Ливърпул приема Рома в първи полуфинал на Шампионската лига. Повечето коментари преди мача обаче препращат към финала за КЕШ между двата отбора през 1984 година, когато английският тим печели след дузпи на „Олимпико“ (БЛИЦ вече разказа за големия финал - припомнете си тук).

Сега „вълците“ имат шанс да се реваншират и да елиминират „червените“ от битката за участие в спор за трофея от Шампионската лига.

Сегашните състави на двата отбора обаче заслужават напълно да са в центъра на вниманието, а не да се обръща толкова внимание на миналото. Все пак Ливърпул елиминира големия английски претендент за титлата от турнира Манчестър Сити. Рома пък осъществи невероятен обрат, за да отстрани Барселона, въпреки че имаше пасив от три гола след първия мач.

Още повече, че нападението на мърсисайдците е едно от най-силните в Европа. Триото Салах-Фирмино-Мане вкара общо 56 гола във Висшата лига и още 25 в Шампионската лига. „Джалоросите“ разполагат с не по-малко опасен футболист в предни позиции. Един Джеко наниза 14 попадения в Серия „А“ и шест в Европа. Диего Пероти също е опасен в предни позиции, а помощта от халфовата линия на Раджа Наинголан и Дженгиз Юндер също не е за подценяване. Стефан ел Шаарауи също може да причини доста неприятности като тайно оръжие от резервната скамейка.

КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Юрген Клоп (Ливърпул): „Мо Салах игра фантастично в Рома, но бързо ще разбере, че футболистите там вече не са му съотборници. Имаме шанс да се класираме на финала и ще направим всичко, за да го постигнем. И за нас, и за Рома, участието на полуфинала е специално, но искаме да постигнем повече.“

Еузебио ди Франческо (Рома): „Анфилд“ е невероятен. Красотата на английските стадиони е впечатляваща. В Италия не сме свикнали на такава близост с феновете. Ливърпул ще има своята подкрепа, но и нашите тифози ще бъдат с нас. Сега, повече от всеки друг път, трябва да играем като отбор. Ливърпул е различен от Барселона и за победата ще трябва да играем по различен начин. Искам да се възползваме от всяка слабост на съперника.“


ЛИВЪРПУЛ – РОМАImage result

Днес от 21:45 часа по bTV Action
Ливърпул, „Анфилд“
Съдия: Феликс Брих (Германия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Ливърпул: Кариус, Александър-Арнолд, Ловрен, Ван Дайк, Робертсън, Окслейд-Чембърлейн, Хендерсън, Милнър, Салах, Фирмино, Мане
Контузени: Лалана, Матип, Джан

Рома: Алисон Бекер, Флоренци, Манолас, Фацио, Коларов, Де Роси, Строотман, Наинголан, Пероти, Джеко, Юндер
Контузени: Карсдорп, Дефрел

Баланс: 5 мача, 2 победи за Ливърпул, 2 равенства, 1 победа за Рома, г.р. 5:2 за Ливърпул

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Най-значимият мач между двата отбора до момента е финалната среща за КЕШ през 1984 година, когато Ливърпул печели след дузпи на „Олимпико“ в Рим.
* За последно „червените“ и „вълците“ се срещнаха в Европа във втората групова фаза на сезон 2001/02 на Шампионската лига. Срещата в Рим завърши при нулево равенство, а на „Анфилд“ мърсисайдците спечелиха с 2:0 след голове на Яри Литманен (дузпа) и Емил Хески. Този успех класира Ливърпул на четвъртфиналите.
* През 2016 година Рома и Ливърпул играха контрола в Сейнт Луис (САЩ) и „вълците“ спечелиха с 2:1 с голове на Един Джеко и Мохамед Салах. Две години по-рано „джалоросите“ спечелиха с 1:0 приятелския мач в Бостън, а през 2004 година в Ийст Ръдърфорд Ливърпул победи с 2:1.
* Ливърпул е за десети път на полуфинал в КЕШ/Шампионската лига, като в седем случая е успявал да се класира за финала.
* „Червените“ шест пъти са се изправяли срещу италиански съперници в два мача на директна елиминация и четири пъти са продължавали напред.
* Като цяло мърсисайдци имат 25 срещи в евротурнирите с отбори от Италия – 9 победи, 5 равенства и 11 загуби.
* Тимът на Юрген Клоп няма домакинска загуба в Шампионската лига през този сезон.
* Рома се класира за финал при единственото си досегашно участие в полуфинал на КЕШ/Шампионска лига.
* „Вълците“ спечелиха първите си два сблъсъка с английски съперници на директни елиминации, но отпаднаха в следващите шест.
* „Джалоросите“ вече гостуваха на Острова този сезон и направиха 3:3 като гост на Челси, след като в един момент от мача изоставаха с 0:2.
* Рома спечели само една от 16-те визити в Англия и загуби девет от тях. Единственият успех е над Ливърпул с 1:0 в четвъртия кръг на Купата на УЕФА през сезон 2000/01.
* Римляните записаха само шест победи в последните си 25 мача в турнира (8 равенства и 11 загуби), въпреки че спечелиха пет от последните си девет срещи.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА