Българският шампион Лудогорец гостува на швейцарския първенец Базел в среща от Група "В" на Шампионската лига. Двубоят от 21:45 часа ще бъде предаван по bTV Action.
Съперникът със сигурност е добре познат на разградчани, тъй като именно срещу него спечелиха първата си победа в най-авторитетния евротурнир.  Мачът на "Васил Левски" преди две седмици ще се запомни с ранния червен картон, оставил швейцарците с човек по-малко в 18-ата минута и с късния гол на Йордан Минев, попарил гостите в продължението на мача. 
 
Сега Лудогорец има увереност и самочувствие, но загуби изненадата в играта, с която едва не удари Ливърпул и Реал в първите си две срещи от турнира. Домакинството и опитът пък ще работят в полза на Базел. Победата е еднакво важна и за двата отбора, тъй като загуба ще означава отпадане от битката за второто място, за което апетити има и английският гранд Ливърпул. 
 
Проблем за треньора на разградчани Георги Дерменджиев ще бъде липсата на наказания Йордан Минев, а  за контузения Иван Чворвич има равностойна резерва в лицето на Милан Борян. Очаква се Минев да бъде заменен от Браян Ангуло, а Дерменджиев до последно да се колебае дали кой да постави до Светослав Дяков в полузащита - Фабио Ешпиньо или Абел Анисе. 
 
Швейцарците са мотивирани да вземат реванш за загубата си преди две седмици. В лагера на Базел вече имат заместник на наказания Серей Дие и това ще бъде Шкелзен Гаши. В отбрана ще липсват опитният Валтер Самуел и Иван Иванов, а в атака звездата на тима Марко Щрелер, който едва ли ще се възстанови, въпреки че снощи тренира на облекчен режим. 
 
Това ще бъде общо четвърти мач между Базел и Лудогорец в рамките на малко повече от една година. На 22 октомври тимът от Разград спечели с 1:0 на стадион "Васил Левски", но през август 2013 г. записа две загуби от швейцарския тим - 2:4 в София и 0:2 като гост.

 
БАЗЕЛ ЛУДОГОРЕЦ
Днес от 21:45 часа, пряко по bTV Action
стадион: "Санкт Якоб Парк" 
 
 
Вероятни състави:
 
4_4.jpgБАЗЕЛ: 1.Томаш Вацлик, 19.Бехранг Сафари, 17.Марек Сухи, 16.Фабиан Шер, 39.Давиде Кала, 7.Лука Зуфи, 20.Фабиан Фрай, 34.Таулант Джака, 33.Мохамед Елнени,11.Шкелзен Гаши, 36.Бреел Емболо
Резерви: 18.Германо Вайлати, 4.Филип Деген, 27.Насер Алижи, 5.Aрлинд Айети, 25.Дерлис Гонсалес, 14.Йоичиро Какитани, 21.Марсело Диас, 10.Матиас Делгадо, 24.Ахмед Хамуди, 30.Джовани Сио
Контузени: Валтер Самуел, Иван Иванов, Марко Щрелер; Под въпрос: Валтер Самуел
Наказан: Серей Дие
 
ludogorec.JPGЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 55.Георги Терзиев, 27.Козмин Моци, 16. Браян Ангуло, 8.Фабио Ешпиньо, 18.Светослав Дяков, 17.Даниел Абало, 7.Михаил Александров, 84.Марселиньо, 9.Роман Безяк
Резерви: 26.Милан Борян, 15.Александър Александров, 5. Александър Барт, 12.Абел Анисе, 23.Христо Златински, 11.Жуниор Кишада, 88.Вандерсон, 93.Върджил Мисиджан, 99.Юнес Хамза
Контузен: Иван Чворович
Наказан: Йордан Минев

Баланс между двата отбора: 3 мача, 2 победи за Базел, 1 победа за Лудогорец, г.р. 6:3
Базел срещу български отбори: 5 мача, 4 победи, 1 загуба, г.р. 11:4
Лудогорец срещу швейцарски отбори: 3 мача, 1 победа, 2 загуби, г.р. 3:6
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:
* Албанецът Шкелцен Гаши ще направи дебют за Базел в Шампионската лига 
* Нападателят на Лудогорец Роман Безяк е почти 9 часа без гол в турнира (539 минути) 
* Лудогорец вкара по гол във всеки от трите си мача в груповата фаза на Шампионската лига 
* Марселиньо е единственият играч на Лудогорец на "Санкт Якоб Парк" тази вечер, който вече е вкарвал на Базел (2:4 от август 2013) 
* Лудогорец и Базел имат равни показатели по отношение на неточни удари (16) и ударени греди (1) в досегашните мачове в груповата фаза на Шампионската лига 

Всичко за Шампионската лига - състави, групи, резултати и класирания, новини и статистика можете да намерите ТУК!

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа