Тази вечер ще станат ясни и последните два участника на полуфиналите на Шампионската лига. Те ще бъдат определени от сблъсъците, противопоставящи Монако срещу Борусия (Дортмунд) и Барселона с Ювентус.

Барселона има много трудна задача, тъй като трябва да преодолее загубата с 0:3, която допусна в Торино в първия мач преди седмица. Каталунците обаче имат собствения си пример пред себе си, тъй като в предишния кръг елиминираха ПСЖ, въпреки че отстъпиха в Париж с 0:4. Последва магична нощ на „Камп Ноу“ и успех с 6:1. Сега задачата изглежда по-лесна от гледна точка на головете, които са по-малко за заличаване. От друга страна на Барса ще бъде по-трудно заради съдийските аванти, които тимът получи в реванша срещу парижани, тъй като се очаква реферите да бъдат много внимателни.

Борусия (Дортмунд) също трябва да заличава пасив, но в мач като гост. Това е трудно за постигане и е правено само два пъти в историята на Шампионската лига. Още повече, че Монако няма домакинска загуба в турнира през този сезон и като цяло е допускал само едно поражение от германски отбор на собствения си стадион. Друг минус за „жълто-черните“ е, че никога не са продължавали напред след загуба у дома в първата среща.
 

Резултат с изображение за barcelona logoБАРСЕЛОНА – ЮВЕНТУСРезултат с изображение за juventus logo
В първата среща: 0:3

Днес от 21:45 часа по bTV Action
Барселона, „Камп Ноу“
Съдия: Бьорн Куйперс

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Барселона: Тер Стеген, Масчерано, Пике, Юмтити, Ракитич, Бускетс, Иниеста, Серхи Роберто, Меси, Луис Суарес, Неймар
Контузени: Рафиня, Алейш Видал
Наказани: няма
На картон от наказание: Неймар, Пике, Ракитич, Суарес

Ювентус: Буфон, Дани Алвес, Бонучи, Киелини, Алекс Сандро, Пянич, Кедира, Куадрадо, Дибала, Манджукич, Игуаин
Контузени: Пяца
Наказани: няма
На картон от наказание: Куадрадо, Манджукич, Кедира

Баланс между двата отбора: 8 мача, 3 победи за Барселона, 2 равенства, 3 победи за Ювентус, г.р. 10:10

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Барселона ще направи опит да се класира за 17-и път в историята си на полуфинал на КЕШ/Шампионска лига, а Ювентус се пробва да стори това за 12-и път.
* За 28-и път в евротурнирите каталунците загубиха първия мач като гост, но в 13 от предишните случаи „блаугранас“ продължават напред. Барса общо пет пъти е губил с 0:3 първия мач при визитите си в Европа, като в три от случаите е продължавал напред. Това се случва срещу Ипсуич (сезон 1977/78), Андерлехт (1978/79) и ИФК Гьотеборг (1985/86), но и в трите случая това става след дузпи.
* Барселона спечели всичките си 15 домакински мача в Шампионската лига под ръководството на Луис Енрике. Като цяло тимът от „Камп Ноу“ няма загуба на свой терен в турнира вече 20 поредни мача (19 успеха и едно равенство), а серията започна през септември 2013 година.
* В сблъсъците си с италиански клубове на елиминационна фаза, Барселона осем пъти продължава напред и три пъти отпада.
* При последното си домакинство на тим от Серия „А“ каталунците разбиха Рома с 6:1 през миналия сезон. Общият баланс на Барса срещу италианци на собствен терен е 14 победи, 5 равенства и 2 загуби. „Блаугранас“ нямат поражение в последните си 12 домакинства срещу отбори от Италия (9 победи).
* Ювентус спечели всичките си четири гостувания в Шампионската лига през този сезон. В тези срещи допусна само един гол и реализира 10, а в три от тях не получи попадение във вратата си.
* „Старата госпожа“ продължи напред в 34 от 42-та случая в евротуртнирите, в които печели първия мач като домакин. Това включва и всичките пет случая, в които записа успехи с 3:0 на свой терен.
* Ювентус осем пъти отстранява и шест пъти отпада от испански клубове в Европа
* „Бианконерите“ имат общ баланс от 4 победи, 5 равенства и 15 загуби при гостуванията си в Испания, като допусна поражение в четири от последните си пет визити в страната. Единственото изключение е успехът с 3:1 над Севиля в груповата фаза този сезон.
* Барселона има пет победи и една загуба в случаите, когато стига до изпълнение на дузпи в евротурнирите. Единствената загуба е от Стяуа във финала на КЕШ през 1986 г. Ювентус три пъти е постигал успех при дузпи в Европа и три пъти е губил.

 

Резултат с изображение за monaco logoМОНАКО – БОРУСИЯ (ДОРТМУНД)Резултат с изображение за борусия дортмунд
В първата среща: 3:2

Днес от 21:45 часа по Ринг
Монако, „Стад Луи II”
Съдия: Дамир Скомина (Словения)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Монако: Субашич, Туре, Глик, Джемерсон, Менди, Бернандо Силва, Бакайоко, Моутиньо, Лемар, Фалкао, Мбапе
Контузени: Сидибе, Боскилиа, Карийо
Наказан: Фабиньо
На картон от наказание: Джемерсон, Фалкао, Жермен, Лемар, Сидибе

Борусия (Дортмунд): Бюрки, Пишчек, Папастатопулос, Бендер, Шмелцер, Вайгъл, Дембеле, Кастро, Ройс, Герейро, Обамеянг
Контузени: Бартра, Гьотце, Шюрле
Наказани: няма
На картон от наказание: Гинтер, Герейро, Папастатопулос, Шмелцер

Баланс между двата отбора: 1 мач, 1 победа за Монако, г.р. 3:2 за Монако

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Само два пъти в историята на Шампионската лига отбор е успявал да преодолее домакинска загуба в елиминационната фаза и с успех на реванша като гост да продължи напред. Това са Аякс от полуфинала срещу Панатинайкос през сезон 1995/96 (0:1 у дома и 3:0 като гост) и Интер срещу Байерн на осминафинала през 2010/11 (0:1 у дома и 3:2 като гост).
* Монако и Борусия (Дортмунд) се целят в четвъртото си участие на полуфинал на турнира. „Монегаските“ не са играли на тази фаза от 2004 година, когато на финала загубиха от Порто. „Жълто-черните“ за последно бяха част от Топ 4 на Шампионската лига през сезон 2012/13, когато отстъпиха на Байерн на финала.
* Монако два пъти е продължавал напред и два пъти е отпадал в досегашните си четири участия на четвъртфинал на КЕШ/Шампионска лига. През сезон 1933/94 „монегаските“ стигат до полуфиналите чрез групова фаза.
* „Червено-белите“ спечелиха пет от шестте си домакински мача в турнира през този сезон. Единственото изключение е равенството 1:1 с Байер (Леверкузен) в груповата фаза.
* Като цяло Монако има 4 победи, 3 равенства и една загуба в домакинствата си срещу германски отбори в евротурнирите. Единственото поражение е с 0:1 от Борусия (Мьонхенгладбах) във втория кръг на Купата на УЕФА през сезон 1996/97.
* „Монегаските“ са излизали краен победител във всичките си 12 случая в Европа, когато печелят първия мач като гост.
* Борусия (Дортмунд) загуби само три от 12-те си гостувания в Шампионската лига за последните два сезона (7 победи и 2 равенства)
* „Жълто-черните“ отпаднаха и в петте си случая в евротурнирите, когато губят първия мач у дома.
* Борусия три пъти продължава и един път отпада в сблъсъците си с френски отбори в Европа, но спечели само едно от последните си шест гостувания във Франция (три загуби)
* Монако спечели единствения случай, в който стига до дузпи в евротурнирите. Борусия (Дортмунд) два пъти бие и два пъти губи при дузпи.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА