ПСЖ и Барселона се изправят за трети път през този сезон в Шампионската лига. Този път срещата е първи четвъртфинал, а парижани трябва да се справят без част от най-добрите си играчи.
 
В последните две години Барселона и ПСЖ често се срещаха в турнира, а през настоящия сезон бяха в Група „F“. Парижани спечелиха с 3:2 у дома, а при гостуването си на „Камп Ноу“ отстъпиха с 1:3. През пролетта на 2013 г. каталунците елиминираха ПСЖ на 1/4-финалите след две равенства (1:1 и 2:2) и повече голове на чужд терен.
 
Треньорът на френския шампион Лоран Блан няма да може да разчита на наказаните Златан Ибрахимович, Марко Верати и Серж Ориер, както и на контузения Тиаго Силва. Давид Луис, който се очакваше да не играе заради разтежение, попадна в групата за мача и може да се появи на терена.
 
Дани Алвес е наказан за Барселона. Очаква се той бъде заменен от Мартин Монтоя или Адриано. Томас Вермаелен най-вероятно няма да играе, въпреки че пътува до Париж със съотборниците си. Има спекулации, че Неймар може да остане извън титулярния състав.
 
КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Лоран Блан (ПСЖ): „Не може да се каже, че имаме допълнителен стимул заради името на съперника. Все пак двата отбора се познават много добре. През зимата положихме много усилия и в последните мачове берем плодовете на свършената работа. Единствената разлика в сравнение с миналата година е, че тогава по това време на сезона бяхме в спад.“
 
Луис Енрике (Барселона): „За нас Дани Алвес е важен играч и това се доказва от изиграните минути. Ние обаче разполагаме с много добри футболисти и аз имам избор за неговата позиция. Искам да ви уверя, че липсата на Алвес въобще няма да се отрази на представянето на отбора в защита. ПСЖ не е по-слаб без Ибрахимович. Все пак те ни победиха, когато той не игра. Очаквам отворен мач, тъй като добре се познаваме с противника.“
 
 
Днес от 21:45 часа
1_33.jpg
Париж, „Парк де Пренс“
Съдия: Марк Клатънбърг (Англия)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
ПСЖ: Салваторе Сиригу, Грегори ван дер Вийл, Маркиньос, Тиаго Силва, Максуел, Адриан Рабио, Йоан Кабай, Блез Матуиди, Есекил Лавеци, Единсон Кавани, Хавиер Пасторе
Контузен: Тиаго Мота
Под въпрос: Давид Луис
Наказани: Златан Ибрахимович, Марко Верати, Серж Ориер
 
Барселона: Марк-Андре тер Щеген, Адриано, Жерар Пике, Серхио Бускетс, Жорди Алба, Иван Ракитич, Хавиер Масчерано, Андрес Иниеста, Луис Суарес, Лионел Меси, Неймар
Контузени: Томас Вермаелен
Под въпрос: няма
Наказан: Даниел Алвес

ДОСЕГАШНИ МАЧОВЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ
01.03.1995, ШЛ, 1/4-финал: Барселона – ПСЖ 1:1
15.03.1995, ШЛ, 1/4-финал: ПСЖ – Барселона 2:1
14.05.1997, КНК, финал: Барселона – ПСЖ 1:0
02.04.2013, ШЛ, 1/4-финал: ПСЖ – Барселона 2:2
10.04.2013, ШЛ, 1/4-финал, Барселона – ПСЖ 1:1
30.09.2014, ШЛ, групи: ПСЖ – Барселона 3:2
10.12.2014, ШЛ, групи: Барселона – ПСЖ 3:1
Баланс: 7 мача, 2 победи за ПСЖ, 3 равенства, 2 победи за Барселона, г.р. 10:11
ПСЖ срещу испански отбори: 22 мача, 10 победи, 6 равенства, 6 загуби, г.р. 37:33
Барселона срещу френски отбори: 19 мача, 10 победи, 5 равенства, 4 загуби, г.р. 37:26

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* ПСЖ е единственият отбор, успял да победи Барселона през този сезон в Шампионската лига. Парижани са и единственият тим, вкарал три гола в един мач срещу каталунците в турнира от сезон 2013/14 насам.
* Барса е в серия от шест поредни победи в Шампионската лига.
* Това е трети четвъртфинал на Шампионската лига между двата отбора. През 1995 г. ПСЖ продължава напред, а Барса се класира на полуфиналите през 2013 г.
* Барселона и ПСЖ вкараха поне по един гол в шестте мача помежду си в Шампионската лига.
* Каталунците нямат победа като гост на френски отбор от 2001 г., когато се наложи над Лион. След това „блаугранас“ записаха три равенства и едно поражение.
* Барселона е на четвъртфинал на Шампионската лига за 18-и път в историята си, като в девет случая е продължавал напред.
* ПСЖ е участвал три пъти на 1/4-финал в турнира, като в последните два сезона не успя да продължи напред.
* Парижани са отборът с най-много допуснати голове в турнира до момента (10) сред четвъртфиналистите.

Всичко от Шампионската лига - ТУК

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

Шампионска лига, елиминационна фаза, сезон 2014/15 - ТУК