. Вече е април, а в Серия "А" се намираме в добра позиция, на финал сме за Купата на Италия и сега се надяваме да продължим напред и в Шампионската лига".
 
Днес от 21:45 часа

ring.bg.jpg
Монако, „Луи II“
Съдия: Уилям Колъм (Шотландия)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Монако: Субашич, Фабиньо, Раджи, Абденур, Курзава, Кондогбия, Тулалан, Моутиньо, Силва, Бербатов, Мартиал
Контузен: Ласина Траоре
Под въпрос: Тиемуе Бакайоко
Наказани: няма

Ювентус: Буфон, Киелини, Бонучи, Бардзали, Маркизио, Пирло, Видал, Лихтщайнер,Видал, Тевес, Мората
Контузени: Пол Погба, Мартин Касерес, Лука Мароне, Ромуло (Ювентус)
Под въпрос: Видал
Наказани: няма
 
Баланс между двата отбора: 3 мача, 1 победа за Монако, 2 победи за Ювентус, г.р. 4:7
Монако срещу италиански отбори: 12 мача, 3 победи, 2 равенства, 7 загуби, г.р. 10:21
Ювентус срещу френски отбори: 23 мача, 14 победи, 4 равенства, 5 загуби, г.р. 42:22
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Бербатов ще търси втори гол срещу италиански отбори и ако го постигне, ще се изравни с Христо Стоичков. Тогава и двамата ще имат по 35 гола в евротурнирите.
* Монако се цели в първи полуфинал от сезон 2003/04, когато стигна за първи и единствен път до финал, но го загуби от Порто
* Ювентус загуби само един от последните си седем мача срещу френски съперници (4 победи и 2 равенства).
* От шест сблъсъка срещу италиански тимове в елиминации Монако е продължавал напред само веднъж. Това се случи през сезон 1991/92, когато елиминира Рома с общ резултат 1:0 на 1/4-финалите във вече несъществуващия турнир КНК (Купа на носителите на национални купи)
* "Бианконерите" преследват първи 1/2-финал от 2002/03, когато елиминираха на 1/4-финалите Барселона след 1:1 у дома и 2:1 на "Кам Ноу"
* Ювентус е печелил всичките си 10 дуела срещу френски тимове в елиминации
* Монако е продължавал в 5 от 16 случая, в които е губил след първия мач по време на елиминации в евротурнирите
* Италианският тим е продължавал 31 пъти, след като е печелил в първия мач на свой терен, а в други 8 случая е отпадал
* Ювентус е играл четвъртфинал на Шампионската лига в осем случая. В пет от тях „Старата госпожа“ продължава напред, но беше елиминиран в последните три случая (от Ливъруп, Арсенал и Байерн).
* Монако спечели само един от четирите четвъртфинални мача в турнира (2 равенства и една загуба), но винаги продължаваше напред.
* Тимът на Леонардо Жардим вкара само седем гола в Шампионската лига през този сезон, шест по-малко от Ювентус.
* Нападателят на „бианконерите“ Карлос Тевес вкара шест гола за девет мача в Шампионската лига този сезон. В предишните си 33 двубой в турнира той имаше шест попадения.
* Ювентус ще преследва трета поредна победа като гост в турнира след тези над Малмьо (2:0) и Дортмунд (3:0).

Всичко от Шампионската лига - ТУК
Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

Шампионска лига, елиминационна фаза, сезон 2014/15 - ТУК