Тази вечер от 21:45 час в Кардиф миналогодишният първенец в Шампионска лига Реал (Мадрид) ще се изправи срещу историята. „Кралете“ ще спорят във финала в надпреварата с Ювентус и ще се опитат да станат първият тим, който съумява да грабне Ушатата в две поредни години.

Задачата пред тима на Зинедин Зидан обаче няма да е никак лесна. Освен, че срещу себе си имат силен и готов за свирепа битка съперник, и фактите са срещу „белите“. А както знаем – когато фактите говорят, и Боговете мълчат!

Нито един отбор не е защитил трофея си в Шампионска лига
От създаването на Шампионска лига през сезон 1992/93 (преди това КЕШ) няколко тима са били близо до защита на трофея си в надпреварата.

През сезон 1993/94 Милан печели най-силния клубен турнир след 4:0 на финала над Барселона. Следващата година "росонерите" отново стигат до мач за титлата, но го губят с 0:1 от Аякс. През сезон 1995/96 холандският гранд е близо до това да стане първият отбор, триумфирал в турнира в два поредни сезона, но в спор за трофея пада от Ювентус след изпълнение на дузпи. Лошата поличба продължава и през сезон 1996/97. "Бианконерите" играят финал, който обаче губят от Борусия (Дортмунд).

През 2009 година Манчестър Юнайтед губи от Барселона в спор за титлата. Само година по-рано "дяволите" триумфират в надпреварата след успех над Челси.

Нито един отбор не е печелил Шампионска лига в сезона, в който става световен клубен шампион
В края на 2016 година Реал (Мадрид) спечели Световното клубно първенство в Япония след успех на Кашима (бел.ред. 4:2 след продължения). Откакто съществува надпреварата обаче, нито един отбор не е триумфирал в нея и в Шампионска лига в един и същ сезон.

От 58 години Реал (Мадрид) не е триумфирал в Шампионска лига / КЕШ в нечетна година
Реал (Мадрид) е печели Шампионска лига / КЕШ общо 11 пъти.  Последният път, когато това се случва в нечетна година е през далечната 1959. Тогава "кралете" надделяват с 2:0 над Реймс. Всеки следващ триумф на "белите" е в четна година (1960, 1966, 1998, 2002, 2014, 2016).

Време е италиански клуб да спечели Шампионска лига
Фактите са си факти, а те са красноречиви - Ювентус трябва да спечели Шампионска лига през 2017 година. В историята на надпреварата италиански клубове грабват трофея на всеки седем години. За последно това се случи през 2010 година, когато Интер триумфира в най-силния клубен турнир. Преди това Милан го прави през 2003 и Ювентус през 1996 година.

Лилавият екип
Реал (Мадрид) се води гост във финала в Кардиф и ще излезе на терена с лилави екипи. С тях тимът има вече две загуби през сезона. 

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА