Тази вечер предстои втората порция от реванши в 1/8-финалната фаза на Шампионската лига. Челси посреща ПСЖ след равенство 1:1 в Париж в първия мач, което дава известно предимство на "сините" от Лондон.

Байерн пък е считан за тотален фаворит в домакинството си срещу украинския гранд Шахтьор (Донецк). Все пак баварците не успяха да се разпишат във вратата на противника в първия мач, завършил 0:0 в Лвов, и сега гол на чужд терен за "миньорите" би имал изключително голяма стойност. При такъв сценарий домакините ще се нуждаят от минимум две попадения, за да елиминират украинския тим.
 
Всичко от Шампионската лига - ТУК

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

(в първия мач 1:1)
От 21:45 часа

1_33.jpg
Лондон, „Стамфорд Бридж"
Съдия: Бьорн Куйперс (Холандия)

Челси приема ПСЖ в реванш от 1/8-финалите на Шампионската лига. Френският първенец и "сините" от Лондон завършиха 1:1 в първия си сблъсък на "Парк де Пренс" в Париж. Голът на чужд терен дава известно предимство на английския гранд. Играчите на ПСЖ ще играят с черни ленти в памет на тримата френски спортисти, загинали в катастрофа с два хеликоптера в Аржентина. Сред десетте жертви в този инцидент са олимпийската шампионка по плуване Камий Мюфа, боксьорът Алексис Вастин и мореплавателката Флоранс Арто. Телата на жертвите са изгорели.

КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Жозе Моуриньо (Челси): „Ще се опитаме да спечелим. Ако си загубил с 1:3 в първия мач, след това играеш на предела на риска. Ако допуснеш един гол, се забъркваш в неприятности, защото знаеш, че трябва да вкараш поне три. В този мач ще бъде различно. Ние излизаме за победа. Това е само още един мач и не ни се случва за първи път. В ШЛ се нуждаеш и от малко късмет в специфични моменти. Да вкараш гол в последната минута, както го сторихме ние миналия сезон, това е късмет. Ако някой трябва да покаже малко магия, това е публиката. Феновете ни бяха фантастични в полуфинала срещу Ливърпул преди няколко седмици. Надявам се утре да можем да получим подкрепата на публиката. ПСЖ е най-агресивният тим, срещу който сме играли този сезон. Признавам си - мислех,че английски отбор няма как да бъде изненадан от агресивна игра, защото ни се случва често във Висшата лига".
 
Лоран Блан (ПСЖ): „Длъжни сме да отбележим поне един гол във вратата на Челси, за да продължим. Знаем това. Сега имаме по-голям опит, отколкото миналата година. В първия мач Тибо Куртоа се представи на много високо ниво. Надявам се в реванша да не е толкова ефективен. Ако нищо не се промени, ще отпаднем. Продължаването в четвъртфиналите зависи от нас“.
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
челси_1.jpgЧелси: Тибо Куртоа, Сесар Аспиликуета, Джон Тери, Гари Кейхил, Бранислав Иванович, Неманя Матич, Сеск Фабрегас, Еден Азар, Оскар, Вилиан, Диего Коста
Наказани: няма
Контузени: Джон Оби Микел
Под въпрос: Неманя Матич
 
 
psg.jpgПСЖ: Салваторе Сиригу, Максуел, Давид Луис, Тиаго Силва, Грегори ван дер Вийл, Блез Матуиди, Тиаго Мота, Марко Верати, Единсон Кавани, Златан Ибрахимович, Езекил Лавеци
Наказани: няма
Контузени: Серж Ориер, Лукас
Под въпрос: Йоан Кабай
 
ДОСЕГАШНИ СРЕЩИ
14.09.2004 г., ШЛ, групи
ПСЖ – Челси 0:3
24.11.2004 г., ШЛ, групи
Челси – ПСЖ 0:0
02.04.2014 г., ШЛ, четвъртфинали
ПСЖ – Челси 3:1
08.04.2014 г., ШЛ, четвъртфинали
Челси – ПСЖ 2:0
17.02.2015 г., ШЛ, осминафинали
ПСЖ - Челси 1:1
 
Баланс между двата тима: 5 мача, 2 победи за Челси, 2 равенства, 1 победа за ПСЖ, г.р. 7:4
Челси срещу френски отбори: 13 мача, 5 победи, 4 равенства, 4 загуби, г.р. 18:12
ПСЖ срещу английски отбори: 10 мача, 2 победи, 4 равенства, 4 загуби, г.р. 8:11

Л
ЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Челси участва в елиминационната фаза на Шампионската лига за 11-и път през последните 12 сезона.
* Лондончани са полуфиналисти от миналия сезон и се надяват на четвърто участие в четвъртфиналите за последните пет години
* Челси спечели за девети път групата си за последните 12 сезона в Шампионската лига
* Английският тим е отпадал три пъти от осем случая в елиминации, когато е стигал до равенство в първия мач като гост. Последният случай бе през миналия сезон, когато след 0:0 в Мадрид срещу Атлетико загуби с 1:3 у дома от "дюшекчиите" и не успя да се класира за финала на ШЛ.
* „Сините“ са един от трите отбора, които все още нямат загуба в турнира през този сезон (заедно с Порто).
* Челси беше най-резултатният отбор в груповата фаза на Шампионската лига през този сезон (17 гола). 47% от тях са реализирани след статични положения (8 от 17).
* ПСЖ загуби само един от последните си девет мача от елиминационна фаза на Шампионската лига (4 победи и 4 равенства), но това поражение беше от Челси.
*Френският шампион иска да се класира за четвъртфиналите за трета поредна година
*Парижани спечелиха 7 от последните си 15 гостувания в Европа - 4 равенства и 4 загуби
*ПСЖ е продължавал напред пет пъти от 11 случая, след като е завършвал наравно у дома в първия мач
* 70% от головете на парижани в Шампионската лига през този сезон бяха вкарани в първите или последните 15 миути на мачовете (7 от 10 попадения).
 
 
(в първия мач 0:0)
От 21:45 часа

ring.bg.jpg
Мюнхен, „Алианц Арена“
Съдия: Алберто Ундиано Майенко (Испания)
 
Байерн приема Шахтьор (Донецк) за реванша помежду им от 1/8-финалите на Шампионската лига. В първия сблъсък, който с еигра в Лвов заради напрегнатата обстановка в Донецка област, съперниците завършиха 0:0 и ще трябва да решават всичко на "Алианц Арена" в Мюнхен. Наставникът на баварците Пеп Гуардиола не може да разчита на Шаби Алонсо, който ще изтърпява наказание, както и на контузените Хави Мартинес, Филип Лам и Тиаго Алкантара.Треньорът Мирча Луческу има проблем с контузията на Бернард.
 
КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ 
Пеп Гуардиола (Байерн): "Треньор съм в един голям клуб, както бях в предишния си отбор Барселона. Наясно съм, че ако не се класираме за четвъртфиналите, или не спечелим Шампионската лига този сезон, ще имам голям проблем. Като цяло съм песимист. Както вече казах, това поддържа един треньор буден, защото се отпускаш, ако си прекалено голям оптимист. Познавам добре Мирча Луческу и Шахтьор Донецк. Този отбор има качествата да се бори за титлата в Бундеслигата. Играят агресивно и бързо на контраатаки. За мача съм оптимист, защото познавам своите играчи и им имам доверие. Ние ще победим. Пет или шест пъти съм се изправял срещу Шахтьор, докато водех Барселона. Всички мачове бяха равностойни и трудни, само веднъж спечелихме с разлика. Винаги беше трудно срещу този тим. Мога да разчитам на всички, с изключение на Лам, Тиаго, Мартинес и наказания Шаби. По-важно е да вкараме. Наясно съм какво би станало, ако не се класираме напред. Но смятам, че ще успеем. Ако оставим Шахтьор да играе с топката, тогава сме свършени. Гледах им мача от първенството по телевизията. Трябва да сме готови, това е като плейофите в баскетбола. Смятам, че Шахтьор ще играе като в първия мач. Дузпи? Не, не сме тренирали дузпи. На Шахтьор му стига и равенство. На това ниво всичко е възможно".

Мирча Луческу (Шахтьор): "Мисля, че няма треньор, който може да предвиди какво точно ще се случи по време на мача, но едно е сигурно - играем пред 70 000 зрители и това обещава да станем свидетели на футболен спектакъл. Байерн има много силни футболисти, това е един от най-добрите отбори в Европа. Но по-добрият отбор не винаги успява да стигне до победата. Байерн е топ-тим. Работата на Гуардиола тук е впечатляваща. Те наистина играят много добър футбол. Не съм срещал много треньори с качествата на Пеп. С него се познаваме отдавна и няма как да се изненадаме. Но човек никога не знае какво ще се случи. Ситуацията в Украйна е доста сложна. Футболистите ми не могат просто да забравят какво се случва там. Положението е трудно за нас, но трябва да се справим с него и да продължим да работим на високо ниво".
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
байерн_1.jpgБайерн: Мануел Нойер, Рафиня, Данте, Жером Боатенг, Хуан Бернат, Бастиан Швайнщайгер, Давид Алаба, Томас Мюлер, Ариен Робен, Роберт Левандовски, Франк Рибери
Наказан: Шаби Алонсо
Контузени: Хави Мартинес, Филип Лам, Тиаго Алкантара
Под въпрос: Мехди Бенатия
 
 
шахтьор_1.jpgШахтьор (Донецк): Андрий Пятов, Дарио Сърна, Олександър Кучер, Ярослав Ракицкий, Вячеслав Шевчук, Фред, Дъглас Коста, Фернандо, Алекс Тейшейра, Тайсон, Луис Адриано
Наказани: няма
Контузени: Бернард (Шахтьор Донецк)
Под въпрос: Серхий Кривцов, Иван Ордец (Шахтьор Донецк)
 
Баланс между двата отбора: 1 мач, 1 равенство, г.р. 0:0
Байерн срещу украински отбори: 11 мача, 5 победи, 2 равенства, 4 загуби, г.р. 12:12
Шахтьор срещу германски отбори: 15 мача, 5 победи, 5 равенства, 5 загуби, г.р. 14:20
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Преди мачовете си с Шахтьор колосът от Мюнхен е играл 10 мача срещу един единствен украински тим - Динамо (Киев), печелейки и четирите си домакинства срещу него.
* От 19 случая, в които Байерн е стигал до равенство в първия мач в елиминации, е продължавал напред 17 пъти.шест
* Байерн спечели само един от последните си пет мача от елиминации в Шампионската лига (2 равенства и 2 загуби).
* Шахтьор участва в елиминационната фаза на Шампионската лига за трети път след сезони 2010/11 и 2012/13.
* Тимът от Донецк спечели само два мача в групите на турнира през този сезон, като и двата успеха бяха срещу БАТЕ Борисов. 12 от 15-те гола на отбора в ШЛ бяха реализирани срещу беларуския тим.
* Шахтьор е продължавал напред три пъти от шест случая в елиминации, когато е завършвал наравно у дома в първия мач
* И четирите гола, които Шахтьор получи през настоящия сезон на Шампионскатаа лига паднаха след 68-ата минута.
* Луис Адриано вкара 9 гола от само 10 точни удара в Шампионската лига през този сезон. Осем от тези попадения бяха срещу БАТЕ Борисов.