Днес са четвъртфиналните реванши от Шампионската лига. Манчестър Сити приема Ливърпул, а Рома е домакин на Барселона. „Гражданите“ и „вълците“ имат трудни задачи за решаване. За да продължат на полуфиналите, те трябва да заличават пасиви от по три гола.

Работата на двамата треньори Пеп Гуардиола и Еузебио ди Франческо се усложнява и от историческата обремененост, тъй като нито Сити, нито Рома са успявали да наваксат такава разлика в евротурнирите. „Гражданите“ не са елиминирали отбор след загуба като гост в първия мач от сезон 1970/71. Тогава записват успех с 2:0 у дома над Гурник (Забже) на четвъртфинал за КНК и заличават пасива от 0:2 в първата среща. Така се стига до трети мач, спечелен от английския тим с 3:1.

Два гола разлика като гост е най-големият пасив, който Рома е успявал да заличи в елиминационната фаза на евротурнирите. Това се случва два пъти. Първият случай е на полуфинал на КЕШ през сезон 1983/84 срещу Дънди Юнайтед (0:2 като гост и 3:0 у дома). Вторият е във втория кръг на Купата на УЕФА през сезон 1988/89 срещу Партизан (2:4 в Белград и 2:0 в Рим).


МАНЧЕСТЪР СИТИ – ЛИВЪРПУЛ
(в първия мач 0:3)

Днес от 21:45 часа по bTV Action
Манчестър, „Етихад Стейдиъм“
Съдия: Антонио Матеу Лахос (Испания)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Отаменди, Лапорт, Делф, Де Бройне, Фернандиньо, Давид Силва, Стърлинг, Агуеро, Сане
Контузени: Менди, Стоунс
Под въпрос: Данило
На картон от наказание: Данило, Де Бройне, Фернандиньо, Габриел Жезус, Гюндоган, Отаменди

Ливърпул: Кариус, Александър-Арнолд, Ван Дайс, Ловрен, Робъртсън, Окслейд-Чембърлейн, Вайналдум, Милнър, Мане, Фирмино, Салах
Контузени: Хендерсън, Джан, Гомес, Лалана, Матип
Под въпрос: Салах, Морено, Робъртсън
На картон от наказание: Морено

Баланс между двата отбора в Европа: 1 мач, 1 победа за Ливърпул, г.р. 3:0 за Ливърпул

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Успехът на Ливърпул в първия мач беше първата домакинска английска победа в елиминационната фаза на Шампионската лига от осминафиналите през миналия сезон, когато Лестър се наложи с 2:0 над Севиля. Последва серия от седем двубоя без победа, включително пет от осминафиналите през този сезон (две равенства и три загуби).
* За последните четири сезона в турнира английските отбори са записали само четири домакински победи в елиминациите (6 ремита и 8 поражения). Две от тях са на Манчестър Сити.
* Преди да загубят с 1:2 от Базел на осминафиналите, „гражданите“ бяха в серия от 13 поредни мача без поражение на собствения си стадион в Европа. Преди срещата с швейцарския тим Манчестър Сити имаше четири последователни победи на „Етихад Стейдиъм“.
* „Небесносините“ продължиха напред в само два от шестте си случая, в които загубиха първия мач от евротурнирите като гост. Всъщност „гражданите“ отпаднаха в последните четири случая. За последно Манчестър Сити елиминира отбор след загуба в първия мач като гост през сезон 1970/71 на четвъртфиналите на КНК, като тогава се стига до трети мач (3:1).
* Ливърпул няма победа като гост на английски отбор в евротурнирите – 5 равенства и 4 загуби.
* „Червените“ спечелиха само четири от последните си 17 визити в Европа (8 равенства и 5 загуби).
* Мърсисайдци продължават напред в 29 случая от евротурнирите, в които печелят първия мач у дома. Само пет пъти са елиминирани. Четири от тези отпадания са след победи с домакински успехи само с един гол разлика в първия мач. Изключението е от сезон 1964/65, когато на полуфиналите на КЕШ Ливърпул печели с 3:1 на „Анфилд“, но губи от Интер в Милано с 0:3.
* Във всичките четири досегашни случаи на домакински успех с 3:0 у дома, „червените“ продължават в следващата фаза.
* Малка е вероятността да се стигне до дузпи след редовното време и продължения, но Манчестър Сити е продължават напред и в двата подобни случая в историята си. Ливърпул три пъти записва победи и един път загуба при изпълненията на дузпи.


Image resultРОМА – БАРСЕЛОНАРезултат с изображение
(в първия мач 1:4)

Днес от 21:45 часа по Ринг
Рим, „Олимпико“
Съдия: Клеман Тюрпен (Франция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Рома: Алисон, Бруно Перес, Манолас, Фасио, Коларов, Пелегрини, Де Роси, Наинголан, Флоренци, Джеко, Ел Шаарауи
Контузени: Карсдорп, Пероти
Под въпрос: Юндер
На картон от наказание: Манолас, Пероти

Барселона: Тер Стеген, Роберто, Пике, Юмтити, Алба, Паулиньо, Бускетс, Ракитич, Иниеста, Суарес, Меси
Контузен: Дин
На картон от наказание: Роберто

Баланс: 5 мача, 1 победа за Рома, 2 равенства, 2 победа за Барселона, г.р. 12:7 за Барселона

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Рома отпадна при последните си две участия на четвъртфиналите на КЕШ/Шампионска лига.
* В последните две години и в три от последните четири сезона Барселона отпадаше от турнира на четвъртфиналите.
* „Вълците“ спечелиха само четири от последните си 11 домакински мача в евротурнирите – 7 равенства и 4 загуби.
* „Джалоросите“ продължават седем пъти в общо 21 случая, когато губят първия мач като гост в елиминационна фаза на евротурнирите. За последно това се случи на осминафиналите, когато беше записано поражение с 1:2 от Шахтьор (Донецк) в Украйна и успех с 1:0 на „Олимпико“.
* Два гола дефицит като гост е най-голямата разлика, която римският клуб е наваксал на свой терен, за да продължи напред в Европа.
* Преди година Барселона отпадна на четвъртфиналите от италиански отбор – Ювентус.
* Каталунците нямат победа в последните си шест гостувания в Италия (4 равенства и две загуби).
* „Блаугранас“ продължи напред в 38 от 41-те случая, в които спечели домакинска победа в първия мач от елиминационна фаза на евротурнирите. В нито едно от трите изключения Барса не пропилява аванс от три гола, спечелен в домакинския успех.
* Трудно е да се повярва, че тази вечер може да се стигне до изпълнение на дузпи, но при такива случаи Рома един път записва успех и три пъти отпада. Барселона пък има пет победи в такива случаи и само един път отпада.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА