Помните ли норвежкия съдия Том Хенинг Йовребьо, който е най-мразеният сред феновете на Челси? На 6 май 2009 година той свири скандалния полуфинален реванш от Шампионската лига с Барселона на „Стамфорд Бридж“. Първият мач завърши 0:0, а ответният  - 1:1. „Сините“ претендираха за няколко дузпи. Те не получиха нито една и Барса отиде на финала, където победи Манчестър Юнайтед и спечели трофея.
През 2018 година Йовребьо призна, че е сбъркал. Сега той направи същото пред „Дейли мейл“. Този път реферът говори много по-подробно за случилото се.

Преди да прочете думите му, кратка хронология на мача:
- В  9-ата минута Майкъл Есиен открива резултата в полза на Челси.
- В хода на мача домакините имат претенции за три дузпи в тяхна полза, но норвежкият съдия си затваря очите.
-В добавеното време Андрес Иниеста изравни и Барса отиде на финала.

“Убеден съм, че краят на мача щеше да бъде много по-лесен за нас като съдии, ако голът на Иниеста не се беше случил. Челси щяха да се класират за финала и техните фенове щяха да отидат в някой пъб и да кажат: “Може би трябваше да имаме една, две, три, четири, пет, шест дузпи…, но няма значение тази вечер, защото сме на финал”. Разбира се, като рефер ти знаеш, че подобен гол създава още повече дискусии, реакции и полемики около решенията, които си взел по време на мача.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Атмосферата на стадиона може да започне да ти влияе, но е важно за съдийската бригада да има стабилна концентрация. Не е лесно да си изцяло фокусиран през цялото време, но за нас е важна следващата ситуация и затова не бива да мислим твърде много за тази, която вече е минала. Беше важно да запазим концентрацията си и да останем фокусирани и бдителни. Разбира се, винаги можеш да усетиш напрежението в мача и по трибуните, но това е част от играта и атмосферата винаги е приятна в двубоите като този.

Не мисля, че феновете на Челси са прави, когато искат четири или пет дузпи, но мисля, че всеки, който разбира от футбол и от правилата на играта, знае, че трябваше да има дузпа в този мач. Подобни неща се случват, особено преди появата на ВАР. Понякога пропускаш дузпа, червен картон или друго важно решение. Смятам, че всеки, който разбира от футбол, знае, че трябваше да има дузпа. Хората могат да спекулират в кои от ситуациите трябваше да има дузпа. Аз обаче няма да ви посоча верен отговор, защото не го знам. Просто имам мое възприятие за това. В една песен на Coldplay се пее “Когато се постараеш максимално и не успееш…” (във Fix you - б.р.). Това обобщава представянето на съдиите в този мач.

В подобен двубой има толкова много претенции за дузпи, че понякога като рефер ти се опасяваш да не бъдеш подведен от играчите. Така че е възможно това да е повлияло негативно на моето възприятие. Това може да е причината, не съм сигурен. Просто спекулирам. Това може да е обяснение: да не изглеждаш като съдия, който се огъва под натиска да даде дузпа. Така че може би възприемаш ситуацията по по-стриктен начин. Ако разполагах с ВАР в този мач, убеден съм, че някои от решенията щяха да са различни. Но не мога да тръгна да обсъждам моето представяне, щом дадох най-доброто от себе си. Мога обаче да се поуча от това и може би това е най-важното нещо. Според мен обаче не мога да тръгна да говоря как съжалявам за моите решения. Направил съм и други грешки в 40-годишната ми кариера на съдия и не мога да съжалявам за всички тях.

Мисля, че ВАР е добро нещо за футбола, ако бъде използван мъдро. В същото време обаче това, разбира се, отнема част от забавата да бъдеш рефер, защото разполагаш със защитен механизъм. Аз бях съдия в една различна ера, в която нямахме тази технология, и изпитвах голяма наслада от това. Трябва да кажа, че съм много позитивен по отношение на ВАР, при положение че системата се използва мъдро. Но напрежението за един рефер е различно, когато разполага с ВАР, защото така винаги имаш предпазна мрежа. Едно от нещата, които ми харесваха в това да бъда съдия преди ВАР, беше много малкото разстояние между това да си в рая или в ада”, сподели Йовребьо.