Дерби между Милан и Ливърпул е акцентът в първия ден от новата шампионатна фаза на Шампионската лига. Мачът на двата колоса е на 17 септември от 22:00 часа на “Джузепе Меаца”. 

Жребият за основния етап от турнира беше теглен в четвъртък, а днес станаха ясни и разпределението на срещите по дни и часове.

Носителят на трофея Реал (Мадрид) стартира в същия ден (17 септември) с домакинство на Щутгарт.

Също в първия кръг предстои спор между първенците на Англия и Италия - Манчестър Сити срещу Интер, което е повторение на финала от 2023 година. Този двубой е на 18 септември от 22:00 часа на “Етихад”.

Ювентус - ПСВ Айндховен, Байерн - Динамо (Загреб), Монако - Барселона и Аталанта - Арсенал са сред другите интересни дуели в началото.

Само в първия кръг срещи ще има и в четвъртък, а след това ще се следва стандартната програма на Шампионската лига с двубои само във вторник и сряда. В последния кръг всички 18 мача ще са в един ден и час.

Както вече стана ясно, новият формат на Шампионската лига включва увеличение на броя мачове - от 125 вече ще са 189. Основната фаза ще бъде завършена в края на януари, вместо декември, като ще има седмици, които са ексклузивно запазени за Турнира на богатите, във футболния календар, когато няма да има други европейски мачове. 

В същинската фаза на Шампионската лига участват 36 отбора, всеки ще играе срещу осем различни съперника във формат от един мач (четири домакинства и четири гостувания). Първите осем клуба в общото класиране продължават директно на 1/8-финалите. Техните съперници ще бъдат определени след специален плейоф от тимовете, заели позициите между 9-а и 24-та. 

Финиширалите участници от 25-о място нататък напускат всички европейски клубни турнири и няма да имат възможността да продължат в Лига Европа.

Финалът на „Алианц Арена“ в Мюнхен е насрочен за 31 май.