Манчестър Сити победи у дома Барселона с 3:1 в зрелищното дерби от група С на Шампионската лига. С успеха "гражданите" се доближиха до лидера във временното класиране. Момчетата на Пеп Гуардиола вече имат 7 точки, а бившият му отбор е с 9. Това беше и сладко отмъщение за Сити след унижението с 0:4 на "Ноу Камп" в предишния кръг.

Гостите започнаха по-агресивно и успяха да поведат при бърза контраатака. Неймар проби отляво, стигна до наказателното поле и подаде на Меси между бранителите на Сити. Лео пое топката, финтира двама противникови футболисти и хладнокръвно завърши атаката, преодолявайки безпомощния Кабайеро за 0:1. Това беше гол №54 за аржентинския нападател в груповата фаза на най-комерсиалния клубен турнир. По този начин Лео изпревари Кристиано Роналдо (53). Меси регистрпира и друго впечатляващо постижение. Той стана вторят играч, който не е европеец, попадал в стартовия състав за 100 мача в Лигата. Лидер е бразилецът Роберто Карлос (120). Меси продължи и една традиция.

Преди две седмици аржентинецът заби хеттрик на „гражданите”.

В общо 26 мача срещу английски клубове Лео е вкарал 17 гола. Най-често негова жертва е ставал Арсенал – 9 пъти. Следва Ман Сити с 6. Меси е наказвал само два пъти Манчестър Юнайтед, но това се случи на финалите в Шампионската лига през 2009 и 2011 г.

Отговорът на Сити не закъсня. в 39-ата минута защитниците на Барса направиха груба грешка и буквално подариха топката на Агуеро. Кун подаде на Стърлинг, който изведе в чиста позиция пред вратата Илкай Гюндоган. Той нямаше как да сбърка от около пет метра и опъна мрежата за 1:1. В 51-ата минута Кевин де Бройне с брилянтно изпълнение от пряк свободен удар направи обрата пълен - 2:1.

После Андре Гомеш уцели гредата над Кабайеро. В 73-ата минута домакините решиха всичко. Бърза контраатака свари отново неподготвена отбраната на Барселона. Де Бройне намери непокрития Навас. Испанецът продължи към Агуеро, той обаче не успя да нанесе удар пред опразнената врата, но все пак отклони топката на пътя на Гюндоган, който се разписа за 3:1.

Манчестър Сити е първият английски отбор, вкарал три гола на Барса в Шампионската лига от 18 години насам. За последно това стори Манчестър Юнайтед. През сезона 1998/1999 "червените дяволи" завършиха 3:3 в Испания. След това Ман Юнайтед спечели и Шампионската лига.

 

ГРУПА "С" 

Резултат с изображение за manchester cityРезултат с изображение за barcelonaМАНЧЕСТЪР СИТИ - БАРСЕЛОНА 3:1
0:1 Лионел Меси (21), 1:1 Илкай Гюндоган (39), 2:1 Кевин де Бройне (51), 3:1 Илкай Гюндоган (74)

Манчестър, "Етихад"
Съдия: Виктиор Касай

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА