Европейската футболна асоциация (УЕФА) и Асоциацията на европейските клубове (ЕСА) се споразумяха за новия формат на Шампионската лига и сключиха договор за продажба на тв правата за следващите три години за сумата от 15 милиарда евро. Така клубовете ще си разделят по 5 милиарда за сезон, което е с 1,5 милиарда повече спрямо сегашните приходи.

Tова ще помогне за увеличаване на наградния фонд в турнира. Очаква се клубовете да получават с по над 40% спрямо досегашното споразумение, което пък може да се окаже ключово за отказване от участието им Суперлигата. През миналата година Барселона, Реал (Мадрид) и Ювентус примамиха още няколко гранда в суперпроект за милиони, които така и не се състоя.

Президентът на ПСЖ и председател на Асоциацията на европейските клубове Насер ал-Хелаифи определи сделката като "нова зора" за клубовете.

"Доволни сме, че видяхме толкова голям интерес от заинтересованите страни и сме щастливи, че ще осигурим финансова стабилност на европейските клубове. Освен Шампионска лига, другите клубни турнири също ще продължат да се развиват", коментира президентът на европейската централа Александър Чеферин.

Новият формат се обсъжда от средата на миналата година, но все още не е напълно уточнен.

От сезон 2024/25 година ще настъпи промяна в груповата фаза на Шампионската лига. Първо ще бъде увеличен броят на отборите до 36, а заедно с това ще бъде премахнат моделът разменено домакинство, като клубовете ще бъдат в една лига и всеки тим ще играе минимум по пет мача у дома и навън с различни противници.

Ще има класиране, а първите осем ще играят плейофи на директна елиминация.