Испанският телевизионен канал Movistar Plus+ уволни бившия вратар, а сега анализатор Херман Бургос след мача между Пари Сен Жермен и Барселона в Шампионската лига заради неуместна забележка към младия талант на каталунците Ламин Ямал.

Бургос се изказа по време на загрявката, че "ако професионалният футбол не върви добре за Ямал, винаги може да работи по светофарите".

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Коментарът очевидно се отнасяше за хората в затруднено положение, които стоят на светофарите и просят пари от спрелите автомобили. Заради него футболистите и от двата отбора отказаха да дават изявление през испанската телевизия след мача.

Бургос направи забележката за 16-годишния Ламин Ямал, който е роден в Испания от родители с корени от Мароко и Екваториална Гвинея.  

Херман Бургос се извини след мача, като заяви, че "понякога хуморът те вкарва в неприятности", като след това публикува ново извинение, подчертавайки, че "не е имал никакво намерение да обиди Ламин Ямал, а тъкмо напротив".

От Movistar Plus+ увериха, че "ще вземат нужните мерки, за да не се повтарят подобни инциденти", а след това съобщиха, че прекратяват незабавно договора си с Бургос. Телевизията предупреди и всички останали коментатори.

Ямал става важна част от Барселона, както и от националния отбор на Испания, като подобри няколко рекорда на ранна възраст. Той стана най-младият футболист на Барселона и националния тим и най-младият голмайстор на Испания.

Забележката на Бургос наля допълнително масло в скандалите с расизъм в Испания напоследък, като има 16 инцидента през последните месеца с нападателя на Реал Мадрид Винисиус Жуниор.