Тазгодишният финал в Шампионската лига ще е по-специален за един от 22-ата на терена. Някой от футболистите на Ювентус или Реал не само ще спечели пръв или пореден трофей от турнира, но и ще сбъдне мечта. Този човек е специален заради всичко, което даде на футбола и заради малкото, което не взе от него. 

"За мен е мечта да спечеля Шампионска лига с Ювентус, но мечтите се сбъдват". Това каза преди години вратарят на Ювентус Джанлуиджи Буфон, преподписвайки последния си контракт със "Старата госпожа", а ден преди двубоя каза, че с трофея ще затвори професионален цикъл, изпълнен с куп други отличия.  

Буфон има почти всичко във футбола - световен шампион с Италия (2006 година) и вицеевропейски (2012), европейски шампион до 21 години, носител на Купата на УЕФА с Парма (1999), 8 пъти шампион на Италия и 4 пъти носител на Купата на Италия... Успехите му са много, но в графа Шампионска лига има два сребърни медала. Джиджи на два пъти бе близо до триумфа, но дузпи срещу Милан (0:0, 2:3) през 2003 и 1:3 срещу Барселона 12 години по-късно го лишиха от триумфа. 

За отбелязване са постиженията му в тези срещи - спаси две поредни дузпи - на Зеедорф и Каладзе срещу Милан, в момент, в който Трезеге пропуска първата дузпа за Юве. Срещу Барселона пък направи пет голови спасявания от осем точни удара на съперника. Той направи всичко по силите си, но нещо друго му попречи да осъществи мечтата си. Желанието да свърши недовършената си работа обаче, но накара да играе до 39 години. Шампионската лига е липсващото парче, което може изпълни изцяло 22-годишната му професионална кариера. 

През тази година Ювентус няма загуба в турнира през този сезон (12 мача, 9 победи, 3 равенства), а мнозина твърдят, че трофей в Шампионската лига ще му осигури и Златна топка - нещо немислимо в последните 10 години, когато Меси и Роналдо обираха наградите. 

Мотивацията на Буфон ще е безгранична срещу Реал (събота, 21:45 часа), но по-важното е, че победата не е просто победа, а мечта. А мечтите се сбъдват, както казва самият Буфон. 

Ювентус е в серия от 5 поредни загубени финала в Шампионската лига (от 1996 до 2015 година), докато Реал има две купи в последните три години, което също може да повлияе на самочувствието, но и желанието на двата тима.