Реал и Атлетико ще решават в реванша от мадридското дерби на 1/4-финалите в Шампионската лига кой тим от испанската столица ще се доближи на крачка от финала на най-престижния европейски клубен турнир в Берлин на 6 юни. Първият сблъсък помежду им на „Висенте Калдерон” завърши при резултат 0:0, който запази интригата за реванша на „Сантиаго Бернабеу” тази вечер от 21:45 часа българско време.

Нулевото равенство от първата среща означава, че при всяко голово реми напред ще продължи Атлетико, докато Реал ще трябва да търси задължителен успех. При ново реми без голове ще има продължения и евентуално дузпи.

"Белият балет" е без успех над „дюшекчиите” седем поредни дебита във всички турнири. В началото на сезона тимът на Диего Симеоне спечели Суперкупата на Испания след победа с 1:0 и равенство 1:1 с отбора на Карло Анчелоти. „Дюшекчиите“ спечелиха и двата мача за първенство с градския съперник 2:1 и 4:0. Освен това „червено-белите“ отстраниха „белия балет“ в 1/8-финалите на Кралската купа след успех с 2:0 и равенство 2:2. Балансът е повече от добър за Атлетико, но последната победа на „кралския” клуб над градския съперник му донесе така мечтания десети трофей от най-престижната европейска клубна надпревара. В края на миналия сезон Реал спечели с 4:1 след продължения на финала в Лисабон и грабна титлата в Шампионската лига.

Треньорът на домакините Карло Анчелоти няма да може да разчита на контузените Лука Модрич, Гарет Бейл и Карим Бензема, а наказан е Марсело. В отсъствието на Бензема на негово място в атака най-вероятно ще се появи мексиканецът Хавиер Ернандес – Чичарито.

Единствено наказаният Марио Суарес ще отсъства от редиците на гостите, а под въпрос в състава на Диего Симеоне е и хърватският нападател Марио Манджукич, който доскоро лекува контузия, но най-вероятно ще започне като титуляр.
 
КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Диего Симеоне (Атлетико Мадрид): „Манджукич се включи на пълни обороти във вчерашната тренировка. Ще видим как се чувства и на вечерното занимание и ще взема окончателно решение дали да започне титуляр. Всички момчета са готови за битка и затова ще ми бъде трудно да определя титулярния състав. Имам идеи за стартовите 11, но първо ще ги съобщя на отбора. Имаме отлични защитници и на мен остава само да избера точните играчи за конкретния мач. За мен е по-важно ние как ще играем и как да накажем съперника. Контузиите в Реал не ме интересуват. Те имат достатъчно дълга скамейка, а там има доста опасни играчи. Ако трябва да съм честен, съм повече от изненадан, че на този етап в Шампионската лига няма нито един английски отбор. Това е първенство, което разполага с огромен потенциал, футболисти и финансови възможности. Фактът, че няма отбори от Англия в Шампионската лига и Лига Европа е притеснителен и трябва да се приеме като сигнал във Висшата лига, за да се вземат мерки. Аз се радвам, че Атлетико има възможността всяка година да играе с двата най-силни отбора в света – Барселона и Реал (Мадрид). Да се съревноваваш с тях никак не е лесно и именно заради това шампионската ни титла от миналия сезон е толкова ценна".
 
Карло Анчелоти (Реал Мадрид): "Ще ни липсват важни играчи, но това не променя задачата ни на терена. Решението е да заложим на футболисти, които са мотивирани, здрави, свежи и ще направят всичко възможно да помогнат на тима. По мое мнение разполагам с най-добрия състав в света. Така че е важно да не мислим за тези, които няма да играят, а да се фокусираме върху тези, които ще са на терена. Имам голямо доверие във всички наши играчи. Трябва да живеем с контузиите, както сме правили и преди. Имахме такива във важни мачове и през миналия сезон. Играхме един финал без Кристиано Роналдо, в друг - без Шаби Алонсо. Така че контузиите няма да повлияят на нашата увереност. Отборът е добре подготвен и съм сигурен, че тези, които играят, ще дадат всичко от себе си да спечелим. В момента Хамес се справи отлично, независимо дали играе на крилото или в средата на терена. Той е свикнал отлично и с двете позиции. Чичарито се представи добре в мачовете, в които получи шанс, а в последния кръг срещу Малага показа, че е готов физически и психически. Модрич пък беше контузен по-рано през сезона и тогава спечелихме доста мачове с Иско на неговото място. Отборът ни е свикнал с подобна ситуация".
 
Днес от 21:45 часа

1_33.jpg
Мадрид, „Сантиано Бернабеу"
Съдия: Феликс Брих (Германия)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Реал (Мадрид): Икер Касияс, Даниел Карвахал, Серхио Рамос, Рафаел Варан, Фабио Коентрао, Иско, Тони Кроос, Асиер Ияраменди, Хамес Родригес, Кристиано Роналдо, Хавиер Ернандес
Контузени: Лука Модрич, Гарет Бейл, Карим Бензема
Под въпрос: Сами Кедира, Фабио Коентрао
Наказан: Марсело

Атлетико (Мадрид): Ян Облак, Хуанфран, Миранда, Диего Годин, Гилерме Сикейра, Габи, Коке, Арда Туран, Тиаго, Антоан Гризман, Марио Манджукич
Контузени: няма
Под въпрос: Марио Манджукич
Наказан: Марио Суарес
 
Баланс между двата отбора в Европа: 5 мача, 3 победи за Реал (Мадрид), 1 равенство, 1 победа за Атлетико (Мадрид), г.р. 8:4
Реал (Мадрид) срещу испански отбори в Европа: 17 мача, 9 победи, 5 равенства, 3 загуби, г.р. 36:16
Атлетико (Мадрид) срещу испански отбори в Европа: 16 мача, 7 победи, 4 равенства, 5 загуби, г.р. 23:18
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Реал (Мадрид) е пети пореден път на 1/4-финал, като в предните четири случая винаги продължаваше напред, както и в 8 от последните 9 случая, когато бе на 1/4-финал.
* Атлетико (Мадрид) загуби само един път (след продължения) в последните си осем мача срещу Реал (Мадрид) във всички турнири (4 победи и 3 равенства).
* Реал не е продължавал само веднъж от последните си 22 дуела на елиминации, в които е завършвал наравно в първата среща като гост. Това се случи през сезон 1990/91, когато завърши 0:0 със Спартак (Москва), но загуби след това с 1:3 у дома.
* Атлетико участва за седми път на 1/4-финал и ще се опита за пети път да стигне до 1/2-финалите в турнира.
* "Дюшекчиите" спечелиха 7 от последните си 16 мача срещу испански отбори в Европа.
*Атлетико спечели 5 от последните си 10 гостувания в Европа (3 равенства и 2 поражения).
* Карло Анчелоти се надява да стане първият треньор, който е печелил трофея в Шампионската лига четири пъти.
* „Дюшекчиите“ вкараха един гол във всеки от досегашните си пет мача срещу „белия балет“ в Европа.
* Реал (Мадрид) само един път е играл четвъртфинал в КЕШ/ШЛ срещу испански съперник – победа с 8:0 като домакин на Севиля и 2:2 в реванша през сезон 1957/58.
* „Кралският клуб“ загуби само един от последните си осем мача срещу испански отбори в Европа (4 победи и 3 равенства).
* Атлетико (Мадрид) само веднъж е мерил сили с испански тим на четвъртфинал в Шачпионската лига. Това беше през миналия сезон, когато елиминира Барселона след 1:1 като гост и победа с 1:0 у дома.
* Реал (Мадрид) реализира 21 попадения в турнира през този сезон.
* От друга страна тимът на Карло Анчелоти е допуснал шест попадения във вратата си, а Атлетико (Мадрид) е получил четири гола през този сезон в Шампионската лига.
* „Белият балет“ е вкарал пет гола с глава в турнира през този сезон, но „дюшекчиите“ не са допуснали такова попадение до момента.
* Кристиано Роналдо участва в четири от последните пет гола на Реал (Мадрид) в Шампионската лига (три попадения и една асистенция).

Всичко от Шампионската лига - ТУК

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

Шампионска лига, елиминационна фаза, сезон 2014/15 - ТУК