Легендарният журналист Румен Пайташев представи 16-ата си книга на футболна тематика – „Великите триумфи от Реал до Барселона” на издателство „Вивид Райс”.

В нея авторът разказва подробно историята на турнира за Купата на европейските шампиони, прераснал по-късно в Шампионска лига. Турнирът е разгледан сезон по сезон – от създаването му през 1955 година до 2015 година включително.

След всеки сезон е отделено специално място на финалния мач с пълна статистика, както и българското участие в надпреварата.

Презентацията се състоя в Централния военен клуб, където присъстваха много гости.

"Благодаря на издателството за това, че тази книга е вече на пазара. Благодаря на всички вас - колеги и мои приятели, че уважихте събитието", бяха първите думи на Румен Пайташев по време на церемонията.

"Написах книгата с голяма любов. В нея читателят ще открие не само суха статистика, но и много интересни и любопитни факти, свързани с историята на турнира. Никога не съм криел, че симпатизирам на два европейски отбора. Това са Реал (Мадрид) и Интер", добави авторът.

"Отделено е достатъчно място и на българското участие в най-престижния клубен турнир. Моят първи спомен от мач на български отбор в евротурнирите е знаменитата победа на Локомотив (София) над Малмьо с 8:3 през 1964 година", каза още Пайташев.

Румен Пайташев е доайен в спортната и в частност футболната журналистика. Роден е на 27 януари 1956 година в София. Прави първите си стъпки във вестник „Отечествен фронт” през 1979 година. 6 години е бил редактор в отдел „Футбол” на вестник „Народен Спорт”, както и 10 години заместник-главен редактор на вестник „Футбол” от неговото основаване през 1988 година.

Бил е очевидец на 7 световни и 7 европейски първенства по футбол, като е първият и единствен досега български спортен журналист, който е отразявал турнира Копа Америка от мястото на събитието и има в актива си 6 турнира. Освен това е бил на три турнира за Купата на африканските нации, два пъти на олимпийския футболен турнир и по веднъж на турнира за Купата на конфедерациите (тогава турнир Крал Фахд в Саудитска арабия), турнира за „Златната купа” на КОНКАКАФ, на световното младежко първенство (до 20 г.), на световните и на европейските първенства по футбол в зала, както и на финала за Междуконтиненталната купа между Сан Пауло и Барселона (2:1) през 1992 година в Токио. Отразил е на живо три финални мача от Шампионската лига.

Румен Пайташев има над 200 лични интервюта с най-големите футболисти и треньори в историята начело с Пеле, Марадона, Алфредо ди Стефано, Йохан Кройф, Франц Бекенбауер, Еузебио, Боби Чарлтън и др., както и треньорите Хеленио Херера, Теле Сантана, Сезар Луис Меноти, Карлос Билярдо и др. Интервюирал е последните трима президенти на ФИФА – сър Стенли Роуз, Жоан Хавеланж и Сеп Блатер.