Програмата на Шампионската лига за тази вечер предлага последните две срещи от четвъртфиналите на турнира. Много по-голям интерес предизвиква английският сблъсък между Ливърпул и Манчестър Сити и стотици страни в света ще излъчат пряко двубоя.

„Гражданите“ са абсолютен фаворит във Висшата лига, но от друга страна единствената им загуба в първенството е именно от Ливърпул – 3:4 на „Анфилд“ на 14 януари. Любопитен е и новият епизод на сблъсъка между двамата треньори Юрген Клоп и Пеп Гуардиола. Германецът има предимството на една победа повече в директните им срещи, а освен това записа и два успеха над испанеца на стадиона на Ливърпул.

Другата среща между Барселона и Рома също не е за пропускане, въпреки че каталунците изглеждат безспорният фаворит. Мачът има и допълнителен заряд за „блаугранас“, които ще опитат да продължат успешната си серия на „Камп Ноу“ в Шампионската лига, където нямат загуба вече 25 поредни двубоя.

ЛИВЪРПУЛ – МАНЧЕСТЪР СИТИ

Днес от 21:45 часа по Ринг
Ливърпул, „Анфилд“
Съдия: Феликс Брих (Германия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Ливърпул: Кариус, Александър-Арнолд, Ловрен, Ван Дайк, Робертсън, Милнър, Хендерсън, Окслейд-Чембърлейн, Салах, Фирмино, Мане
Контузени: Матип, Гомес, Лалана, Клаван, Уудбърн, Брюстър
Под въпрос: Джан
На картон от наказание: Хендерсън, Морено

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Отаменди, Компани, Лапорт, Де Бруйне, Фернандиньо, Давид Силва, Стърлинг, Жезус, Сане
Контузени: Менди, Агуеро
Под въпрос: Стоунс
На картон от наказание: Данило, Гюндоган, Фернандиньо

Баланс: нямат играни мачове един срещу друг в евротурнирите

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Въпреки че за първи път се срещат на европейска сцена, двата тима имат богата история на мачове помежду си в Англия. От общо 178 срещи Ливърпул е спечелил 87 победи, Манчестър Сити има 45 успеха, а са регистрирани и 46 равенства.
* До момента „червените“ и „гражданите“ два пъти са се срещали в директна елиминация в два мача. Това са мачове от Купата на Лигата на Англия през сезони 1980/81 и 2011/12. И в двата случая Ливърпул печели с 2:1 общ резултат и впоследствие триумфира с трофея.
* Ливърпул продължи напред в девет от предишните си 13 участия в четвъртфинали в КЕШ/Шампионската лига.
* „Червените“ имат пет победи, осем равенства и пет загуби в срещите си с английски съперници в Европа, като на „Анфилд“ са записани пет успеха, три ремита и едно поражение.
* Мърсисайдци нямат загуба на собствения си стадион в последните си 14 домакинства в евротурнирите – 9 победи и 5 равенства.
* Манчестър Сити едва за втори път е на четвъртфинал в Шампионската лига. Първият беше през сезон 2015/16, когато елиминира ПСЖ с общ резултат 3:2.
* „Гражданите“ само един път са играли срещу английски съперник в евротурнирите – полуфинал за КНК срещи Челси, като „сините“ записват две победи с 1:0.
* Пеп Гуардиола и Юрген Клоп общо 12 пъти са се срещали един срещу друг. Германецът има 6 победи, а испанецът е с пет. Една среща е завършила наравно.
 

Резултат с изображениеБАРСЕЛОНА – РОМАImage result

Днес от 21:45 часа по bTV Action
Барселона, „Камп Ноу“
Съдия: Дани Макели (Холандия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Барселона: Тер Стеген, Сержи Роберто, Пике, Юмтити, Алба, Паулиньо, Бускетс, Ракитич, Иниеста, Суарес, Меси
Под въпрос: Бускетс
На картон от наказание: Сержи Роберто

Рома: Алисон, Флоренци, Фасио, Манолас, Коларов, Наинголан, Де Роси, Строотман, Ел Шаарави, Джеко, Пероти
Контузени: Карсдорп, Юндер
Под въпрос: Наинголан, Пелегрини
На картон от наказание: Пероти, Манолас

Баланс: 4 мача, 1 победа за Барселона, 2 равенства, 1 победа за Рома, г.р. 8:6

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Барселона 14 пъти е продължавал напред след четвъртфинали в КЕШ/Шампионската лига, а пет пъти отпада.
* „Блаугранас“ са на четвъртфинал в Шампионската лига за 11-и пореден сезон.
* През миналия сезон каталунците отпаднаха именно на тази фаза на турнира от италиански съперник – Ювентус.
* Барса продължава напред в осем от 12-те си срещи с италиански съперници в елиминационна фаза от два мача, а четири пъти отпада.
* Домакинският баланс на Барселона срещу италиански съперници се изразява в 15 победи, шест равенства и две загуби. Каталунците нямат загуби в последните си 12 мача срещу отбори от Италия на „Камп Ноу“.
* „Блаугранас“ са в серия от 25 поредни домакински мача без загуба в Шампионската лига – 23 победи и две равенства.
* Рома за трети път в историята си е на четвъртфинал на КЕШ/Шампионската лига, като само един път продължава напред (през сезон 1983/84).
* „Вълците“ три пъти отстраняват и четири пъти отпадат в срещите си с испански отбори на директна елиминация в два мача.
* „Джалоросите“ имат четири победи, три равенства и осем загубипри гостуванията си в Испания.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА