Наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев похвали футболистите си за представянето на "Сантяго Бернабеу", въпреки загубата с 0:4 от Реал (Мадрид). Специалистът направи равносметка след отпадането от Шампионската лига, изтъквайки, че натрупаният опит ще доведе до успехи. 

"Лудогорец направи много, но не е сега моментът за кардинална преценка на това, което се случи в Шампионската лига. Отборът ни е нов, за пръв път играе тук, няколко пъти казвам, че следващата година ще имаме по-голяма рутина. Играхме на "Бернабеу", срещу Реал, консумирахме 4 гола, получихме ги от статични ситуации. Ние също имахме възможности. Играхме добре, не се бранихме в глуха защита. Имахме 3-4 възможности, ако бяхме по-прецизни можеше и да вкараме гол. Постоянно се опитвахме да играем напред, дори когато останахме с човек по-малко. Доволен съм, че играхме на "Бернабеу", това е невероятно голяма рутина за всеки от футболистите. Опитът, който го трупаме, ще даде плодове", коментира Дерменджиев.

"Тук целите са изключително високи... на този грандиозен проек на братя Кирил и Георги Домусчиеви. Имахме възможност в началото да завършим с по-добри резултати с Ливърпул и с Реал (Мадрид). Можеше да постигнем повече в София срещу Реал и да им вземем точка, но не ни позволиха. В Шампионска лига е важен точковият актив, говорим за средства и имидж на отбора. В началото ни липсваше опит, особено в първия мач, а след това вече не ни разрешиха да вземем тази точка", продължи специалистът.

"Това е едно стъпало за Лудогорец, което ще се повтаря. Искам и в бъдеще пак да се падаме с такива отбори. Нашата група бе от най-трудните. Базел редовно играе в Шампионска лига, Ливърпул 5 пъти е печелил турнира, Реал е настоящ шампион и с 10 титли. Преследват единадесета и гонят определени рекорди. Днес излязоха за 19-а поредна победа, а Кристиано иска да гони головия рекорд на Меси и видяхте каква мотивация имаха срещу нас. Мисля, че Лудогорец се държа достойно и имаше моменти, в които отиграхме добре ситуациите", анализира Дерменджиев.

"Срещу Реал е трудно да се противопоставиш, и то на "Бернабеу". Срещу такъв отбор най-важна е тактиката в колектива, защото индивидуалното превъзходството на съперника е абсолютно. Всички мачове, които играем са на тази база и пробивът идва от индивидуални грешки. Като цяло обаче отборът стои на много добро тактическо ниво. Загубихме с 4 гола, но видяхте колко бързи атаки проведохме. Наистина имахме шанс да вкараме поне един гол", добави специалистът.

Дерменджиев обясни и за решението си да заложи на Даниел Абало на върха на атаката. "Много коментират за това, че пускам Дани нападател. Няма нищо изненадващо, той е играл на този пост. Действа раздвижено, виждате, че не могат да го разберат накъде отива. Той отиграва много ситуации. Няма нищо странно да играем с такъв нападател. Това пак е тактическа постановка. Може да ме обвиняват, но аз съм убеден, че това бе добро решение, защото другите ни нападатели са статични и нямаше да имат успех срещу тези защитници. Не виждам нищо странно. Видяхте, че той се справи изключително добре. В тези мачове има много пространства, които той може да използва. Дани е от испанската школа, търси топката от дълбочина", обясни Дерменджиев.

Наставникът се надява Лудогорец да продължи във възходяща линия и догодина отново да бъде сред най-добрите на Стария континент. "Следя статистиката на малките отбори като БАТЕ Борисов и Розенборг. Те имат по 3-4 участия в Шампионска лига, залагат на колективната тактика, която е много важна. Когато качествата са отборни, малките тимове имат успех. Не може да се разчита на един или двама. Периодът на Лудогорец е такъв, че тези футболисти, които идват или остават, като качество е много трудно да се намерят, понеже са скъпи. Това е важно за Лудогорец. Ако има две-три влизания в Шампионската лига, ще ни се обърне голямо внимание", коментира Дерменджиев.

"Карло Анчелоти е печелил три пъти Шампионската лига, а каза, че Лудогорец е играл най-добре от другите два отбора Базел и Ливърпул. Това е сериозен комплимент", завърши наставникът на българския първенец.


Всичко за Шампионската лига - състави, групи, резултати и класирания, новини и статистика можете да намерите ТУК!

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа