Рома сензационно изхвърли един от фаворитите Барселона след феноменален обрат в реванша от четвъртфиналите на Шампионската лига. „Вълците” размазаха каталунците с 3:0 на „Олимпико” в Рим и поставиха Меси и компания на колене, елиминирайки ги с общ резултат 4:4 и отбелязан гол на чужд терен при загубата с 1:4 на „Камп Ноу” преди седмица.

Така Рома стори немислимото преди този реванш и най-голямото чудо при участията си в евротурнирите. Два гола разлика като гост е най-големият пасив, който Рома бе успявал да заличи в елиминационна фаза до мача с Барса. Това се случва два пъти. Първият случай е на полуфинал на КЕШ през сезон 1983/84 срещу Дънди Юнайтед (0:2 като гост и 3:0 у дома). Вторият е във втория кръг на Купата на УЕФА през сезон 1988/89 срещу Партизан (2:4 в Белград и 2:0 в Рим).

В последните две години и в три от последните четири сезона Барселона отпадаше от турнира на четвъртфиналите. Преди година каталунците приключиха на същата фаза, елиминирани от друг италиански отбор – Ювентус. Те нямат победа вече седем гостувания в Италия – 4 равенства и 3 загуби.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА