Шампионската лига е една мечта. Най-престижната клубна надпревара в света е произвела паметни и спиращи сърцето моменти за футболна Европа.

В началото на месец май тази година Реал срази градския съперник Атлетико с 3:0 на своя „Сантяго Бернабеу” в мадридското дерби от полуфиналите на турнира, а двама фенове участваха в предизвикателство на един от спонсорите на надпреварата, опитвайки се да задържат пулса си под 80 удара в минута по време на мача. Това бе естествено трудно и за двамата, но те получиха като възнаграждение два билета за реванша.

„Това беше наистина забавно с феновете. Невъзможно е да издържиш такъв мач с толкова нисък пулс. На мен ми беше ясно, че те ще загубят това предизвикателство”, сподели бившият вратар на Реал Сантяго Канисарес, който гледа отблизо случващото се с футболните привърженици. За феновете на „кралския” клуб най-вероятно предстои отново изпълнена с нерви вечер по време на финала срещу Ювентус в Кардиф.  

Ето петте спиращи сърцето моменти в най-голямата клубна надпревара в света:
АЯКС 95 – ДЕЦАТА ПЕЧЕЛЯТ ТИТЛАТА
Аякс – Милан 1:0, „Ернст Хапел” във Виена, 24 май 1995 година
До ден днешен този тим е считан за един от най-добрите в историята на футбола и затова е получил точното и кратко име: Аякс 95. Със средна възраст от само 23 години отборът играе в традициите на холандските величия Йохан Кройф и Ринус Микелс и се налага в една легендарна вечер срещу великия Милан, за да си осигури титлата. При оставащи само пет минути на стадион „Ернст Хапел” във Виена 17-годишният тогава Патрик Клуйверт влиза като резерва и вкарва един от най-известните голове на Шампионската лига, с който детският Аякс на треньора Луис ван Гаал пише история.

СОЛСКЯЕР ИЗСТРЕЛВА ЮНАЙТЕД СЪВСЕМ КЪСНО КЪМ ТИТЛАТА
Манчестър Юнайтед – Байерн 2:1, „Камп Ноу”, 27 май 1999 година
„Не мога да повярвам, не мога да повярвам. Футбол – по-дяволите още веднъж”, възклицава щастливият сър Алекс Фъргюсън, който след най-драматичната победа в историята на Шампионската лига е напълно изчерпан и без думи. Никой не можеше да проумее това, което се бе случило. Манчестър Юнайтед беше 89 минути губещия отбор на „Камп Ноу”. Въпреки това след само един гол пасив англичаните някак си успяват да изравнят. Теди Шерингам вкарва гола в първата минута на допълнителното време за неочакваното изравняване, а влезлият късно като смяна Оле Гунар Солскяер очаква да играе поне 40 минути във финал на Шампионската лига. Очакванията на норвежеца обаче са грешни, тъй като само 90 секунди по-късно той отбелязва за 2:1 и става героя на Юнайтед.

ДЖЕРАРД СПЕСТЯВА НА ЛИВЪРПУЛ ЕДНА ГРЪЦКА ТРАГЕДИЯ
Ливърпул – Олимпиакос 3:1, „Анфийлд”, 8 декември 2004 година
Ливърпул стои в пропаст. Остават да се играят по-малко от пет минути на „Анфийлд” през декември 2004 година, когато „червените” водят с 2:1 и въпреки това са пред отпадане от Шампионската лига. Те спешно се нуждаят от герой и го получават в лицето на Стивън Джерард, който сътворява един от спиращите сърцето моменти в клубната история. Четири минути преди края Джерард вкарва със сензационно воле и спасява отбора от отпадане. Това беше най-важният момент по пътя към финала, където в Истанбул се стига до сензационното наваксване на пасив от 0:3 срещу Милан и триумф за Ливърпул с 3:2 след изпълнение на дузпи.

РАМОС ВКАРВА КЛАСИЧЕСКИ ГОЛ С ГЛАВА
Реал (Мадрид) – Атлетико (Мадрид) 4:1 след продължения, „Да Луж” в Лисабон, 24 май 2014 година
„Това беше един невероятен момент. По-късно това ще стане момент, за който винаги ще си спомням. Мога да го показвам на моят син и моите внуци”, споделя защитникът на Реал (Мадрид) Серхио Рамос пред официалния сайт на УЕФА. Това беше един класически гол с глава, едно попадение, което никога няма да се забрави и от двете части на Мадрид. Всъщност Атлетико е считан за аутсайдер във финала и не би трябвало да издържи срещу Реал. „Дюшекчиите” от испанската столица обаче преди това правят невъзможното възможно, печелейки титлата в Испания срещу Барселона и Реал. В третата минута на добавеното време на стадиона в Лисабон нещата изглеждат така, че аутсайдерът ще успее да се наложи срещу Реал, който е най-успешният отбор в историята на надпреварата. Тогава обаче идва моментът на Серхио Рамос. Това беше краят на Атлетико, защото Реал марширува за победа с 4:1 в продълженията. Изравнителният гол на Рамос с глава всъщност е като победен.

НЕЙМАР И БАРСА ПОСТИГАТ НЕВЪЗМОЖНОТО
Барселона – ПСЖ 6:1, „Камп Ноу”, 8 март 2017 година
Обратът бе считан за невъзможен. След катастрофалната загуба с 0:4 във френската столица Барселона бе почти на земята срещу ПСЖ на 1/8-финалите тази година в турнира. Каталунците поведоха с 3:0 на реванша, но тогава вкара Единсон Кавани за гостите и това трябваше да е всичко. Барса се нуждаеше от още три гола и всичко изглеждаше повече от невъзможно. На „Камп Ноу” бе съвсем спокойно. Всички се бяха предали, но без Неймар. Бразилецът показа най-доброто от себе си за отбора, взе мача в свой ръце и вкара в 88-ата минута от пряк свободен удар, а в 91-ата минута и от дузпа. В петата минута от добавеното време той асистира на Сержи Роберто, който вкара за крайното 6:1. Най-големият обрат в историята на Шампионската лига бе перфектен.

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА