Уникалният гол на Кристиано Роналдо срещу Ювентус в Торино е най-красивият в неговата кариера и безспорно ще бъде включен в най-великите му моменти на зеления терен. Португалецът се разписа на два пъти за убедителната победа на Реал (Мадрид) с 3:0 в първия четвъртфинал между двата тима в Шампионската лига, а с второто си попадение той омагьоса футболния свят. В 64-ата минута Даниел Карвахал центрира отдясно в наказателното поле, където Роналдо отскочи като състезател на висок скок и реализира феноменалния си гол със задна ножица.

Толкова високо за задна ножица 33-годишният нападател вероятно не е скачал никога. На каква височина обаче полетя наистина петкратният носител на „Златната топка” за този фамозен гол? Той е висок само 1,87 метра, а „Марка” изчисли точно от каква височина португалецът е отправил головия удар при задната си ножица. Резултатът показва: между тревата и гърба на Роналдо са 1,41 метра, а топката той удря с десния крак от височина 2,38 метра – почти на височината на напречната греда на вратата (2,44 метра).

„Най-добрият ми гол. Отдавна чаках това и го направих при това доста от високо. Много съм щастлив. Не съм смятал, че ще вкарам такъв гол”, коментира самият нападател.

Не за първи път португалецът се разписва от толкова високо. На Евро 2016 във Франция срещу Уелс (2:0) на полуфинала той вкара с глава от височина 2,62 метра – отскок тогава от 76 сантиметра.

Този път бяха само 2,38 метра, но за най-фамозния гол на португалеца, а германският таблоид „Билд” направи любопитни сравнения за височината. Едно от най-интересните е, че десният крак на Роналдо е бил със 68 см по-високо от височината на звездата на Барса Лионел Меси (1,70 метра). Друго е със световния рекорд в скока на височина – 2,45 метра на кубинеца Хавиер Сотомайор от 27 юли 1993 година. Кракът на португалеца при гола му е бил 7 сантиметра по-ниско. Все пак обаче Роналдо е надвишил нормата в тази дисциплина за Олимпийските игри в Рио 2016, където атлетите трябваше да преодолеят летва от 2,29 метра, за да се класират за финала.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА