Лудогорец изигра най-слабия си мач от много време насам и записа тежка загуба с 0:4 при гостуването на Базел от Шампионската лига. Разградчани ликуваха в София срещу първенеца на Швейцария след гола на Йордан Минев в 92-ата минута за първия исторически успех в груповата фаза на Турнира на богатите, но тази вечер подразнените съотборници на Иван Иванов отмъстиха на българите и завързаха още повече интригата за второто място в Група "B". Минев пропусна срещата заради наказание, а мястото му най-вляво на защитата зае Браян Ангуло.

С победата Базел събра 6 точки и е зад лидера Реал (Мадрид), който в същото време се наложи с 1:0 в домакинството си на Ливърпул и събра пълен актив от 12 точки, гарантирайки си продължаването в елиминациите. "Мърсисайдци" и разградчани имат по 3 точки преди сблъсъка в София на 26 ноември.

Двубоят на стадион "Санкт Якоб Парк" започна неприятно за българите. Звездата Козмин Моци получи контузия и не можа да продължи, въпреки че първоначално стисна зъби и се завърна на терена след оказана му медицинска помощ. Треньорът Георги Дерменджиев беше принуден да замени румънеца с Александър Александров в 21-ата минута. Между последния и Георги Терзиев очевидно липсваше синхрон и отбраната на Лудогорец много лесно се пропукваше и позволяваше на играчите на Базел да се озовават на отлични позиции пред Владислав Стоянов. Българският национал имаше доста работа тази вечер, пред него беше като на стрелбище и му се наложи цели четири пъти да вади топката от мрежата си.

moc.jpg

Първото попадение реализира 17-годишният Бреел Емболо в 34-ата минута. Талантливият нападател на Базел бе изпуснат от Георги Терзиев след извеждащо подаване на Фабиан Фрай през центъра на българската защита, и с техничен удар преодоля Владислав Стоянов, прокарвайки топката между краката му за 1:0. Още до почивката избраниците на Пауло Соуса стигнаха до удвояване на преднината. В 41-ата минута парагваецът Дерлис Гонзалес бе изведен сам срещу Стоянов, отново след асистенция на капитана Фрай и реализира за 2:0. При тази ситуация Терзиев беше изостанал и покри засадата. Той заедно с Александър Александров отново не действаха по добър начин и изпуснаха снажния Емболо.

В добавеното време на първото полувреме Лудогорец пропусна най-чистото си положение в мача. Михаил Александров беше изведен отлично от Даниел Абало вляво в наказателното поле на Базел, но озовал се очи в очи срещу стража Томаш Вацлик стреля право в тялото му, вместо да го прехвърли и да отбележи.

И след почивката швейцарците доминираха. Дерменджиев потърси промяна, изкарвайки Роман Безяк, който и днес беше крайно неубедителен и не направи нищо запомнящо се. На върха на нападението застана Юнес Хамза, подпомаган от Михаил Александров, Марселиньо и Абало. Домакините обаче с лекота разминаваха бранителите на разградчани и третото попадение не закъсня. В 59-ата минута албанецът Шкелзен Гаши, който тази вечер записа първи минути в Шампионска лига, също наказа Владо Стоянов. Емболо, който беше в засада, центрира отдясно, и точно на 2-3 метра пред българския страж Гаши реализира за 3:0.

derm.jpg

В 65-ата минута и Марек Сухи се озова в прегръдките на съотборниците си. След центриране от корнер настана суматоха в наказателното поле на Стоянов, Кайсара не успя да изчисти топката и я подаде на Сухи, който отблизо реализира, като останаха съмнения, че си спря кълбото с ръка. Разградчани оспорваха, но съдията беше непоколебил и зачете попадението - 4:0.

В края домакините дори имаха шанс да направят катастрофата на българите още по-запомняща се, но само отличната намеса на Владислав Стоянов предотврати нов гол във вратата му. Резервата Maтиас Делгадо беше изведен очи в очи срещу българския страж, но не успя да го преодолее.

След най-тежката си загуба в евротурнирите Лудогорец се свлече на последното място в Група "B" и се нуждае от победа над Ливърпул на 26 ноември, за да остане в битката за втората позиция.

Мачът по минути - ТУК!

БАЗЕЛ - ЛУДОГОРЕЦ 4:0
1:0 Бреел Емболо (34), 2:0 Гонсалес (41), 3:0 Шкелзен Гаши (59), 4:0 Марек Сухи (65)

4_4.jpg
БАЗЕЛ: 1.Томаш Вацлик, 19.Бехранг Сафари, 17.Марек Сухи topka.jpg, 16.Фабиан Шер, 7.Лука Цуфи, 20.Фабиан Фрай (81 smqna.jpg 21.Марсело Диас), 34.Таулант Джака, 33.Мохамед Елнени, 25.Дерлис Гонсалес topka.jpg jalt.jpg (69 smqna.jpg 39.Давиде Кала), 11.Шкелзен Гаши topka.jpg (73 smqna.jpg 10.Maтиас Делгадо), 36.Бреел Емболо topka.jpg
Резерви: 18.Германо Вайлати, 4.Филип Деген, 21.Марсело Диас, 10.Матиас Делгадо, 24.Ахмед Хамуди, 30.Джовани Сио, 39.Давиде Кала
Треньор: Пауло Соуса


ludogorec.JPG
ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 55.Георги Терзиев, 27.Козмин Моци (21 smqna.jpg 15.Александър Александров), 16. Браян Ангуло, 8.Фабио Ешпиньо (62 smqna.jpg 12.Абел Анисе), 18.Светослав Дяков, 17.Даниел Абало, 7.Михаил Александров, 84.Марселиньо jalt.jpg, 9.Роман Безяк (46 smqna.jpg 99.Юнес Хамза)
Резерви: 26.Милан Борян, 15.Александър Александров, 12.Абел Анисе, 23.Христо Златински, 88.Вандерсон, 93.Върджил Мисиджан, 99.Юнес Хамза
Треньор: Георги Дерменджиев


Базел, стадион "Санкт Якоб Парк" - 35 272 зрители
Съдия: Стефан Ланоа (Франция)
Жълти картони: Дерлис Гонсалес (Базел); Марселиньо (Лудогорец)


EТО КАК ЗАПОЧНАХА ДВАТА ОТБОРА:

basel_lud_shema.jpg

basel_lud_shema1.jpg




Всичко за Шампионската лига - състави, групи, резултати и класирания, новини и статистика можете да намерите ТУК!

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа