Голямото шоу с незабравими моменти и емоции за феновете в Шампионската лига се подновява след две седмици пауза. Програмата с реваншите в най-престижния европейски клубен турнир стартира с мачове в Неапол и Лондон, където феновете на домакинстващите отбори се надяват на чудеса тази вечер от 21:45 часа българско време.

Наполи посреща европейския клубен шампион Реал (Мадрид) на „Сан Паоло” с единствената мисъл за обрат след загубата с 1:3 в първия мач и детрониране на „кралския клуб". Това би било първо класиране за 1/4-финал на италианския тим, който записа победа при визитата си на Рома (2:1) в последния си мач за първенство, а преди това бе регистрирал две поражения. Наполи се слави като много силен домакин в Шампионската лига, разчитайки и на мощната подкрепа на своите фенове. Италианският тим има само 1 загуба в последните си 10 мача на "Сан Паоло" (7 победи и 2 равенства), а поражението бе от Бешикташ (2:3) в груповата фаза този сезон. Треньорът Маурицио Сари потвърди, че Дрис Мертенс е здрав и ще може да играе, а под въпрос остава Алан е под въпрос заради проблем в бедрото.

Реал (Мадрид) преследва седми пореден 1/4-финал в „турнира на богатите”. Испанският гранд срази като гост Ейбар (4:1) при последния си мач в Примера дивисион след домакинската издънка срещу Лас Палмас (3:3) преди това. Според статистиката „белият балет” е продължавал напред в последните 8 случая, в които е имал преднина след първия мач във фазата на 1/8-финалите. Реал няма загуба в турнира вече 11 поредни мача и ако днес не допусне поражение, ще запише нов клубен рекорд в надпреварата. Треньорът Зинедин Зидан ще разчита отново на звездите Кристиано Роналдо и Гарет Бейл, които пропуснаха мача в Ейбар, а контузен е единствено Рафаел Варан.

В другата среща тази вечер Арсенал посреща Байерн и след 1:5 в първия мач на „Алианц Арена” в Мюнхен му трябва истинско чудо, за да отстрани баварците, които демонстрират страхотна форма в последните седмици и стряскат с резултатността си всеки един съперник – 20 попадения в предните им 5 срещи във всички турнири, като началото е с петте гола във вратата на „топчиите”. Те не успяха да победят само Херта (1:1) в Берлин от тези 5 мача. Капитанът на гостите Филип Лам е наказан за мача, а от групата отпадна и контузеният Жером Боатенг.

Арсенал отстъпи с 1:3 при визитата си на Ливърпул миналата събота и определено не може да се похвали с добри резултати в последните си 6 мача – 2 победи и 4 загуби, но пък спечели 6 от предните си 7 домакинства за първенство (6победи и 1 загуба), а поражението е от Уотфорд (1:2). Санти Касорла е контузен и отпада със сигурност, както и германският централен бранител Пер Мертезакер, който отдавна лекува травма. С леки травми са Мохамед Елнени и Арън Рамзи, който са под въпрос, а Месут Йозил все още се лекува от грипно заболяване и най-вероятно пропуска срещата.

Като цяло Байерн е истински кошмар за Арсенал в Шампионската лига, отстранявайки го на два пъти в последните години на тази фаза, която „топчиите” не са преодолявали от 2010 година. Баварците пък не са отпадали на 1/8-финал в турнира от 2011 година.

Досега в историята само 3 отбора са успявали да продължат след изоставане с 4 гола след първите мачове в турнирите на УЕФА. Това са португалският Лейшоеш, който елиминира Льо Шо дю Фон (2:6 и 5:0), сръбският Партизан, който прави знаменит обрат срещу Куинс Парк Рейнджърс (2:6 и 4:0) и Реал (Мадрид), който отстранява Борусия (Мьонхенгладбах) (1:5 и 4:0).

Резултат с изображение за real madrid logoРезултат с изображение за napoli logoНАПОЛИ - РЕАЛ (МАДРИД)
(в първия мач 1:3)
Днес от 21:45 часа, bTV Action
Неапол, стадион: "Сан Паоло"
Съдия: Джунейт Чакър (Турция)

Вероятни състави:

НАПОЛИ: Рейна, Хюсай, Кулибали, Албиол, Гулам, Желински, Диавара, Хамшик, Кайехон, Мертенс, Инсиние
Контузен: Алан
Наказани: няма
Старши треньор: Маурицио Сари

РЕАЛ (МАДРИД): Кейлор Навас, Карвахал, Пепе, Рамос, Марсело, Кроос, Каземиро, Модрич, Бейл, Роналдо, Бензема
Контузени: Рафаел Варан и Коентрао
Наказани: няма
Старши треньор: Зинедин Зидан (Франция)

Баланс между двата тима: 3 мача, 2 победи за Реал и 1 равенство, г.р. 6:2 за испанския гранд
Наполи срещу испански отбори: 4 победи, 4 равенства и 5 загуби, г.р. 16:15
Наполи у дома срещу испанци: 2 победи и 4 ремита
Реал срещу италиански отбори: 32 победи, 11 равенства и 25 поражения, г.р. 101:86
Реал при визитате си в Италия: 5 успеха, 8 ремита и 18 загуби

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Двата тима се срещнаха през сезон 1987/88 в първия кръг на надпреварата и тогава Реал продължи напред след 2:0 в Мадрид и 1:1 в Неапол.
* Реал (Мадрид) ще търси седмо поредно класиране за 1/4-финалите в турнира.
* "Кралският клуб" има лоша традиция срещу съперници от Италия - загуби 8 от последните 9 директни елиминации срещу отбори от Апенините в най-престижния европейски клубен турнир, включително от Ювентус на полуфиналите през 2015 година. Единственото изключение е отстраняването на Рома на 1/8-финалите през миналия сезон след две победи с по 2:0.
* Реал е вкарвал поне по гол в последните си 46 мача във всички турнири след онова 0:0 срещу Манчестър Сити на полуфиналите в тази надпревара миналия сезон.
* Наполи за втори път е на 1/8-финал в турнира, като досега не е преминавал тази фаза.
* Кристиано Роналдо няма гол в Шампионската лига вече 493 минути, което е рекордно дълга серия за португалеца, откакто е в Реал.
* Вратарят Пепе Рейна няма победи срещу Реал в 7 досегашни опита с екипите на Барселона и Виляреал - 3 равенства и 4 загуби.
* Матео Ковачич е играл 4 пъти срещу Наполи с Интер - 2 равенства и 2 загуби.
* Алваро Мората също се е изправял 4 пъти срещу Наполи с екипа на Ювентус - 3 победи и 1 загуба, вкарвайки и един гол.

Резултат с изображение за bayern munchen logoРезултат с изображение за arsenal logoАРСЕНАЛ - БАЙЕРН
(в първия мач 1:5)
Днес от 21:45 часа, РИНГ БГ
Лондон, стадион: "Емирейтс"
Съдия: Тасос Сидоропулос (Гърция)

Вероятни състави:

АРСЕНАЛ: Оспина, Белерин, Косиелни, Мустафи, Гибс, Рамзи, Джака, Уолкот, Иуоби, Санчес, Жиру
Контузени: Аарън Рамзи, Пер Мертезакер, Мохамед Елнени и Санти Касорла
Болен: Месут Йозил
Наказани: няма
Старши треньор: Арсен Венгер (Франция)

БАЙЕРН: Нойер, Рафиня, Мартинес, Хумелс, Алаба, Алонсо, Кимих, Рибери, Мюлер, Робен, Левандовски
Контузен: Жером Боатенг
Наказани: Филип Лам
Старши треньор: Карло Анчелоти (Италия)

Баланс от досегашните мачове: 3 победи за Арсенал, 2 равенства и 5 победи за Байерн, г.р. 12:22 за баварците.
Срещите между двата тима в Лондон:
Баланс на Арсенал срещу немски отбори: 16 успеха, 6 ремита и 13 поражения, г.р. 59:55
Арсенал срещу германски отбори в Англия: 11 победи, 1 равенство и 5 загуби
Баланс на Байерн срещу английски отбори: 20 победи, 16 равенства и 14 загуби, г.р. 82:63
Байерн при визитите си в Англия: 5 успеха, 8 ремита и 8 поражения

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Първият сблъсък между двата тима на 1/8-финалите в турнира е от 2005 година, когато Байерн побеждава с 3:1 в Мюнхен и губи след това с 0:1 в английската столица.
* През 2013 година Арсенал губи с 1:3 у дома от Байерн на същата тази фаза, а след това постига единствената си победа в Мюнхен с 2:0, но отпада от турнира.
* През 2014 година отборите завършиха 1:1 в Мюнхен, но преди това Байерн бе спечелил с 2:0 в Лондон и продължи напред.
* Байерн среща за 18-и път английски тим в последните пет сезона.
* Карло Анчелоти е печелил вече 3 пъти Шампионската лига - два пъти с Милан (2003, 2007) и веднъж с Реал (Мадрид) през 2014 година. Предшественикът му в Байерн Хосеп Гуардиола не стигна нито веднъж дори до финала в трите си сезона начело на баварците.
* „Артилеристите” не са преодолявали 1/8-финалите на турнира шест поредни сезона от 2010 година насам.
* За последно баварците отпадат на 1/8-финалите в надпреварата през 2011 година от Интер - 1:0 в Милано и 2:3 в Мюнхен.
* Вратарят Петър Чех е играл 8 пъти срещу Байерн с екипите на Спарта (Прага), Челси и Арсенал. Включен е и триумфът с Челси в турнира през 2012 година на финала в Мюнхен - общо 3 победи, 1 равенство и 4 загуби.
* Месут Йозил е вкарал 4 гола във вратата на Байерн от 16 мача, но пропуска днешния мач заради вирус.
* Ариен Робен е играл 13 пъти срещу Арсенал с екипите на ПСВ Айндховен, Челси и Байерн - 7 победи, 4 равенства и 1 загуба.
* Шаби Алонсо е имал 13 мача с Ливърпул срещу Арсенал преди сегашните сблъсъци като играч на Байерн - 4 победи, 4 равенства и 5 загуби.
* Гранит Джака се е изправял 8 пъти срещу Байерн с екипа на Борусия (Мьонхенгладбах) - 2 победи, 2 равенства и 3 загуби.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА