Европейската футболна асоциация УЕФА официализира очакваните промени в най-комерсиалния клубен турнир - Шампионската лига. Това стана на конгреса във Виена, макар не всички предложения около новия формат да бяха приети.

От сезон 2024/25 се увеличават участниците в турнира и от 32 сега, ще станат 36. Първите две от новите четири места в Шампионската лига ще бъдат предоставени на страните с най-висок коефициент от всички техни участници в европейските турнири в последните два сезона. 

Още едно място ще получи страната на пето място в класацията по коефициент на УЕФА, която в последните години почти винаги е Франция. Последното четвърто място ще отиде в тъй наречения шампионски поток от плейофната фаза на квалификациите, където до момента се класираха четири тима, а сега вече ще са пет.

Именно там са надеждите на България за пробив в турнира.

Промени има и във формата, като всеки отбор ще играе по осем мача в рамките на десет седмици, вместо досегашните 6 (3 домакинства и три гостувания).

Турнирът вече няма да бъде в групи, а с общо класиране по подобие на вътрешните първенства. Не е ясно по какъв принцип ще бъдат определяни съперниците, но всеки ще има по 4 домакинства и 4 гостувания на различни отбори.

Първите осем в подреждането ще се класират директно за следващата фаза, а тези на позициите между 9-о и 24-о място ще играят допълнителен плейоф в два мача, който ще определи продължаващите на 1/8-финалите.

От УЕФА допълват, че подобни промени ще бъдат приложени и в другите два клубни турнира - Лига Европа и Лигата на конференциите, където също ще се класират 36 отбора и ще играят поне по 8 мача. Това също е добра възможност за българските представители.

 Winbet - победата е емоция! (18+)