Треньорът на Байерн Хосеп Гуардиола гледа с оптимизъм към реванша с Порто от 1/4-финалите в Шампионската лига. 44-годишният испански специалист е наясно, че само требъл ще е достатъчен, за да бъдат задоволени изискванията на феновете и босовете на клуба. Баварците загубиха с 1:3 в Португалия и ще трябва доста да се потрудят в реванша на своя „Алианц Арена” утре вечер от 21:45 часа българско време.

"Порто има естествено по-свежи крака, защото те дадоха почивка на всичките си важни играчи до вратаря през уикенда. Краката обаче няма да са важни утре, а главата. Можем да контролираме краката си, ако главата ни казва, че можем да успеем. Трябва да рискуваме повече след резултата от първия мач. Преди мача с Хофенхайм бях по-угрижен, отколкото преди утрешната среща. Чакам с нетърпение мача срещу Порто. Знам какво ще се случи, ако не достигнем 1/2-финала. Ще приема всичко. Щастлив съм, че съм в такава ситуация тук. Знам, че няма да е лесно. На 100% съм оптимист, че ще успеем", сподели Гуардиола на пресконференция преди утрешния реванш срещу „драконите”.

„Това е велик клуб, затова не може да се каже, че сме в удобна ситуация. Ясно е, че трябва да направим добро постижение. Когато печелиш, си гений. Когато губиш, имаш много проблеми. Това обаче моята професия. Научих много като треньор. Когато тренираш отбор като Байерн знаеш точно каква емоционалност се крие отзад и колко големи са очакванията. Ако не приемам това положително напрежение, не бих могъл да съм треньор в този клуб. Познаваме качествата на Джаксън Мартинес, става въпрос за Шампионска лига. Знаем, че ще бъде сложно, затова нищо не ни изненадва. Порто е страхотен съперник”, допълни испанският специалист.

"Не знам кой ще играе и кой може да играе. В последните месеци решавам състава си винаги един час преди мача. Бастиан Швайнщайгер ще тренира отново за първи път днес, колкото повече добри играчи имам, толкова по-добре. Ариен винаги е тук. Трябва да му благодарим, че сме стигнали до тук в Бундеслигата, в турнира за купата на страната и в Шампионската лига. Той вкара много важни голове”, каза още Гуардиола във връзка с липсата на холандеца.

За състоянието на Франк Рибери испанецът не е оптимистично настроен: "Днес ще говоря с доктора, който е на „Зебенер Щрасе” (б.р. базата на клуба). Но чувството ми от вчера е, че той няма да може да играе. Но може би днес нещо ще се промени и той ще може да играе.

"Научих много в последните седмици. Липсва ни само още една стъпка до финала за Купата на Германия, в шампионата също ни остава само една стъпка. Ако в неделя победим Херта, отново ще сме шампиони. И това ми харесва, когато гледам колко много проблеми имаме."

"Много съм доволен да бъда треньор на тези играчи. Убеден съм, че утре моите играчи ще използват своите шансове. Знам в кой клуб съм. Знам, че не е достатъчно да бъдеш шампион и носител на Купата. Само требълът е достатъчен в клубове като Реал, Барселона или Байерн. Но съм много горд, радвам се да бъда тук, с тези играчи."

"Бъдещето ми е: Сряда почивка, четвъртък тренировка и разбира се, следващата година отново да бъда тук. Това е бъдещето ми."

"Не мога да издам какво казах на играчите ми в съблекалнята в събота. Общо взето, може би че съм горд с тях. Впечатляващо е това, което постигнаха до момента. При други отбори е достатъчно да достигнат до финала, но тук трябва да спечелиш требъла. Постигнатото досега е впечатляващо. Никога няма да забравя какво се случи в последните седмици. Тези играчи остават моите герои до края на живота ми", заяви още Гуардиола.