Голямото шоу в Шампионската лига продължава с нови два сблъсъка от 1/8-финалната фаза, които ще предложат на феновете поредна доза футбол от най-висока класа.

Считаните предварително като едни от основните фаворити в най-престижния европейски клубен турнир Байерн и Реал (Мадрид) изненадващо не спечелиха групите си и ще бъдат домакини в първите си срещи от 1/8-финалите съответно срещу Арсенал и Наполи. Един от претендентите за трофея Барселона претърпя истински крах снощи в Париж и след загуба с 0:4 от ПСЖ има илюзорни шансове за продължаване напред, а тази вечер други два от фаворитите ще търсят изгодни резултати на свой терен.

Байерн приема Арсенал за пореден път в турнира. Баварците отстраняваха "топчиите" на 1/8-финалите в турнира три пъти - през 2005, 2013 и 2014 година. През миналия сезон немският гранд победи „артилеристите” с 5:1 на свой терен в среща от груповата фаза, а мачът в Лондон завърши 2:0 в полза на домакините.

Треньорът на гранда от Мюнхен Карло Анчелоти няма да може да разчита на възстановяващите се от контузии Франк Рибери и Жером Боатенг, но получилият травма на тренировка в началото на седмицата Шаби Алонсо поднови занимания и се очаква да играе.

Мениджърът на „артилеристите” Арсен Венгер отчаяно искаше първото място в групата със съперници като ПСЖ, Лудогорец и Базел, но жребият отново прати тима му срещу най-неприятния съперник в последните години. Очаква се френският специалист пак да заложи на резервния вратар Давид Оспина, пазил във всички срещи на тима в турнира от началото на сезона. Според британските медии медии освен титулярният страж Петър Чех на пейката биха могли да се окажат още Месут Йозил заради незадоволителната си форма и Оливие Жиру.

В другата среща европейският клубен шампион и рекордьор с 11 трофея в надпреварата Реал (Мадрид) посреща Наполи на „Сантяго Бернабеу”. Треньорът на „кралския” клуб Зинедин Зидан няма да разчита на защитника Данило и уелската звезда Гарет Бейл, който е възстановен от травмата, но все още не е готов да играе.

Кристиано Роналдо няма гол от 433 минути в „турнира на богатите”. Португалецът със сигурност ще преследва обаче своя 96-и рекорден гол в надпреварата, а голямата му цел е да стигне границата от 100 попадения.

Наставникът на гостите Маурицио Сари няма да разчита на лекуващия травма полски нападател Аркадиуш Милик. Мачът днес ще е по-специален за Раул Албиол и Хосе Кайехон, които станаха шампиони с Реал в Примера дивисион през 2012 година.

Резултат с изображение за bayern munchen logoБАЙЕРН - АРСЕНАЛРезултат с изображение за arsenal logo
Днес от 21:45 часа, bTV Action
Мюнхен, стадион: "Алианц Арена"
Съдия: Милорад Мажич (Сърбия)

Вероятни състави:

БАЙЕРН: Нойер, Лам, Хави Мартинес, Хумелс, Алаба, Тиаго, Шаби Алонсо, Видал, Робен, Левандовски, Мюлер
Контузени: Жером Боатенг и Франк Рибери
Наказани: няма
Старши треньор: Карло Анчелоти (Италия)

АРСЕНАЛ: Оспина, Белерин, Мустафи, Кошчелни, Монреал, Коклен, Елнени, Уолкът, Йозил, Уелбек, Алексис Санчес
Контузени: Аарън Рамзи и Санти Касорла
Наказани: няма
Старши треньор: Арсен Венгер (Франция)

Баланс от досегашните мачове: 5 победи за Байерн, 2 равенства и 3 успеха за Арсенал, г.р. 17:11 за баварците.
Срещите между двата тима в Мюнхен: 3 успеха за Байерн, 1 равенство и 1 победа за Арсенал
Баланс на Байерн срещу английски отбори: 19 победи, 16 равенства и 14 загуби, г.р. 77:62
Байерн срещу англичани в Мюнхен: 13 успеха, 6 ремита и 3 поражения
Баланс на Арсенал срещу немски отбори: 16 успеха, 6 ремита и 12 поражения, г.р. 58:50
Арсенал при визитите си в Германия: 5 победи, 5 равенства и 7 загуби

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Байерн среща за 17-и път английски тим в последните пет сезона.
* Баварците спечелиха последните си три домакинства срещу отбори от Острова, но преди това в четири поредни домакинства не успяваха да се наложат срещу англичани, включително и финала срещу Челси през 2012 година, загубен след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията).
* Карло Анчелоти е печелил вече 3 пъти Шампионската лига - два пъти с Милан (2003, 2007) и веднъж с Реал (Мадрид) през 2014 година. Предшественикът му в Байерн Хосеп Гуардиола не стигна нито веднъж дори до финала в трите си сезона начело на баварците.
* Байерн е в рекордна серия от 15 домакински победи в Шампионската лига.
* „Артилеристите” не са преодолявали 1/8-финалите на турнира шест поредни сезона от 2010 година насам.
* За последно баварците отпадат на 1/8-финалите в надпреварата през 2011 година от Интер - 1:0 в Милано и 2:3 в Мюнхен.
* Първият им сблъсък на 1/8-финалите в турнира е от 2005 година, когато Байерн побеждава с 3:1 в Мюнхен и губи след това с 0:1 в английската столица.
* Единствената победа на Арсенал на "Алианц Арена" беше с 2:0 на 1/8-финалите през 2013 година, но Байерн продължи напред заради успеха с 3:1 като гост в първия мач.
* През 2014 година отборите завършиха 1:1 в Мюнхен, но преди това Байерн бе спечелил с 2:0 в Лондон и продължи напред.
* Арсенал спечели групата си този сезон след две победи и едно равенство при трите си гостувания.
* Английският тим е загубил три от последните си седем гостувания в евротурнирите, а преди това само 2 от 11 визити.
* При последните си три визити в Германия "топчиите" записаха две загуби и едно равенство, а в петте си срещи преди това на немска земя регистрираха 3 победи и 2 ремита.
* Вратарят Петър Чех е играл 8 пъти срещу Байерн с екипите на Спарта (Прага), Челси и Арсенал. Включен е и триумфът с Челси в турнира през 2012 година на финала в Мюнхен - общо 3 победи, 1 равенство и 4 загуби.
* Месут Йозил е вкарал 4 гола във вратата на Байерн от 15 мача.
* Ариен Робен е играл 12 пъти срещу Арсенал с екипите на ПСВ Айндховен, Челси и Байерн - 7 победи, 4 равенства и 1 загуба.
* Шаби Алонсо е имал 13 мача с Ливърпул срещу Арсенал - 4 победи, 4 равенства и 5 загуби.
* Гранит Джака се е изправял 8 пъти срещу Байерн с екипа на Борусия (Мьонхенгладбах) - 2 победи, 2 равенства и 3 загуби.

 

Резултат с изображение за real madrid logoРЕАЛ (МАДРИД) - НАПОЛИРезултат с изображение за napoli logo
Днес от 21:45 часа, РИНГ БГ
Мадрид, стадион: "Сантяго Бернабеу"
Съдия: Дамир Скомина (Словения)

Вероятни състави:

РЕАЛ (МАДРИД): Кейлор Навас, Карвахал, Серхио Рамос, Варан, Марсело, Модрич, Каземиро, Кроос, Лукас Васкес, Бензема, Кристиано Роналдо
Контузени: Данило и Гарет Бейл
Наказани: няма
Старши треньор: Зинедин Зидан (Франция)

НАПОЛИ: Рейна; Хисай, Кулибали, Албиол, Гулам, Желински, Диавара, Хамшик, Кайехон, Мертенс, Инсиние
Контузен: Аркадиуш Милик
Наказани: няма
Старши треньор: Маурицио Сари

Баланс между двата тима: 2 мача, 1 победа за Реал и 1 равенство, г.р. 3:1 за испанския гранд
Реал срещу италиански отбори: 31 победи, 11 равенства и 25 загуби, г.р. 98:85
Реал срещу италиански тимове в Мадрид: 22 успеха, 3 равенства и 6 поражения
Наполи срещу испански отбори: 4 победи, 4 равенства и 4 загуби, г.р. 15:12
Наполи при визитите си в Испания: 2 успеха и 4 загуби

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Двата тима се срещнаха през сезон 1987/88 в първия кръг на надпреварата и тогава Реал продължава напред след 2:0 в Мадрид и 1:1 в Неапол.
* Реал (Мадрид) ще търси седмо поредно класиране за 1/4-финалите в турнира.
* "Белият балет" е спечели 8 поредни домакинства в турнира преди равенството 2:2 с Борусия (Дортмунд) в последния кръг от груповата фаза. Реал спечели 8 от 12 мача във всички турнири след този с вестфалци, поставяйки и нов испански рекорд от 40 поредни срещи без загуба.
* "Кралският" клуб има лоша традиция срещу съперници от Италия - загуби 8 от последните 9 директни елиминации срещу отбори от Апенините в най-престижния европейски клубен турнир, включително от Ювентус на полуфиналите през 2015 година. Единственото изключение е отстраняването на Рома на 1/8-финалитя през миналия сезон след две победи с по 2:0.
* "Белият балет" спечели 28 от последните си 33 домакинства в надпреварата.
* Реал е вкарвал поне по гол в последните си 40 мача във всички турнири след онова 0:0 срещу Манчестър Сити на полуфиналите в тази надпревара миналия сезон.
* Наполи за втори път е на 1/8-финал в турнира, като досега не е преминавал тази фаза.
* Италианският тим загуби само едно от последните си 7 гостувания в евротурнирите - 0:1 във Виляреал на 1/16-финалите в Лига Европа миналия сезон.
* Кристиано Роналдо няма гол в Шампионската лига вече 433 минути, което е рекордно дълга серия за португалеца, откакто е в Реал.
* В последните 7 години само Барселона не допусна гол като гост на Реал в Шампионската лига.
* Наполи не допусна попадение само веднъж в последните си 10 визити в турнира.
* Вратарят Пепе Рейна няма победи срещу Реал в 7 досегашни опита с екипите на Барселона и Виляреал - 3 равенства и 4 загуби.
* Матео Ковачич е играл 4 пъти срещу Наполи с Интер - 2 равенства и 2 загуби.
* Алваро Мората също се е изправял 4 пъти срещу Наполи с екипа на Ювентус - 3 победи и 1 загуба, вкарвайки и един гол.
* Преди мача ще има минута мълчание за Луис Гомес Монтеяно. Бившият президент на Реал почина на 5 февруари на 94-годишна възраст.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА